Kőelrendezés kicsit másképp

2022-05-22 19:26:12 | Módosítva: 2022-05-23 09:34:19

Nem nehéz valami újszerűt létrehozni, nagyjából annyi kell hozzá, hogy ne úgy csináljuk, ahogy szokás, hanem pont másképp. A kertben a kövek is a látvány részei, egy japánkertben például ugyanolyan egyenrangú tagjai a kompozíciónak, mint a növények. Azonban a köveket sem csak a szokott módon használhatjuk…


A kövekből a szögleteseket, vagy gömbölyűbbeket általában dekorációnak használjuk, a laposakat pedig a földre fektetve, mondjuk lépőkőnek. De miért ne lehetne e lapos köveket élére rakni? És mindjárt teljesen más lesz a látvány, a kerti enteriőr hangulata. Ahogy a képeken is látszik, ez a „kő egyszerű megoldás” alkalmazható kicsiben beültetett növénytálakban, de kertrészletekben, sziklakertekben épp úgy, mint utak és ágyások szegélyezéseként. Annyi a lényeg, hogy a köveket legalább felük, vagy kétharmaduk mélységében ássuk be a földbe annak érdekében, hogy stabilan álljanak. Kötöttebb talajokon maradhatnak sekélyebben, homokos laza talajokon azonban fontos a mélyebb elhelyezés.

Figyeljünk rá, hogy

Ne keverjünk e kompozíciók elkészítésekor sokféle követ, mert lehet, hogy a többféle szín és forma változatossága elsőre látványosan hat, de ahogy a természetben hegyeinknek sem többféle kő a fő építőanyaga, sokkal természetesebb lesz a látvány, ha egy-egy rész, vagy az egész kert egyféle kővel van dekorálva. A köveknek a díszítésen túl más szerepet is szánhatunk. Lejtős részen úgy helyezzük el ezeket, hogy megakadályozzák a csapadékvíz gyors lejutását a magasabb részekről az alacsonyabbak felé. Azaz a kövekkel akadályozzuk, lassítjuk a víz sebességét. Ez két szempontból is előnyös. A gyorsan mozgó víz eróziót okoz, lemossa a talajt a magasabb részekről. Emellett minél lassabban halad a víz a talajon, annál több tud beszívódni a földbe, azaz a növények annál jobban hasznosítják a csapadékot vagy öntözővizet.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9638/Koelrendezes_kicsit_maskepp