Klímák otthonra

2022-06-03 10:15:54 | Módosítva: 2022-06-03 10:22:51

A nyári hónapokban a hőség – különösen a tetőtéri lakásokban – néha elviselhetetlen. Egy klímával azonban képes kellemes hőmérsékletűre lehűteni a szobákat. A Boschnál megtudhatja, hogyan működnek a készülékek, milyen típusok vannak, és hogyan találja meg a háztartásához legmegfelelőbb modellt!


Hogyan működik egy klíma?

A klíma, vagy más néven légkondicionáló berendezés, a helyiség hőmérsékletének szabályozására szolgáló készülék. Ezt a hűtőszekrényhez hasonlóan a hűtőközeg körforgásával éri el. Ez a hőhordozó közeg normál környezeti hőmérsékleten elpárolog. Ennek során elvonja a hőt a környezetből. A hűtőközeg ezután a klíma kompresszorába kerül, ahol összenyomódik, és a gőz nyomása és hőmérséklete megnő. Mivel a gőz hőmérséklete jelentősen meghaladja a külső levegő hőmérsékletét, így képes a hőt a külvilág felé leadni. Ez modelltől függően vagy a klíma szívóágán keresztül, vagy egy kint felállított egységen keresztül történik. A hűtőközeg lehűl, nyomása egy tágulási szelepen normalizálódik, és a ciklus újraindul. Egyes klímák lehetővé teszik a ciklus megfordítását is. A levegő-levegő hőszivattyúhoz hasonlóan a készülék ekkor elszívja a rendelkezésre álló hőt a külső levegőből, és azt a helyiségek fűtésére használja. Így a klímát télen is kihasználhatja!

Miért nő a klímák iránti kereslet?

Az elmúlt években a klímák iránti kereslet jelentősen megnőtt. Ez többek között az éghajlatváltozásnak és az egyre szélsőségesebb időjárási eseményeknek (forróbb nyaraknak) köszönhető. De a nagyobb higiénia iránti igény és az egészségtudatosság is szerepet játszik a megnövekedett keresletben. Bár elsősorban a helyiségek hűtésére használják őket, a klímák számos további funkciót is kínálnak, például képesek a levegő szűrésére vagy a páratartalom szabályozására. Ily módon a készülékek kellemes és egészséges beltéri levegőt teremtenek. Fűtésre is alkalmazhatóak télen, így kedvező kivitelezési, és tarifaköltségen (H-tarifa) kiválthatóak a klasszikus fűtőtestek (konvektor, kályha, gázkazán), és növelhetik a ház energetikai besorolását.

Klíma vezérlése telefonnal

Annak érdekében, hogy a szobákban mindig pontosan az általunk kívánt hőmérséklet uralkodjon, számos Bosch klíma – például a Climate 8000i modell – kényelmesen vezérelhető okostelefonnal. Egyszerűen töltse le a Bosch HomeCom Easy alkalmazást, és csatlakoztassa a klímát a mobiltelefonjához. Ezután néhány kattintással szabályozhatja a rendszer hűtő- és fűtőteljesítményét, beállíthatja a működési és pihenőidőszakok időablakát, ellenőrizheti az energiafogyasztást és még sok minden mást!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klíma őszi karbantartása

Az idén is meleg volt a nyár és az otthoni klímakészülékek szinte folyamatosan tették a dolgukat. Ám hogy működésük később is zavartalan legyen, az őszi napokban érdemes elvégezni a...


Ellenőrizni fogják a klímaszerelést

Vége annak az időnek, amikor bárki bárhol, bárkitől vásárolhatott klímaberendezést, bárkivel felszereltethette, majd üzemeltethette kedvére, és akár a hűtőközeget is kiengedhette a levegőbe....