Kreatív növényelhelyezés

2022-06-20 07:00:48 | Módosítva: 2022-06-20 07:30:48

A járványhelyzet okozta bezártság kapcsán egyre többen kezdték el lakásuk csinosítását, hiszen egyre több időt kényszerülünk a négy fal között tölteni. Remélhetően ennek az időszaknak hamarosan vége lesz, ám az ez idő alatt tapasztalható növények felé fordulás megmaradhatna… A facebook-on is egyre több szobanövényes témájú csoport létesült, hiszen növényekkel is jól „öltöztethető” a lakás.


A szobanövényeknek több funkciójuk van

Az esztétikai mellett látványuk nyugtatóan hat az emberekre, de a szobalevegő minőségét is kedvezően befolyásolják. Ahhoz, hogy e növények jól nézzenek ki, az alapvető igényeiknek meg kell feleljen a hely, ahol tartjuk őket, tehát jól is kell érezzék magukat. A szobanövények általában a trópusi fajok közül kerülnek ki, ennek egyszerű a magyarázata, az ottani hőviszonyok hasonlóak a lakásban levőkhöz, és ugyanez mondható el a fényviszonyokról is. Ahogy egy többszörös lombkoronájú trópusi erdőben sincs túl sok fény, ez a lakásra is igaz. Hiszen az ablaktól befelé távolodva, radikálisan csökken a fényerősség. Ha ezeket a trópusias feltételeket biztosítani tudjuk növényeinknek az már fél siker.

De a szobanövények kreatív és esztétikus elrendezése sokat számíthat a lakásunk látványán, lakberendezési szempontból is. Egyes nagyméretű növényeket – melyek egyedül is látványosak – érdemes egymagukban, szoliterként tartani. A kisebb méretűeket pedig csoportba rendezni, növényes sarkokat, felületeket kialakítani. Ez azért is előnyös, mert így nem kell az egész lakást végigjárni öntözéskor, másrészt e zöldfelületek jobban vonzzák a tekintetet, látványosabbak, mint a több helyre „elszórt” kisebb példányok.

Az itt összegyűjtött képeken is jól látszik, hogy a szokásostól kissé eltérő elrendezés, nagyon látványos tud lenni. A növényes falak kialakítása, a fürdőszobában a párakedvelő páfrányokból kialakított növénycsoport nagyon hangulatos, de a futónövények plafonról lelógatva is jól mutatnak. Ha ezt kombináljuk azzal, hogy a világítótestek körül helyezzük el őket, akkor nagyon hangulatos lesz a végeredmény, ami egyrészt abból adódik, hogy a lámpa megvilágítja a leveleket, másrészt abból, hogy ezek árnyéka megjelenik majd a falakon és a berendezési tárgyakon.

Kaspókból is sokfélét árusítanak az üzletek, és ezek a növényekkel együtt szolgálják legjobban a lakást szépítő funkciójukat. Egyéb kiegészítőket, például uszadékfákat is gyűjthetünk a növény-kaspó kombináció mellé, melyek szintén a természetközeli látvány kialakítását segítik.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tükrök a mindennapjainkban

Naponta gyakran és sokszor szinte rutinszerűen használjuk ruházatunk és külsőnk ellenőrzéséhez afelületéről visszatükröződő képet. Ám e mellett számos más előnyös tulajdonságai is vannak a...


„a legjobb otthon” lakberendezési kiállítás és vásár

A Syma Rendezvényközpont 2014. május 9-11. között várja a lakberendezés szerelmeseit ésazokat, akik egy kicsit szebbé szeretnék varázsolni az otthonukat. Bútorok, textíliák, szövetek, kiegészítők...