Rossz és még rosszabb hosszabbítók

2022-06-22 08:47:51 | Módosítva: 2022-06-22 08:53:41

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tizenhárom vezetékhosszabbító készletből és elosztóból tizenhármat ítélt tűzveszélyesnek. Négy vizsgált termék használata ezen felül áramütéssel is járhat, az összes eszköz forgalmazását megtiltották.


A telitalálatos mintavételezés és tömeges lebukás miatt a fogyasztóvédelem célzott témavizsgálattal igyekszik kigyomlálni a bolti kínálatból a kockázatos hosszabbítókat. A vezetékhosszabbító készletek és elosztók általában egy csatlakozódugóból, egy vezetékből, és egy vagy több csatlakozóaljzatból állnak. Az alkatrészek mindegyikének meg kell felelnie a névleges áramértékre vagy legkisebb keresztmetszetre szabványban rögzített követelményeknek. Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában megvizsgált hosszabbító készletek és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot. A termékek ezért kivétel nélkül tűz- és égési sérülés-veszélyesnek bizonyultak. Négy esetben azt mutatta ki a vizsgálat, hogy a védőérintkezők előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága áramütést okozhat. Általános tapasztalat volt, hogy a csatlakozódugókat és csatlakozóaljzatokat a 10 és 16 amper névleges értékek kevert alkalmazásával rögzítették a vezetéken. A veszélyes termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi portálon olvasható. A fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért idén fokozottan fogják ellenőrizni a vezetékhosszabbító készleteket. A célzott témavizsgálat nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre terjed ki, a kockázatos árucikkeket a vámhatósággal szorosan együttműködve már a vámhatáron igyekeznek megfogni. A fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a megbukott termékek árusítását, elrendelte a forgalomból való kivonásukat, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak.

Vizsgált termékek

ENTAC márkajelű, ESECG1.0-40 termékazonosító jelölésű, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „EXTENSION CORD WITH EARTHED SOCKET” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 40 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból, visszahívás a vásárlóktól

 

GAO márkajelű, 6603H termékazonosító jelölésű, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „30M-ES FÖLDELT LENGŐ HOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 30 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból


GAO márkajelű, 6602H termékazonosító jelölésű, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „20M-ES FÖLDELT LENGŐ HOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 20 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból

 

EMOS márkajelű, SE1615 típusjelölésű, a csomagolózacskóban elhelyezett tájékoztató lapon „Verlängerungskabel” és „Hosszabbító elosztó” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, kapcsolós, 6 férőhelyes, 5 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból


EMOS márkajelű, SE0110 típusjelölésű, a csomagolózacskóban elhelyezett tájékoztató lapon „Verlängerungskabel” és „Hosszabbító elosztó” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 10 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból


ICON márkajelű, EP10001-5 modellszámú, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „LENGÖHOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 5 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: áramütés, tűz és égési sérülés
Intézkedés: forgalomba hozatal megtiltása és kivonás a forgalomból


Sky márkajelű, a terméken 106BK, a csomagolózacskóban elhelyezett tájékoztató lapon KF-06CK-5M (106BK) termékazonosító jelölésű, „Hatos, kapcsolós, védőérintkezős háztartási elosztó” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, 6 férőhelyes, kapcsolós, védőérintkezős, 5 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból


steck! márkajelű, SH 10N modellszámú, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „Védőérintkezős hálózati hosszabbító” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 10 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból


EMOS márkajelű, SE1313 típusjelölésű, a csomagolózacskóban elhelyezett tájékoztató lapon „Verlängerungskabel” és „Hosszabbító elosztó” megnevezésű, újra vezetékezhető, védőérintkezős, kapcsolós, 3 férőhelyes, 3 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: kivonás a forgalomból


ICON márkajelű, EP10001-10 modellszámú, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „LENGŐHOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 10 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: áramütés, tűz és égési sérülés
Intézkedés: forgalomba hozatal megtiltása


ICON márkajelű, EP10001-20 modellszámú, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „LENGŐHOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 20 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: áramütés, tűz és égési sérülés
Intézkedés: forgalomba hozatal megtiltása


ICON márkajelű, EP10001-30 modellszámú, a csomagolózacskóra ragasztott címkén „LENGŐHOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, 30 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: áramütés, tűz és égési sérülés
Intézkedés: forgalomba hozatal megtiltása


GAO márkajelű, a terméken 6607 termékazonosító jelölésű, a gyűjtőcsomagoláson 6607H cikkszámú, a vezetékre erősített címkén „25M-ES FÖLDELT LENGŐ GUMI HOSSZABBÍTÓ” megnevezésű, újra nem vezetékezhető, védőérintkezős, lengő csatlakozóaljzattal ellátott, IP44 védettségű, 25 m-es vezetékhosszabbító készlet.
Veszély: tűz és égési sérülés
Intézkedés: forgalomba hozatal megtiltása


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hosszabbító, elosztó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Legrand elosztósorok

Milyen egy jól megválasztott elosztósor? Biztonságos, hiszen megóvja az értékes műszaki cikkeket! Praktikus és minden környezethez illeszkedik. Ötletes, mert a felhasználói igények maximális...


Hosszabbítók

A lakáson belüli elektromos hálózat kiépítésénél nem lehet minden várható igényre felkészülni acsatlakozási helyek létrehozásakor. Az új fogyasztók azonban el kell jutatni ahálózati áramot és ha...