Szálcement burkolat tetőn és homlokzaton

2022-06-22 09:18:54 | Módosítva: 2022-06-22 09:23:28

A szálcement – melyet az építészek és a kivitelezők már generációk óta használnak szerte a világon – tökéletes választás tetőfedésre és a homlokzatok burkolására. A szálcement síkpala egyesíti a tartósságot a könnyű kezelhetőséggel és az igazi eleganciával, ezáltal előnyére válnak bármely épület homlokzatának, tetejének. Aki nyitott a modern megjelenésre, vagy egyszerűen nem akar sem pucolt, sem pedig klinker homlokzatot, vagy csak nagyobb, egybefüggő felületeket akar megtörni, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia a szálcement lapokon.


Amikor egy építőanyagról kikiáltják, hogy nem egészséges, az hosszú távra megpecsételi népszerűségének sorsát. Ezért is kellett rohamtempóban távoznia az építészetből az azbesztcement lemezeknek. Leginkább hullámpala formájában, tetőfedésként találkozhatunk még ma is vele. A legfőbb probléma az azbeszttel az, hogy idővel a lapok szerkezeti stabilitása megromlik. Hőtágulás, fagy és a nap káros sugárzásának hatására a burkolólapok felülete porózussá válhat, a leváló por pedig összetöredezett azbeszt-szálacskákat tartalmaz. Ennek belélegzése igazán káros. A tüdő nem tolerálja az idegen anyagot, kisebb zárványok formájában körülnövi azokat.

Szerencse, hogy azbeszttartalmú lapokat már évtizedek óta nem kaphatunk, hiszen betiltották a gyártását. A mai szálcement lapok már egészen másképpen készülnek, ma már nem kell félnünk tőlük.

A szálcement termékek erősségének a titka a gyártási folyamatban rejlik. Természetes anyagokból készül: cement (mészkő és agyag keveréke), homok, víz, mindez kiegészítve nem toxikus, szerves rostszálakkal. A gyárban az anyag vékony rétegeit egymásra helyezik, majd nagy nyomás alatt összepréselik őket, melyet egy lassú érlelő folyamat követ. A különlegesen összeválogatott rostszálak által megerősített sok vékony réteg adja meg a szálcementnek az erősséget.


A szálcement síkpala előnye, hogy ellenáll mindenféle időjárási viszontagságnak. Fagyás, olvadás, forróság, intenzív esőzés –egyik sem jelent veszélyt a szálcement felületekre. A szálcement síkpala elemek minden esetben megtartják alakjukat, ellenállnak a korhadásnak és a gombásodásnak. A végeredmény egy hosszú élettartamú felület, melynek karbantartási igénye minimális.

A természetes alapanyagú pala mind történelmi környezetben, mind modern épületek burkolataként esztétikus, a különböző fedésképek miatt megjelenése változatos. A tetőről homlokzatra – vagy akár fordítva – átforduló átszellőztetett homlokzatburkolatok hozzájárulnak az épület energiatakarékos működéséhez. A pala – rugalmasságával, színeivel és fedési módjaival - az épület karakteréhez és az építtető pénztárcájához is igazodó burkolatok kialakítását teszi lehetővé – a látványostól az egyszerű vonalvezeté­sűig.

A szálcement lap nem feltétlen cementszürke. Anyagában színezett lapokat is gyártanak, amelyeknek fő vonzereje abban rejlik, hogy a vágási él is ugyanolyan színű, mint a lap felülete. Viszont a lapok felülete az esetek döntő többségében impregnáló bevonattal rendelkezik, így, ha vágjuk az anyagot, praktikus a friss éleket utókezelni. Az anyagok mintegy 40 méretben és 35 féle színben érhetőek el, sima és rusztikus felülettel, élképzéssel.

Az épület hangulatát a palával megvalósítható fedési módokkal árnyalhatjuk. Az angol, francia, svájci, német és magyar fedés bármelyikével, szakszerű beépítéssel kifejezetten vihar-biztos könnyűtető alakítható ki. Bizonyos fedési módok pedig még az előírásoknál is nagyobb biztonsággal állnak ellen a környezeti hatásoknak.

Fedésképek


A vihar-biztos francia fedés átlós vonalvezetésének nemcsak esztétikai jelentősége van, ez a fedési módszer fontos szerepet játszik a tető széllel szembeni ellenállásában is. A mintázatnak nincs meghatározott iránya, így különösen alkalmas nagy, egybefüggő felületek fedésére. A franciafedéssel készülő tetők egyszerre kínálják az eleganciát, a tartósságot és a gazdaságosságot, aminek egyik pillére a palaelemek nagy méretének (40×40 cm) köszönhető gyors kivitelezés. Az egyszeres, azaz a svájci fedés gazdaságossága az ún. egyszeres fedésben rejlik. A négyzetméterenként 10,5 darab anyagszükséglete a beruházó számára anyagi előnyt is jelenthet. A szálcement tető- és homlokzatfedő palák sima, strukturált és természetes hatású felülettel rendelkező változatban érhetők el.

Az ún. angol- vagy duplafedéssel elhelyezett különböző formájú és eltérő méretű palák alkalmazásával változatos fedésképet alakíthatunk ki. A téglalap, sarkított téglalap vagy négyzet alakú, sima vagy strukturált felületű, több mint 35 féle színben elérhető palával épülő tetők különbözősége biztosítja, hogy minden épülethez és minden tetőhöz egyedi tetőfedő vagy falburkoló palát találjunk. A kettős vagy duplafedésű palával a tetőfedés gyorsan és könnyen kivitelezhető, az eredmény pedig a vihar-biztos palatető. Mindez olyan megoldásoknak köszönhető, mint az élek és gerincek vonalmenti kiszellőztetése, és szegélypalákkal való elfedése, vagy az újszerű kampók alkalmazása. Az angol fedés alkalmazása a homlokzatra átforduló tetők építésekor is kimondottan nyugodt, kiegyensúlyozott, szép fedési képet mutat.

A lapok vízszintes tengely mentén történő eltolással való fektetése a rombusz vagy más néven a magyar fedés. Az elemek kis súlya miatt kiválóan alkalmas könnyű tetőszerkezetek esetén és felújításokhoz egyaránt. A nagyméretű, rombusz alakúra vágott tetőfedő panelek egybefüggő nagyobb tetőfelületeken is jól mutatnak, és méretüknek köszönhetően gyors kivitelezést tesznek lehetővé. A megszokott palatető látványa is lehet szép, ha a német precizitást is szimbolizáló német fedést választjuk. A német vagy más néven emelt sorú fedések a tradicionális palafedések.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9664/Szalcement_burkolat_teton_es_homlokzaton