Víz alatti alagutak

2022-06-24 14:15:14 | Módosítva: 2022-12-18 19:56:08

Majdnem négy év építkezés után adták át a Taj-alagutat, ami 10,79 kilométeres hosszával Kína leghosszabb, víz alatti autópálya-alagútja.


Az expressz alagút a Taj-tó alatt fut végig Csiangszu tartományban, körülbelül ötven kilométerre Sanghajtól.

Az alagút feladata az, hogy a Taj-tóról levegyék az óriási forgalmi terhelést, valamint a Jangce torkolatának gazdasági fellendülését is remélik a projekttől.

Építésekor több mint kétmillió köbméter betont használtak fel, hogy kialakítsák a hatsávos, 17,45 méter széles pályát. Az alagútban LED lámpák biztosítják az elképesztően látványos szín kavalkádot; a világítás célja, hogy biztosan ébren tartsa a sofőröket.


A világ leghosszabb, víz alatti autópálya-alagútjának versenyét mellesleg Norvégia nyeri a 14,3 kilométer hosszú Ryfast-alagúttal, ami Stavangert és Strandot köti össze. A víz alatti alagutak közül pedig a leghosszabb az Angliát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút a maga 37,9 kilométerével, viszont itt csak vonatok közlekednek.

forrás: roadster.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A világ leghosszabb víz alatti alagútja

A világ leghosszabb autóval is járható, 18 kilométeres víz alatti alagútjával kötik össze Dániát és Németországot a balti-tengeri Fehmarn szorosban. Januárban indul az építkezés, a dánok tervei...