Klimatizált utcák

2022-07-11 11:54:09 | Módosítva: 2022-12-18 19:53:02

A klimatizált közterületek olyan utcák, utak vagy terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutak kerülnek kialakításra, világosabb az aszfalt. Ezeken a helyeken akár öt fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, s mindez azt szolgálja, hogy - különös tekintettel az idősekre és gyerekekre - a városi lakósság a forró nyári napokon is ki tudjon menni a szabadba hűsölni vagy játszani.


A még kellemesebb időtöltést sokféle ülőalkalmatosság és párakapuk is szolgálják. Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

Bécsben már 2 évvel ezelőtt elkezdték a klimatizált közterületek kialakítását. Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását a klimatizált utca számos rendezvénye is szolgálja. Az új hűsölő utcákat az osztrák főváros hőségtérképe alapján alakítják ki, vagyis ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímaváltozás

Az üvegházhatású gázok csapdába ejtik a nap sugarait, de mivel a mennyiségük az emberi tevékenység hatására növekszik, ezért a légkör átlag-hőmérséklete is emelkedik. Ez a globális felmelegedés,...


Klímaváltozás ellen

Energiafelhasználásuk csökkentésével a magyar családok is aktív részt vállalhatnak abban, hogy a bolygó hőmérsékletének emelkedését 1,5 °C alatt lehessen tartani, és gyermekeink, unokáink is...