Hasznos tanácsok

Fúrókalapács vásárlása

2022-07-17 08:57:07 | Módosítva: 2022-07-17 09:04:55

A fúrókalapács az egyik legnépszerűbb szerszámgép, ami nem hiányozhat egyetlen szakember készletéből sem. Mindenki használ SDS-plus befogású gépet, mégis úgy érzem, sok esetben nem megfelelő szempontok alapján választanak típust.


A szerszámüzletek látogatása során tapasztaltam, hogy ha egy érdeklődő a fúrókalapácsok közt válogat, szinte mindig azt a kérdést teszi fel az eladónak, hogy hány Joule-os egy adott gép (mekkora az ütőenergiája), pedig az esetek többségében 6-8-10 vagy 12 mm átmérőjű fúrószárakkal dolgozik mindenki. Márpedig ebben az átmérőben nem érezhető szignifikánsan egy 1,5 Joule-os és egy 3,5 Joule-os gép közötti különbség betonban történő fúrás esetén. A kényelmes, nem fárasztó munkavégzéshez más szempontokat kellene figyelembe venni.

Hol végezzük a legtöbb fúrást?

Amennyiben két lábbal a talajon állva, mellmagasság alatt, akkor lehet nagy ütőenergiájú nehezebb gépet használni (pl. HiKOKI DH26PC2, DH28PCY), de ha már létrán állva kell dolgoznunk, vagy mellmagasság felett tartva a gépet, akkor sokkal fontosabb a gép tömege. Érdemesebb kis méretű, könnyű, 1-1,5 kg tömegű gépet választani, mert már pár perc munka után is érezhető a kényelmi különbség, hát még több órás munka során. Én nagyon szeretem a DH18DPA és a DH18DPB akkumulátoros kis fúrókalapácsokat.


Fontos-e a tisztaság és az egészség?

Amennyiben olyan helyen kell dolgozni, ahol nem lehet porolni, vagy födém fúrásakor magunkat akarjuk védeni a lehulló törmeléktől, akkor olyan gépet válasszunk, amire lehet por-elszívó adaptert csatlakoztatni. Álló motoros gépek közül jó választás a DH18DBL vagy a fekvő motoros DH18DPC típusok.

Milyen anyagot kell fúrni?

Ha nem csak betont vagy tömör téglát kell fúrni, hanem üreges porothermanyagot vagy vasat, esetleg fát is, melyekhez inkább hengeres vagy hatlap befogású fúrószárakat kell használni, akkor válasszunk cserélhető tokmányos fúrókalapácsot, hiszen akkor egyetlen géppel elvégezhetjük ezeket a feladatokat. A HiKOKI kínálatában ilyenek például a DH24PMH vagy a DH26PMC gépek.Minden esetben lehet álló és fekvőmotoros gép közül választani. Az előbbiek előnye, hogy a motor elhelyezése miatt az nagyobb lehet, ezáltal erősebb és jobban terhelhető, hátrányuk viszont, hogy drágábbak is, mint a fekvőmotoros társaik. Lehet 2 (fúró és fúrókalapács), illetve 3 (vésőfunkcióval kiegészítve) üzemmódost választani. Fontos megjegyezni, hogy a vésőfunkció csak igazító vésésre való, ugyanis a vésés során nem csupán egyenes vonalú terhelést kap a gép, hanem a feszegetés alkalmával oldalirányút is, amitől a szerszámbefogó hamar kikopik, és utána már a fúrószár is lötyögni fog benne, ezért én nem szívesen ajánlom a 3 funkciós gépet. Nem azért mert nem jók, hanem mert rosszul használják.

Ha megfogadják a fenti tanácsokat és ezek alapján választanak maguknak gépet, valamint betartják a használati utasításban leírtakat, akkor garantálható a kényelmesebb munkavégzés, ha pedig a HiKOKI valamelyik típusát választják, akkor a megelégedés is.


információ:Bővebb www.hikoki-powertools.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúrókalapács, HiKOKI

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9676/FUrokalapacs_vasarlasa