Kötelező épületautomatizálás és épületszabályozás

2022-08-04 15:26:08 | Módosítva: 2022-08-04 15:28:19

Ha nem is azonnal, és nem is az egyedi családi házakra vonatkozóan, de előbb utóbb kötelezővé teszik a modern épületautomatizálási épületszabályozási rendszerek bevezetését. Ezek segítségével ugyanis nem csak hatékonyabb egy épület energiafelhasználása, hanem sokkal biztonságosabb is, hiszen ezek a korszerű rendszerek figyelmeztetnek is egy várható rendellenesség bekövetkezte előtt.


2022. január 1-től már szigorodtak a nagyobb fűtési, légkondicionáló és szellőző rendszerek automatizálására és szabályozására vonatkozó előírások, de eltérő szabályok vonatkoznak a lakóépületekre és a nem lakáscélú épületekre. A nem lakáscélú épületek esetén konkrét határnap van az épületfelügyeleti rendszer kiépítésére: 2025. január 1-ig kell felszerelni a fűtési rendszereket, kombináltan helyiségfűtési és szellőző rendszereket, légkondicionáló, valamint kombináltan légkondicionáló és szellőző rendszereket, ha azok névleges effektív teljesítménye 290 kW-nál nagyobb, és ha a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. Ez a rendelkezés a lakások tulajdonosait még kevéssé érinti, inkább az irodaházakat, közösségi épületeket.

Lakóépületek esetében szintén a 290 kW-nál nagyobb névleges effektív teljesítményű fűtési rendszerre, kombináltan helyiségfűtési és szellőző rendszerre, légkondicionáló rendszerre, valamint kombináltan légkondicionáló és szellőző rendszerre vonatkoznak az új előírások. A társasházi lakókat bizony már ez érintheti. Ezeknél az épületeknél adott határnap helyett a rendszer soron következő jelentős felújítása alkalmával kell az épületautomatizálási és épületszabályozási rendszert kiépíteni. Az épületfelügyeleti rendszernek folyamatosan működnie kell, és feladata, hogy az épület energiahatékonyságát mérje, és jelezze az üzemeltető számára, ha a hatékonyság jelentősen csökken, vagy karbantartásra van szükség. A szabályozási rendszernek optimalizálnia kell az energiatermelést, az energiatárolást, az elosztást és a felhasználást.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split vagy multisplit?

Hűtésre és fűtésre egyaránt kézenfekvő megoldás ma már az inverteres klíma. Kicsit másképpen gondolkozunk azonban akkor, ha egy meglévő – pl. gázfűtés – kiegészítéséről van szó, illetve akkor...


Siemens: Synco Living rendszer

Az intelligens ún. „smart” megoldások ma már elengedhetetlen elemei amindennapoknak. Okostelefonokkal kommunikálunk, otthon smart-TV-ken nézzük a televíziós és internetes tartalmakat,...