Sárga lap: segítség a kártevő előrejelzésben

2022-08-11 08:12:45 | Módosítva: 2022-08-11 08:14:54

A sárga ragacslapos csapdákat a kertészetekben üzemi méretekben, de kisebb hobbikertekben is használják. A sárga szín sok kártevőt vonz, így nagyobb területeken az ilyen lapok kihelyezése növényvédelmi előrejelzésnek jó, kiskertekben azonban a kártevő gyérítő hatása sem elhanyagolandó.


A sárga szín kártevőket vonzó tulajdonsága régi népi megfigyelésekből eredeztethető, melynek idővel tudományos alapjaira is fény derült. A sárga színre sokféle rovar rámegy: levéltetű, molytetű, cseresznyelégy, liszteske, barkók, káposztalegyek, aknázó legyek. A tripszek pedig a kék színhez vonzódnak.

Főként előrejelzésre alkalmas

A lapok ragacsossága pedig azt szolgálja, hogy rá is ragadjanak a kártevők a lapra, így annak ellenőrzésekor láthatjuk, hogy az előző megtekintés óta mennyivel lettek többen a lapon, ezzel következtethetünk a rajzásra. Ez nagy segítség a növényvédelmi kezelések megfelelő időzítése kapcsán. Száz négyzetméternyi lombfelületre 10-12 lapot célszerű feltenni a rajzás dinamikájának megfigyelés érdekében. Másfajta színcsapdák is kaphatók a kereskedelemben, sőt ennek egy fejlettebb változata is, a feromonos csapda.

Házilag is készülhet

Vágjunk körülbelül 8x18 centiméteres sárga lapokat kartonpapírból, vagy tartósabb, ha valamilyen sárga műanyag lapból vágjuk ki ezeket. Készítsünk rá akasztót vékony drótból, amennyiben fákra tesszük, de hurkapálcára is ragaszthatjuk, és úgy a földbe szúrhatjuk, ha a zöldségesünk kártékony rovarfaunájának a feltérképezése a célunk.


A lapot kenjük be egyenletesen, de vékonyan nem száradó ragasztóval, ilyen a kereskedelemben is kapható – nem túl humánus – egérragasztó. Házilag is készíthetünk ilyen ragacsot: két rész cukrot egy rész vízzel és fél rész citromlével főzzünk lassú tűzön addig, amíg a massza mézszerű állagúvá válik, és borostyánszerű színű lesz. Ekkor tegyünk hozzá még negyed résznyi lisztet, valamint fél rész olajat, és keverjük jól össze. Még melegen kenjük fel ezt a sárga lapokra. Kemény gyantából is készíthetünk be nem száradó ragasztót, de azzal nehezebb dolgozni, mint az itt említett cukorral.

A csapdákban „felszaporodott” kártevők száma jelzi a rajzás beindulását. A rovarok párosodása után következik a peték lerakása, amit a lárvák kikelése követ majd. A rovarölő szeres kezelést a tojásrakás idején, a lárvák kikelésének kezdetéig célszerű elvégezni.

A földibolhák is gyéríthetők

A földibolhák ellen is sokszor kell védekeznünk az év során, mert ezek különösen kedvelik a káposztaféléket. Akár már palántakorban képesek azokban nagy károkat tenni, de a retekfélék is gyakran kerülnek veszélybe miattuk.

Hobbikertekben gyérítésükre a ragacsos lapok alkalmazása mellett jól használható a mézzel bekent aljú műanyag doboz is, bár ehhez aktív közreműködésünk kell. Egy nagyobb műanyag tálat, vagy kartondoboz (kb. 50x40 centiméteres) alját belül kenjük be mézzel, és ezt tartsuk függőlegesen a növény mellé, és kicsit üssünk rá a növényre, a bolhák beleugrálnak és beleragadnak a doboz aljába kent mézbe. E „vadászatra” a déli órák a legalkalmasabbak mert ilyenkor a legaktívabbak a földibolhák. Az is jó megoldás, ha a sorok között egy széles ragasztócsíkot húzunk ki, ezzel is eredményesen ritkíthatjuk a földibolhák egyedszámát.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9698/Sarga_lap__segitseg_a_kartevo_elorejelzesben