Gyerekszoba kialakítása

2022-08-20 10:31:01 | Módosítva: 2022-08-20 10:42:22

Egy gyermek születésekor alaposan át kell rendezni otthonunkat, hiszen a gyermek biztonsága és minél kényelmesebb ellátása kell, hogy az elsődleges szempont legyen. És nem feledkezhetünk meg a szülők és a nagyobb testvérek igényeiről sem. Ha van nagyobb gyermek a családban, igyekezni kell, hogy megszokott környezetét csak a szükséges mértékben borítsuk fel. Nem szabad, hogy úgy érezze, a születendő kistestvér miatt mindenről le kell mondania, át kell adnia a helyét. Vonjuk be a nagyobb gyermeket a tervezésbe, magyarázzuk el neki, hogy mit és miért alakítunk át a lakásban. Így nagyobb eséllyel fogja örömmel fogadni, pl. ha új ágyat kap, és nem azt érzi majd, hogy kiszorította őt valaki a megszokott alvóhelyéről.


A munkálatoknak időben neki kell kezdeni, főleg, ha komplett felújítást tervezünk, mert azon túl, hogy elég nagy rumlival jár akár egyetlen helyiség felújítása is, a baba érkezéséig mindennek meg is kell száradnia, és alaposan ki is kell szellőznie a szobának. A téli babák szobáinak felújítására kerítsünk sort már ősszel, amikor még sokat lehet szellőztetni, mert hiába fűtjük intenzíven a helyiséget, lassan szárad majd, ha nem lehet szinte állandóan nyitva az ablak.

A padló felújítása esetén nem célszerű padlószőnyeget választani, mert nehezebb tisztántartani, mint a többi padló­típust. Olyan burkolatot válasszunk, hogy minél kevesebb vegyi anyag kerüljön a helyiségbe, főleg, amikor nincs túl sok idő a szellőzésre. Mindenféle festékből (falfesték, bútorfesték, mázolás) keressünk vízbázisú, környezetbarát termékeket, célszerű, ha dörzs- és mosásálló, könnyen takarítható minden festett felület. A színekkel óvatosak legyünk, mert bár a kicsik szeretik a színeket, a pasztell árnyalatok jobban illenek a gyerekszobába. Mindenféle textíliával könnyedén színezhetjük később a helyiséget.


A hosszúszálú szőnyegeket ugyan könnyebb porszívóval tisztántartani, gyerekszobába jobb a rövidszőrű, hogy a gyerekek ne tudják a szálakat kihúzni, és a szájukba venni. A közepes és kisebb szőnyegek alá mindenképpen tegyünk csúszásgátlót, és vigyázzunk, hogy ne legyenek felpöndörödő sarkok, mert az balesetveszélyes.

A bútorok elrendezésénél sok szempontot figyelembe kell venni. A babaágyat ne helyezzük huzatos helyre, ne tegyük az ablak alá, és ne tegyük a fűtőtest mellé se. Érdemes arra is gondolni, hogy az előszobából se közvetlenül a kiságyra világítson be a lámpa, mert az megzavarhatja a gyermek alvását, amikor csak bekukucskálunk hozzá.

Semmiképpen ne kerüljön polc a babaágy fölé, ennek több oka is van. Remélhetőleg le nem szakad a szakszerűen rögzített polc, de persze ez sem kizárt. De bármit mi magunk kiejthetünk a kezünkből, amikor a polcra helyezzük, és akkor az éppen a gyermekre esik. Amikor pedig már állni tud a gyerek, ő ránthat magára valamit. Legjobb, ha semmi sincsen a falon a gyerekágy felett és a közelében.


Bútorok választásánál igyekezzünk lekerekített sarkú darabokat beszerezni, mert a csúszó-mászó gyerek könnyen beütheti az éles sarkokba a fejét. A meglévő bútorokra vásároljunk sarokvédőket, az is megoldja a problémát.


A konnektorvédők és egyéb ajtó- és fiókzárak is a biztonságot segítik, mert a legfigyelmesebb szülő sem tudja a nap 24 órájában szemmel tartani a gyereket. Ezeket a védőeszközöket a gyerek növekedésével folyamatosan le lehet majd szerelni, általában rá van írva a termékekre, hogy hány éves korig ajánlják a használatát, de saját gyermekünk ismeretében csak akkor szereljük le, mikor már biztosan megbízhatunk a gyerekben. Pl. a konnektorvédő egy kísérletező kedvű fiúgyereknél akár 10-12 éves korig fontos lehet. Általában akkor válnak feleslegessé ezek a védőeszközök, amikor már a gyerek megtanulja „kicselezni” a védelmet.

Veszélyes terület még a lépcsők és korlátok környéke is. Számtalan utólag vásárolható és felszerelhető eszköz van, de pl. érdemes a korlátléceket függőlegesen felszerelni, mert arra nehezebb fellépni, mint a vízszintes kiosztású­akra.Minden bútor legyen a falhoz rögzítve, a lakás minden helyiségében. A gyerekek belekapaszkodnak a bútorokba, felmászhatnak mindenhová, komoly sérülésektől óvhatjuk meg őket, ha a kis- és nagyméretű bútorok sem dőlhetnek rájuk még véletlenül sem.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9705/Gyerekszoba_kialakitasa