Akár 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok

2022-08-20 10:53:11 | Módosítva: 2022-09-02 14:24:28

Aki nem minősül a bankoknál különösen jó adósnak, illetve ragaszkodna – legalább bizonyos ideig – a fix törlesztő részletekhez, annak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy két számjegyű kamatszázalékot kell fizetni a hitelért.


A top-adósoknak kínált konstrukciók esetében a május elején módosító bankok körében már több mint 1 százalékponttal magasabb kamatokat hirdettek, mint amekkora kamatszintet a jegybank statisztikái márciusra átlagkamatnak hirdettek.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2022 márciusában a bankok által folyósított piaci lakáshitelek átlagkamata 5,26 százalékos volt. Azt, hogy mekkora kamatemelkedés történt az elmúlt hetekben, mindennél jobban mutatja, hogy májusban eddig a kamatváltozást bejelentő 6 bank esetében a legkedvezőbb kamat több mint 110 bázisponttal magasabb, 6,39 százalék. Ráadásul, míg a jegybank által kimutatott kamat átlagkamat – azaz a hitelfelvevők jó része ennél a szintnél olcsóbb hitelről álmodhatott, a mostani „top kamat” külön feltételekhez kötött, tehát csak a nagyon jó adósoknak kínálják fel a bankok. Az átlag alatti minősítésű adósoknak, illetve az 5 éves fixálás mellett kitartóknak – úgy tűnik – a két számjegyű hitelkamatokhoz is hozzá kell szokniuk.

A fentiek miatt a piaci kamatozású lakáshitelek iránti kereslet további visszaesése várható. Nagy kérdés, hogy a zöld hitelek kifutásával mennyire tudják majd a piaci igényeket kielégíteni, és így a folyósított volument fenntartani az állami (kamat)támogatott hitelkonstrukciók. A fentiek miatt úgy tűnik, a piaci lakáshitelek esetében tovább folytatódhat a kereslet visszaesése.


Példaként

– Az OTP-nél a legkedvezőbb ajánlatot most 9,4 százalékon kapjuk, 31 millió forint feletti összegre, 10 éves kamatperiódusra. Az 5 évre fixált kölcsönök közül már csak a legnagyobb hitelösszeg-sávban fizetünk 10 százalék alatti kamatot a banknál.

– A Gránit Banknál az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-je 8,84, a 10 évesé 8,29 százalék.

– A Raiffeisen Banknál a legkedvezőbb kamat 10 éves fixálás mellett, a feltételek teljesítése esetén elérhető 6,39 százalékot, ami kifejezetten jónak mondható.

– A K&H Bank a kamatokhoz csak a K6 kedvezménykategóriában a 15 és 20 évre fix hiteleknél nyúlt.

– A CIB Banknál a kamatok emelkedtek. A legkedvezőbb ajánlat a Magnifica csomagot igénybe vevő ügyfelek esetében 6,7 százalék.

forrás: money.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jelentős hitel lakásfelújításra

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az...


Zöld hitel

Új „zöld hitel” programot hirdetett meg az MNB októbertől, ami a lakosság számára teremt kedvező feltételeket az új otthon építésére. A Zöld Otthon Program alapján legfeljebb 2,5 százalékos...