Akár 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok

2022-08-20 10:53:11 | Módosítva: 2022-09-02 14:24:28

Aki nem minősül a bankoknál különösen jó adósnak, illetve ragaszkodna – legalább bizonyos ideig – a fix törlesztő részletekhez, annak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy két számjegyű kamatszázalékot kell fizetni a hitelért.


A top-adósoknak kínált konstrukciók esetében a május elején módosító bankok körében már több mint 1 százalékponttal magasabb kamatokat hirdettek, mint amekkora kamatszintet a jegybank statisztikái márciusra átlagkamatnak hirdettek.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2022 márciusában a bankok által folyósított piaci lakáshitelek átlagkamata 5,26 százalékos volt. Azt, hogy mekkora kamatemelkedés történt az elmúlt hetekben, mindennél jobban mutatja, hogy májusban eddig a kamatváltozást bejelentő 6 bank esetében a legkedvezőbb kamat több mint 110 bázisponttal magasabb, 6,39 százalék. Ráadásul, míg a jegybank által kimutatott kamat átlagkamat – azaz a hitelfelvevők jó része ennél a szintnél olcsóbb hitelről álmodhatott, a mostani „top kamat” külön feltételekhez kötött, tehát csak a nagyon jó adósoknak kínálják fel a bankok. Az átlag alatti minősítésű adósoknak, illetve az 5 éves fixálás mellett kitartóknak – úgy tűnik – a két számjegyű hitelkamatokhoz is hozzá kell szokniuk.

A fentiek miatt a piaci kamatozású lakáshitelek iránti kereslet további visszaesése várható. Nagy kérdés, hogy a zöld hitelek kifutásával mennyire tudják majd a piaci igényeket kielégíteni, és így a folyósított volument fenntartani az állami (kamat)támogatott hitelkonstrukciók. A fentiek miatt úgy tűnik, a piaci lakáshitelek esetében tovább folytatódhat a kereslet visszaesése.


Példaként

– Az OTP-nél a legkedvezőbb ajánlatot most 9,4 százalékon kapjuk, 31 millió forint feletti összegre, 10 éves kamatperiódusra. Az 5 évre fixált kölcsönök közül már csak a legnagyobb hitelösszeg-sávban fizetünk 10 százalék alatti kamatot a banknál.

– A Gránit Banknál az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-je 8,84, a 10 évesé 8,29 százalék.

– A Raiffeisen Banknál a legkedvezőbb kamat 10 éves fixálás mellett, a feltételek teljesítése esetén elérhető 6,39 százalékot, ami kifejezetten jónak mondható.

– A K&H Bank a kamatokhoz csak a K6 kedvezménykategóriában a 15 és 20 évre fix hiteleknél nyúlt.

– A CIB Banknál a kamatok emelkedtek. A legkedvezőbb ajánlat a Magnifica csomagot igénybe vevő ügyfelek esetében 6,7 százalék.

forrás: money.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mik a jelzáloghitel elengedésének legkritikusabb pontjai?

Mára már több mint harmincezer család élt a jelzáloghitel elengedés lehetőségével, milliókkal csökkentve ezzel a tartozásukat! A támogatási összeg nem kevés, hiszen a jelzáloghitel elengedéssel...


Zöld hitel

Új „zöld hitel” programot hirdetett meg az MNB októbertől, ami a lakosság számára teremt kedvező feltételeket az új otthon építésére. A Zöld Otthon Program alapján legfeljebb 2,5 százalékos...