Szintetikus kaucsuk

2022-08-20 11:14:57 | Módosítva: 2022-08-20 11:18:15

A szintetikus kaucsuk, másképpen mesterséges gumi, szemben a természetes gumival, ami Dél-Amerikából vált ismerté Európában, és a Hevea fa nedvéből készítették az indiánok. Később a természetes anyagra olyan nagy szüksége lett a piacnak, hogy azt a fafajta termesztésével már nem lehetett fedezni, így kénytelenek voltak laboratóriumi majd ipari körülmények között mesterségesen előállítani a gumihoz teljesen hasonló anyagot, a kaucsukot.

 

A legfontosabb különbség a természetes kaucsuk és a szintetikus kaucsuk között az előállításukban van. Mindkettő polimer, de a természetes gumit egy fából nyert latexből állítják elő, míg a szintetikus gumit egy mesterséges polimerből, amelyet kőolaj melléktermékek felhasználásával készítenek. A természetes kaucsukhoz képest a szintetikus gumi figyelemre méltó előnye a jó olaj- és hőmérsékletállóság, valamint a rendkívül állandó minőségű termék előállításának képessége. A butadiénből előállított szintetikus polimert tekintik a legfontosabb szintetikus kaucsuk polimernek.


A műgumi előállításának előzményei visszanyúlnak a kaucsukkal végzett vegyészeti kutatások kezdeti időszakáig. 1933.-ban az első használható gumiabroncs szintetikus kaucsukból készült. Az előállított műgumifajták a természetes gumi minőségét sok tekintetben felülmúlják, úgymint öregedéssel szembeni ellenálló képesség, rugalmasság, kopásállóság. Lassan nemcsak a természetes kaucsukot szorította ki a mesterségesen előállított műgumi, hanem a régebben használt más természetes anyagok pótlásához is számos egyéb műanyag terjedt el.  Ennek ellenére a természetes kaucsuk még mindig a világszerte felhasznált teljes mennyiség 40%-át teszi ki, vagyis jelenleg több mint évi tíz millió tonnát, és használata továbbra is nő.

A hűtéstechnikai és szigeteléstechnikai alkalmazásban óriási harc indult meg a poliuretán és a szintetikus kaucsuk között, a konkurencia harc máig tart. A szintetikus kaucsukhoz kapcsolódó szabadalmak lejártak a 70’-s évek végén, amikor is több gyártó jelent meg a piacon, különböző összetevői módosításokkal, komoly termékfejlesztésekkel. Már nem levegő van a cellaszerkezetben, hanem a levegőnél hatékonyabban szigetelő gáz. A felszín, kívül és belül sima, egybefüggő, nincsenek felhólyagosodások. A kasírozó anyagok lépést tartanak a kor követelményeivel, választékuk bővül. Az anyag elérhetővé vált minden felhasználói réteg számára, mert könnyű és gyors szerelés valósítható meg vele.

A kaucsuk termékek a mindennapi élet csaknem minden részében megjelennek: a gumiabroncsoktól és gépkocsi részegységektől kezdve az ipari csöveken, csőszigeteléseken és padló burkolatokon át az élelmiszeripari- és orvosi alkalmazásokig, illetve a ragasztókig mindenhol megtalálhatók. Számos ipari alkalmazása van, hasonlóan a természetes gumihoz; az autóipar területén gumiabroncsok, tömlők, övek, padlók, ajtók és ablakok területén.

A világon huszonöt millió tonna természetes- és szintetikus kaucsukot gyártanak, forgalmaznak és használnak fel minden évben. Ahogy a világgazdaság növekszik, és a feltörekvő országok iparosodása egyre jobban kiteljesedik, a gumitermékek és a gumi iránti igény folyamatosan nő.Pozitív tulajdonságok

A szintetikus kaucsuk tűzállósága, füstképződése nagyon kedvező. Magas hő hatására zsugorodik, nem csepeg, önkioltó. Az ilyen anyagból készült csőhéj hidegben rugalmas marad, nem keményedik, nem reped meg, így a présidomokra könnyen felhúzható. A kereskedelemben szintetikus kaucsuk lapok is beszerezhetők igen széles méretváltozatban; öntapadós, üvegszálas alus, alus petfóliás lapok beltérre, UV- és madárcsipkedés álló fóliás lapok külső térre.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyi idő alatt térül meg az épületszigetelés?

Mint minden beruházás kapcsán, egy épület szigetelésekor is elsősorban azt mérlegeljük: mikor térül meg. Egységes és egyértelmű választ persze nehéz erre a kérdésre adni, hiszen ahány ház, annyi...


Isotex minőségi tapétázott belső hő- és hangszigetelő panelek Észtországból

Az Isotex lap egyszerű, hatékony és tiszta megoldást nyújt aleggyakoribb hő- éshangszigetelési problémákra, amik egy épületen belül előfordulnak.