Jövőre nem lehet már olyan házat építeni, amely csak fogyaszt, és nem termel.

Energiatermelő ház

2022-08-29 14:36:18 | Módosítva: 2023-04-11 19:51:42

Az Építési és Beruházási Minisztériumban önálló építészeti államtitkárság jött létre, melynek feladata lesz a jövő építészetének iránymutatása. Az új államtitkárság fogja majd felügyelni, hogy ne spanyol haciendák és miami luxusvillák épüljenek városaink agglomerációjában, vagy kis léptékű, jellegtelen, monoton, rövid életciklusú iroda negyedek, hanem a település szövetébe illeszkedő, azzal együttműködő olyan épületek, melyek kiállják az idő próbáját.


Napjaink egyik legfontosabb problémája a klímaváltozás, melynek megfékezése érdekében az európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re a teljes épületállomány nettó zéró kibocsátású legyen. Napjaink energiaválsága az EU által kitűzött kibocsátás-csökkentési célt még indokoltabbá tette. A cél teljesítése Magyarországon akár a történelmi, akár a nagyarányú lakótelepi épületállományt nézve összetett a feladat, de nem lehetetlen. A kidolgozás alatt álló beruházási kerettörvény és az építési kerettörvény alapvetése lesz az épületenergetika, a megújuló energiahasználat, és eszerint jövőre már nem lehet majd olyan házat építeni, amely csak fogyaszt, és nem termel. Minden új építésű házban kötelező lesz valamilyen klímasemleges energiaforrás – zömével valószínűleg napelem, esetleg szélerőmű, de más lehetőség is szóba jöhet – beépítése, ami legalábbis csökkenti az épület nettó energiafogyasztását.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Közel nulla energetikai szint

Többször írtunk már arról, hogy 2019 elejétől új épületre csak akkor kaphatunk használatbavételi engedélyt, ha az megfelel aköltségoptimalizált követelményszint hatósági előírásainak.


18% energia-megtakarítási cél 2020-ra

Hazánk 18%-ra növeli a 2020-ra elérendő energia-megtakarítási célt a korábban tervezett 10%-ról, amely 236 Petajoule primer energia-megtakarítással egyenértékű. A legfrissebb, 2014. áprilisi...