Túlfogyaszt-e a távfűtés?

2022-09-04 12:24:13 | Módosítva: 2022-09-04 12:26:12

A gáz és áram támogatás új rendszerében a távfűtés kimaradt az átlagon felüli fogyasztást terhelő tarifából. (A legfrissebb pletykák szerint nem egészen!) Egyesek úgy vélik, hogy ez igazságtalan. Miért támogatja az állam gyakorlatilag korlátlanul a távhő szolgáltatásban résztvevőket? Utána számoltunk, hogy a kedvezményezett gázfogyasztáshoz képest mennyi energiát fogyaszt egy távfűtéses lakás.


Tudni kell még, hogy a távhő nagy részét gáz fedezi, ha vannak is egyéb alternatívák. A jelenleg érvényes tarifák szerint nagyjából havi 150 m3 gáz fogyasztását támogatja az állam. Ha ennek megnézzük a hőtartalmát, akkor azt kapjuk, hogy a 150 m3 gázból kb. 5,2 Gj hőenergiát tudunk kinyerni.

Megnéztük egy átlagosnak számító 54 m2-es távfűtéses lakás fűtésszámláját. Eszerint éves átlagban kb. 1,9 Gj energiát fordított fűtésre, és kb. 2,1 Gj energiát meleg víz előállítására, tehát havonta és átlagosan 4 Gj hőenergiát használ fel az átlag méretű távfűtéses lakás. Ez tehát bőven belül van a 150 m3 támogatott áras gáz energiatartamán, tehát az átlag esetén nincs szó igazságtalan kedvezményről.

Az is igaz, hogy ez az átlagos méretű távfűtéses panellakásra vonatkozik, és ha arányosan nézzük, akkor kb. 70 m2 felett már meghaladhatja egy panellakás fogyasztása a kedvezményezett gáz mértékét. A fent említett pletykák szerint 75 m2 feletti távfűtéses lakásoknál léphetne be valamilyen mértékben a piaci gázár. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távfűtés korszerűsítés ma

Míg bő egy évtizeddel ezelőtt a távhővel fűtött társasházak jelentős része kereste annak lehetőségét, hogy miként tudna leválni a távfűtésről, és egyedi vagy központi gázkazánra átállni, mára...


Új gáz- és áram árak

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért.