Multipor belső oldali hőszigetelés

2022-09-12 09:20:56 | Módosítva: 2022-09-12 09:28:12

Magyarországon azért van szükség több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél a megfelelő hőszigetelés nem megoldott. Építésük idején nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az épületek élettartama alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen. Az új rezsifizetési szabályozás, illetve a környezetünk védelme érdekében felül kell vizsgálni az ingatlanok, lakások, energiafogyasztását, és amennyiben szükséges, biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést, hogy a hőveszteség és a fűtésszámla minimálisra csökkenjen.


Csökkentse fűtésszámláját

Pozitív tendencia, hogy egyre több lakástulajdonos energetikai szempontból is felújítja otthonát. A határoló szerkezetek (nyílászárók, födémek, falak) korszerűsítése együttesen hosszú távú megtakarítást eredményeznek.

Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés az ideális, de amennyiben erre nincs lehetőség, megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés szintén egy élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet nyújt. Ilyen esetek például a műemléki védelmi épületek, az eredeti homlokzat megtartása miatt, illetve beépítési korlátok, társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémákból adódóan).

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. Amennyiben felesleges, vagy anyagilag nem fér bele az egész lakás belső oldali hőszigetelése, akkor akár csak egy-egy szobában is kiválóan alkalmazható, már az is nagyban segíti a kívánt energiamutató elérését. Sőt kézi fűrésszel egyszerűen méretre vágható, könnyen alakítható, akár házilag is elkészíthető, hisz a felrakása minimális hulladékkal jár. A belső oldali hőszigetelés elkészítése után, a falszerkezet felületi hőmérséklete megnő. Vegyünk egy példát, ha fűtés nélkül a szoba hőmérséklete 20 °C, a fal felületi hőmérséklete mindössze 19-19,5 °C-ra csökken, amely változás szinte elhanyagolható, a komfortérzet egyáltalán nem romlik.


A Multipor további nagy előnye, hogy nem tartalmaz éghető komponenseket, így az A1 tűzvédelmi besorolásba tartozik. Azaz, egy váratlan lakástűz esetén nem táplálja a tüzet, nem fejleszt füstöt vagy mérgező gázokat, sőt megvédi a mögöttes szerkezetet. A lap struktúráját tekintve egy stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő, mely nem tartalmaz szálas anyagot, így új alternatívát nyújt a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelés megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet a hazai független tanúsító szervezet a Környezetbarát Védjegy használatának jogosultságával is igazol.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a lakások belső hőszigetelése jó, vagy rossz megoldás. Ámszámos esetben nincs más lehetőség alakás belső klímájának javítására, mint a falak belső...


Hőszigetelő festékek, pro és kontra…

A kerámia nanorészecskéket tartalmazó hőszigetelő festékek amodern építészeti és mérnöki megoldások terén nyújtanak innovatív lehetőségeket. A vélemények egy része szerint az ilyen típusú...