Cseréljünk fűtési szivattyút!

2022-09-12 09:45:48 | Módosítva: 2022-09-19 10:21:22

Az emelkedő villamosenergiaárak augusztustól a lakossági szektort is érinteni fogják. Magyarország Kormánya úgy határozott, hogy ha egy háztartás havi szinten több mint 210 kWh villamos energiát használ, az e felett elfogyasztott mennyiség nem jogosult a kedvezményes rezsicsökkentett díjszabásra. Ez az intézkedés a lakosság nagy részét érintheti, mellyel jelentősen megnövekedhet a villanyszámlája.


Jogosan merül fel a kérdés, hogy miként lehet ezt a fogyasztást csökkenteni. Való­színűleg egy laikus család nem gondol háztartása gépészeti berendezéseire, melyek a legtöbb energiát fogyaszthatják. A szivattyú(k) első ránézésre nem jelentős részei egy családi ház fűtési-hűtési rendszerének, de érdemes elgondolkodni felülvizsgálatukon.

A 2013. előtt forgalmazott lakossági szivattyúk állandó fordulatúak voltak, így hiába nem indokolta a környezet, hogy működésük maximális terhelésen üzemeljen, szabályozás hiányában minden körülmények között nagyjából 60-100 W teljesítményfelvétellel működtek.

2013. után egy Európai Uniós rendelet szerint, csak fordulatszámszabályozott és nagyhatásfokú villamos motorral szerelt szivattyút lehet telepíteni lakossági fűtési-hűtési rendszerekben. Ezzel a korlátozással is próbálják szabályozni az exponenciálisan növekvő energiaigényeket. A szabályozott szivattyúk a fűtési rendszer, és a változó külső hőmérséklet igényeihez igazodva, állandó vagy változó nyomásra szabályzással, csökkentett fordulatszám mellett működnek a fűtési idény kb. 95 százalékában.


Az ábrán egy hagyományos, állandó fordulatszámú Wilo Star-RS 25/6 és egy korszerű Yonos Pico1.0 25/1-6 fordulatszámszabályozott fűtési szivattyú összehasonlítása látható. Az összehasonlító számításokat a megemelkedett piaci árral, azaz 70 Ft-tal számoltuk. A szivattyú futásteljesítményét éves szinten 6000 üzemórában határoztuk meg, ami egy átlagos üzemnek mondható.


Jól látható 15 éves szivattyúélettartamot feltételezve, hogy ez idő alatt egy szivattyúval 619 919 Ft-ot takaríthatunk meg csupán abból, hogy korszerű szivattyút alkalmazunk, a fűtési rendszer mindenkori igényének megfelelően. Ez a beruházás nagyjából 4-5 év alatt megtérül a jelenlegi villamosenergia árak mellett, így a további időszak villamosenergia megtakarítása a lakossági felhasználok kasszájában marad.

Érdemes-e cserélni? Szerintem igen!

Szécsy Dávid


További információk:
Wilo-Yonos PICO1.0 | Wilo
Wilo Magyarország Kft.
e-mail: wilo.hu@wilo.com
www.wilo.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Közel nulla energiaigényű épületek

Az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás, a „közel nulla” követelményszint.


Fűtésrásegítés napkollektorral

A napenergia hasznosítása ma az általános figyelem középpontjában van. A napelemes kis- és nagyerőművek minden vártnál gyorsabban terjednek az országban, és az elméleti összteljesítményük már 2...