Kiskapu a fogyasztói közösségek számára

2022-09-14 11:00:57 | Módosítva: 2022-09-14 11:03:36

A kedvezményes energiaárak csak a magánháztartásokra terjednek ki, de már a rendelet első változatában is megnyitották a kiskaput a többlakásos társasházak és szövetkezeti lakások számára. Természetesen nekik lehetőségük volt, hogy a közös mérőórát szétosszák a lakások között és minden egyes lakásra külön-külön igénybe vehessék a kedvezményt. Egyes lakástípusok viszont kimaradtak ebből a kedvezményből, ilyenek tipikusan az osztatlan közös tulajdonban lévő lakások, illetve a többgenerációs családi házak.


Ha náluk közös mérőóra van – pl. valamelyik lakó nevén -, akkor nem vették figyelembe, hogy az elfogyasztott energiamennyiséget több lakás használja. Ennek egyenes következménye volt, hogy az osztatlan közös tulajdonú házak pánikszerűen próbáltak társasházzá alakulni, ami sem nem gyors, sem nem egyszerű feladat. Néha elháríthatatlan akadály van a társasházzá alakulás előtt.

A kormányzat is észlelte ezt a problémát, és kiskaput nyitott az osztatlan közös tulajdonú lakások számára, hogy ne kelljen társasházzá alakulniuk a kedvezményes energiaárak igénybevételéhez. A módosított rendelet szerint mennyiben egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb 4 darab önálló lakás található, úgy az adott települési önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a „lakás rendeltetési egységek számáról”. Ez a dokumentum a ténylegesen kialakult állapotot igazolja, és az építmény jogszerű használatát vélelmezi, lehetővé téve a rezsicsökkentés teljes kihasználását minden egyes lakás számára.


Mindezek értelmében a 4-nél kevesebb lakásból álló, de még nem társasházként működő közösségek esetén elég lesz egy hatósági bizonyítványt megkapniuk. Ezek után pedig megosztható majd a fogyasztás, mert különálló fogyasztó lakásoknak fognak számítani. És minden lakásra érvényes lesz egyesével az éves kedvezményes átlagfogyasztási mennyiség, amely mellett olcsón jutnak gázhoz és villamos energiához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9725/Kiskapu_a_fogyasztoi_kozossegek_szamara