A sokoldalú szappan

2022-09-17 12:28:05 | Módosítva: 2022-09-17 12:28:50

A szappant legtöbben csak kézmosásra használják, azonban ennél több mindenre jó. A háztartásban sokféleképpen használhatjuk, főleg, hogy többféle változata is van.


A klasszikus háziszappan

Bár már kevesebb helyen találkozhatunk vele, de azért még beszerezhető a háziszappan vagy mosószappan, mely jobb napokat is látott, hiszen valamikor ez volt „a szappan”. A takarítás számos területe mellett ez enyhíti a bőrgyulladás okozta panaszokat, és a bőrgomba tüneteit is. A háziszappan természetes alapanyagokból készül: vagy olajokból vagy állati zsírokból.

A háziszappanból, ha egy keveset forró vízbe reszelünk nagyon jó háztartási tisztítószert kapunk. Ezzel takaríthatunk a lakásban, de kerti eszközök, bútorok tisztítására is használhatjuk. A gyapjúból készült ruhák puhábbak lesznek, ha házi szappannal mossuk ezeket.

Korpás haj ápolására is jó, hiszen fertőtlenítő hatású és a korpát a sokszor a fejbőr gombás megbetegedése okozza. Ugyanezért arc tisztítására is alkalmas, csökkentheti a pattanások kialakulásának esélyét – fertőtlenítő hatása lévén –, ám szárítja is a bőrt, ezért alkalmazása után ne feledkezzünk meg a bőr hidratálásáról. A fogkefe is jól tisztítható háziszappannal.

Marhaepe szappan

Mosószappan ez is, csak tartalmaz némi epe kivonatot. Főleg célzott folttisztításra érdemes használni. Az epe szerepe az emberi és állati szervezetben az, hogy emulgeálja, vagyis vízben oldhatóvá tegye a zsírokat, így a gyomor meg tudja emészteni azokat.

A marhaepe szappan a beszáradt szennyeződésekkel is többnyire sikeresen elbánik, a zsír, vagy vérfoltok sem jelentenek akadályt. Nedves, epeszappanos bedörzsölés után legalább egy órán át hagyni kell hatni, csak utána következhet a kiöblítés. Mosógépes mosást megelőzően is előkezelhetjük ezzel a komolyabb foltokat.


Fekete szappan

A fekete szappan olívaolaj alapú termék, kálium hozzáadásával készül, többnyire sötét és pasztaként árusítják. Sűrű változatban, vagy hígított formában is beszerezhető. Utóbbi házilag is kikeverhető, fél liter vízhez 1-2 evőkanálnyi fekete szappan pasztát adva. Nagyon jó tisztító hatású, akár fürdőszobában csempén, padlón is alkalmazható. Vízköves felületeknél adjunk hozzá némi citromsavat.

Felmosáshoz tegyük két evőkanálnyi fekete szappant 4-5 liter meleg vízbe. Ebben a koncentrációban használat után leöblíteni, tiszta vízzel eltávolítani sem szükséges a felületről. Zsíroldó hatása is kimagasló, így a gáztűzhely és hűtőszekrény tisztításakor is hasznát vehetjük, sőt mosogathatunk is vele.


A fekete szappannal tisztíthatunk és fényesíthetünk különféle réz- és ezüst felületeket. Ehhez hígítsunk fel 3-4 evőkanál fekete szappan koncentrátumot egy tál meleg vízben. Hagyjuk ázni a tárgyakat 10-15 percig, majd öblítsük le és töröljük ezeket szárazra.

A fekete szappanra bútortisztítóként, sőt bőrbútor ápolóként is tekinthetünk. Fa felületek is tisztíthatóak vele. Hígítsunk fel egy evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500 ml meleg vízben. Öntsük bele a keveréket egy szórófejes flakonba, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet, melyeket ezután nem szükséges öblíteni sem.

Növényvédelem és állattartás

A fekete szappannal az atkák ellen is felvehetjük a harcot a kertben, főleg a rózsák esetén. Hígítsunk fel öt evőkanál fekete szappan koncentrátumot egy liter meleg vízzel. Lehűlését követően permetezzük le vele a fertőzött növényeket, nagy lé mennyiséggel úgy, hogy a levelek fonákára is bőven jusson. A növények kezelését reggel vagy este végezzük, soha ne tűző napon. Ez a biogazdálkodásban is régóta alkalmazott és engedélyezett módszer. Levéltetű és pajzstetű ellen is jó hatású. A fekete szappant természetes összetétele és jó tisztító hatása miatt több bio állatfarm is használja, többek között tejet adó állatok tőgyének a tisztítására. Természetes samponként is felhasználható, így társállatok, vagy akár lovak is tisztíthatók ezzel. Ebben az esetben bőséges öblítéssel kell zárni a folyamatot.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi szappanfőzés

Régen a szappanfőzésnek nagy hagyományai voltak, hiszen „A szappan” volt a tisztítószer, a mosószer, a mosogatószer, a mosakodó szer, sokszor a borotválkozó hab is. Tehát minden személyi...


Tapadókorong helyett

Bizonyára találkoztak már olyan tapadókorongos háztartási eszközzel, használati tárggyal,amia leírás szerint sima felületre –csempére, laminált bútorfelületre – igen erősen feltapasztható. Aztán...