Tetőfelújítás gazdaságosan

2022-09-17 16:09:47 | Módosítva: 2022-09-21 09:39:36

Nincs még egy olyan része az épületnek, mely annyira ki van téve az időjárásnak, mint a tető. Az épülettulajdonosok gyakran alulértékelik a komplett felújítás szükségességét, pedig egy jól átgondolt korszerűsítés számos előnnyel jár, és az ezzel járó költségek néhány éven belül megtérülnek. Egy ésszerű felújítással – odafigyelve a hőszigetelés optimális vastagságára – a fűtési és energiaköltségek csökkenthetők. Ezen túl, egy tökéletes állapotban lévő tetőszerkezet növeli a ház értékét, ugyanis a tető fontos mutatója egy ingatlan állapotának. Tehát számos érv szól a tető karbantartása, és lehetőség szerint a komplett felújítása mellett.


Szerencsés esetben a tetőt nem túl gyakran szükséges felújítani. Van azonban néhány jele annak, hogy a régi tetővel foglalkozni kell: egyre gyakrabban jelentkeznek a törött vagy éppen hiányzó cserepek okozta károk, miközben ezeknek pont az lenne a feladatuk, hogy az alattuk lévő rétegeket megóvják. A nedvesség megjelenése a legegyértelműbb jelzése annak, hogy tetőfelújítás vált szükségessé.

Természetesen akkor előtérbe kerülhet a tetőfelújítás, ha a tetőszerkezet nem károsodott. Például sok épület esetén a hőszigetelés kiegészítésével, illetve cseréjével az energiaszükséglet csökkenthető. Az így megtakarított energiaköltség által a felújítás hamar megtérülhet.

Egyre több ember dönt úgy, hogy a tető alatti teret nemcsak tárolásra akarja használni, hanem azt beépítve egy nagyobb élettérhez szeretne jutni - és erre jó okuk is van. Egy tetőtér beépítés, tetőfelújítással egybekötve több szempontból is hasznos lehet: nemcsak nagyobb életteret, hanem egy energia hatékonyabb épületet eredményez.

A tulajdonosoknak, akik egy régebbi tető beépítése mellett döntenek, a szigetelést is fel kellene újítaniuk. Egy modern hőszigetelés megvédi a tetőteret – télen a hidegtől, nyáron a hőségtől. Ahhoz azonban, hogy az energetikai korszerűsítésből adódó hővédelem teljes mértékben megvalósuljon, szakszerű kivitelezés szükséges. Más szóval; ahhoz, hogy a tető hőszigetelése működőképes maradjon, be kell építeni a hőszigetelés fűtött oldalára egy lég- és párafékező réteget, ami meggátolja a meleg levegő (és annak nedvességtartalmának) hőszigetelésbe jutását.
Alapvetően különbséget teszünk a részleges felújítás, vagyis a javítás, vagy egy tető teljes felújítása között. Felmerül az a kérdés is, hogy csak a tetőhéj felújítása vagy a hőszigetelés javítása kívánt vagy szükséges, illetve a teljes fedélszéket ki szeretnék-e cserélni. Elsőként az építtetőknek azt kell eldönteniük, hogyan kívánják használni a tetőteret a jövőben. Szeretnék-e például a tetőteret lakáscélra beépíteni.

Ha igen, akkor ajánlott a tetőszerkezetet eleve a jövőbeni követelménynek megfelelően megépíteni. Az esetleges további ablakokat vagy tetőfelépítményeket is ennek megfelelően kell megtervezni. Ha a tetőteret lakótérként kívánják használni, akkor átszellőztetett tetőszerkezet szükséges, mert ez a keringő levegőnek köszönhetően nyáron és télen egyaránt pozitívan befolyásolja a belső klímát, és támogatja a nedvesség elszállítását.

A szerkezeti változtatásokat (tetőablakok, tetősík-ablakok, új fedélszék stb.) az építtetőnek általában engedélyeztetnie kell. Ha a felújítás során átépítés vagy hozzáépítés is történik, akkor engedélyeztetési terveket kell készíttetni. Rendszerint azonban vannak kivételek is, amikor a projekt építési engedély vagy bejelentés nélkül végrehajtható. Ajánlott a tetőcsere előtt felvenni a kapcsolatot a helyi építési hatósággal.
A stabil tető számos funkciót teljesít: védi a házat a széltől és az időjárástól, biztonságérzetet ad a lakóknak, és egyidejűleg meghatározza az épület általános összképét. A legjobb esetben a ház és a tető egységet alkot, amely jól illeszkedik a környezetébe, vagy éppen a település látványossága. A megfelelő anyag, szín, alak és felületszerkezet ebben meghatározó szerepet játszik. Előfordulhat, hogy a tető alakja és hajlásszöge, valamint a regionális építési előírások (például beépítési terv, önkormányzati rendeletek) már eleve meghatározzák az anyagválasztást. Ezenkívül előfordul, hogy a hagyományos tetőfedéseket, mint a tetőcserép, a betoncserepek, a hódfarkú cserép, fazsindely vagy pala, a modern építészetben gyakran rugalmasabb, modernebb és tartósabb anyagok váltják fel. Ezek ráadásul színben is összehangolhatók a környezettel és más elemekkel, mint az esőcsatorna, a kerítés, a rolók, redőnyök vagy külső redőnyök, az ablakok és sok egyéb.

A „szép tető” elsősorban ízlés dolga, és az ízléssel kapcsolatban nem érdemes hosszabb vitákba bonyolódni. Ha valaki a betoncserepeket kedveli, és ahhoz ragaszkodik, akkor őt nemigen lehet meggyőzni a kerámia cserepek tartósságáról és szépségéről. Ez nem véletlen, ugyanis a betoncserepekkel fedett tetők is több évtizedre készülnek, és ha valakinek a betoncserepek szín is formavilága tetszik, akkor őt nem is kell meggyőzni a kerámia cserepek előnyeiről. Legfőképp persze azért nem kell, mert nem igazán lehet. A betoncserepekkel fedett tető is tartós, és szép, ha valakinek az tetszik, és a kerámia cseréppel fedett tető is tartós, és szép, ha ezeknek a cserepeknek a forma és színvilága áll közel valakihez. Annyit talán lehet mondani, hogy a kerámia cserepeknek egy kicsit talán nagyobb a színválasztéka, de erről sem kell sokáig győzködni azt, akinek egy adott színű betoncserép elnyerte a tetszését, és nincs szüksége más színre családi háza tetején.

És akkor még ott vannak a modern technológia új héjazati megoldásai. Választhatunk cserepeslemezt, palazsindelyt, korcolt lemezfedést, bitumeneslemez-fedést, trapézlemezes tetőfedés stb.

Ma már minden korszerű technológiával készült tetőfedő több évtizedes megoldást jelent, ha a munkát szakszerűen kivitelezték, megfelelő fedélszerkezetet és szigetelő rendszert alkalmaztak. A végső döntést pénztárcánk és ízlésünk hozza meg.

 

Palatető felújítása

 

Amennyiben a ház teteje palatetővel van fedve, a korábbi palatető megbontása nélkül is felújítható a tetőburkolat. A palatető felújítása előtt meg kell vizsgálni a meglévő tetőszerkezeti elemek (lécezés, szarufa) állagát és teherbíró képességét. A palatető felújítására több mód is létezik. Amennyiben valamilyen lemezes tetőfedést szeretnénk, úgy az esetek nagy részében bontás nélkül elvégezhető a tetőfelújítás. Az új héjazás felülről rátehető a régi palára. Amennyiben kerámia vagy betoncserepes tetőfedés az igény, abban az esetben szükség van a tetőszerkezet megerősítésére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ház körüli betonozás

A nyári, őszi időszakban lehetőségünk nyílik a felújítási, betonozási munkálatok elvégzésére – akár saját kezűleg – és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése...


Kerítésépítés, tervezés

Egy családi ház kerítése részben ízlés, másrészt életfilozófia, harmadrészt jogi kérdés. Van, aki egyáltalán nem szereti a bezártságot, életterének a lehatárolását, és félelmei sincsenek...