Fokozatosan új rendszámok lesznek

2022-10-03 21:03:52 | Módosítva: 2022-10-03 21:06:02

A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belüli kifutása miatt július 1-jétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott hazai rendszámok. A változás miatt nem kell táblát cserélniük az autótulajdonosoknak, a továbbiakban is használhatók maradnak. A hosszabb rendszámok az autóállomány cseréjével, fokozatosan váltják fel a régieket. Az új típusú rendszámtáblák ára is változatlan marad, és kényszerű plusz ügyintézésre sem lesz szükség.


Változik a táblák megjelenése is; az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak majd. Ékezetes magánhangzók vagy – a dz kivételével – kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 sárga csillag látható fehér H jelzéssel. A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és az autó kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is: az eddigi E, M, P, SP és Z betűjelűek helyett egységesen I betűjelűeket adnak majd ki.

A jövőben:

– a taxik TX,
– a Magyar Honvédség járművei HA,
– a rendőrség járművei RA,
– az Országos Mentőszolgálat járművei MA,
– a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA,
– a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az előírások továbbra is lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: új rendszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...