Újrahasznosítás az építőiparban

2022-10-14 11:08:46 | Módosítva: 2022-10-16 19:08:27

A fenntartható fejlődés filozó­fiájának és gyakorlatának igen sok összetevője van. Ilyen az újrahasznosítás előtérbe helyezése, mely nem kerülheti el az építőipart sem. Bár ez az iparág nem a perceknek és a napoknak dolgozik, hanem inkább az évtizedeknek, évszázadoknak, a felhasznált anyagok újrahasznosításának lehetősége ugyanolyan fontos, mint más területeken.


Itt van például az üveg!

Ha újrahasznosítás, akkor legtöbben a műanyagra gondolnak – azonban csak az USA tízmillió tonna üveghulladékot termel évente, aminek mindössze harmadát hasznosítják újra, miközben az üveg előállítása jelentős mennyiségű mérgező gáz képződésével jár. Emiatt több nagyvállalat kezdte megreformálni az üveggyártási folyamatokat, sőt, magát az üveget is. Így látott napvilágot az egyre több helyen felbukkanó UV üveg, mely nemcsak száz százalékban újrahasznosítható, de arra is alkalmas, hogy a hő- és UV-sugarak visszaverésével jobb hőháztartást biztosítson épületeinknek.
Nézzük a fát! Ha eddig azt mondtuk, hogy a fa megmunkálásának csak az emberi fantázia szab határt, ideje átgondolnunk ezt a kijelentést. Egy francia vállalat például anyagában módosítja az egyes faelemeket, amivel környezetbarát, ugyanakkor strapabíró, félátlátszó és a hagyományos fánál háromszor erősebb anyagot kapunk, ami a tűznek is jobban ellenáll. Az innovációval képesek akár szövetként szabhatóvá és alakíthatóvá tenni a fát mielőtt az a kétlépcsős eljárás második fokában elnyerné szilárdságát. Az eljárás a jövőben modern és időtálló faanyagot eredményezhet az építkezések számára.

A jövő téglái hulladékból!

Egy Los Angeles-i cég elképzelése szerint nemcsak használati tárgyakat, de komplett építőelemeket is gyárthatnánk műanyagokból, ráadásul olyanokból, amiket hagyományos eljárásokkal nem, vagy csak nehezen lehet újrahasznosítani. Az eljárás nem használ vegyszereket, ragasztókat vagy bármilyen kémiai adalékanyagot, építőkocka-szerű elemei szimplán nagy nyomással és gőz alapú tömörítési eljárással készülnek, ezzel előállításuk, tehát gyakorlatilag a sok esetben korábban megoldhatatlan újrahasznosításuk a lehető leginkább környezettudatos módon történik.

A fenti megoldások még gyerekcipőben járnak, viszont már most is van lehetőségünk környezettudatosan építkezni. Például a szolárpanellel ötvözött cserép alkalmazásával a tetőn, mely új szintre emeli a napelemek használatát. A többszörösen díjnyertes megoldás alapja továbbra is a környezetbarát és tartós beton, ebbe integrálták a napelemeket, így minden egyes cserép külön panelként funkcionál a zöldenergia megtermeléséhez. A szolárpanellel ötvözött cserepek számos szempontból praktikusabbak a klasszikus napelemes rendszereknél; például nem keletkezik tetőáttörés, a viharbiztonsági kockázatok is elkerülhetők, arról nem is beszélve, hogy a tető síkjába simuló napelemes cserepek megjelenése is esztétikusabb látványt nyújt. Ez a technológia már nem a jövő ígérete, már most is elérhető, sőt, több mint 250 családi házon és középületen bizonyított már, 100 000 darabot meghaladó modul beépítésével.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újrahasznosított tárgyak

A mindennapi emberek a Recycling Art, Öko-Design, avagy Do It Yourself (DIY:Csináld magad!) tevékenység során egyre inkább használnak munkáikhoz újra hasznosítható anyagokat. Ezek többnyire a...


Fenntartható fejlődés

A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, termelési folyamatoké, társadalmaké stb.), ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk...