Mikrozöldség termesztés: egy rendhagyó zöldségkultúra

2022-10-16 19:49:56 | Módosítva: 2022-10-16 19:53:22

A csírák után már mikrozöldekkel is egyre több helyen találkozhatnak a vásárlók. E zsenge növények prémium termékek, ez árukon is látszik, ennek ellenére megállíthatatlanul terjednek a gasztronómiában, mivel tálaláskor jól lehet díszíteni velük, emellett az egészségtudatos táplálkozás egyik alappillérei is.


Hazánkban először a csírák fogyasztása terjedt el, de napjainkban már sok kedvelője van a mikrozöldeknek is. Az alapvető különbség, hogy a csíráknál a kis hajtást, a gyökeret és a magot is elfogyasztjuk, valamint a csíratermesztésnél vízkultúrában termesztenek, talajjal nem is találkozik a növény.

A mikrozöldek a csíráknál fejlettebb állapotúak, kókuszrostban vagy kenderrost paplanon nevelkednek, és erről levágva kerülnek forgalomba, azaz a szárat és a levelet tartalmazza a termék, a gyökeret nem. Bizonyos mikrozöldeknél (koriander, napraforgó) a maghéj még rajta lehet a kis növényeken, de a legtöbb fajnál ez leesik, mire vágásra és csomagolásra kerül a mikrozöld. A csíraként kereskedelmi forgalomba kerülő kis növényekkel ellentétben a mikrozöldek a magok csírázását követő szakaszban (általában 6-14 nap) fejlődő apró növénykék. Már megjelentek rajtuk az első sziklevelek, és az elsődleges levélformák csak ez után bukkannak elő. Méretükhöz képest magasabb, koncentráltabb tápanyag-, vitamin és ásványi anyag tartalom jellemezi ezeket. Szemet gyönyörködtető élénk színük, és kedvező táplálkozástani hatásaik miatt kiemelt helyet érdemelnek a tányérjainkon. Az ízviláguk is nagyon jellegzetes. Termesztésük fenntartható, minimális a területigényük, és teljesen vegyszermentesen nevelhetők.
Kicsi helyiséget, de nagy beruházást igényel

Mikrozöldeket otthon, házilag is termeszthetünk, azonban, ha valaki kereskedelmi célra és mennyiségben termeli, ott elég nagy a beruházási igény. A termesztés klimatizált helyiségben zajlik, ahol polcokon négy emelet magasságban helyezik el a tálcákat. Ideálisabb lenne páratartalom szempontjából, ha ritkábban lennének a növények, mert így bizonyos fázisban túl sok pára termelődik. A pára ellenére a gyors növényállomány cserélődés miatt nincs ideje megjelenni a penésznek.

A mikrozöld termesztés egy nagyon munkaigényes kultúra, a kertészet igazi „kézműves szektora”. A termesztő helyiség berendezése és gépesítése körülbelül hárommillió forint befektetést igényelt (fűtés, klíma, LED-es fénycsövek, páramentesítők, mikro ventilátorok, salgó polcok, termesztő edényzet, valamint a rozsdamentes mosogatórész). Emellett szükség van egy kisteherautóra, hűtőkre, fagyasztókra.

Egyszerű, de precizitást igénylő technológia

Bizonyos fajoknak szükséges az előáztatása a vetés előtt, másoknál ez nem követelmény. Vetés után egy műanyag lappal lefedik a vetést, és lesúlyozzák térkövekkel. Ezt a takarást mindennap le kell szedni a permet-öntözés idejére. Amikor a magok csírázni kezdenek, felnyomják a fedést, ekkor ezt eltávolítják és következik a néhány napos sötét szakasz (black out), amikor teljes sötétségben vannak a csírázó magok egy tálca burkolat alatt. Ennek a termesztési fázisnak két fontos szerepe is van. Egyrészt ilyenkor beindulnak azok a magok is, melyek valamiért lemaradtak, így méretben sokkal egyöntetűbb lesz az állomány a vágási időre. De fontos az ekkor bekövetkező etioláció is, hiszen a szárak megnyúlnak a sötétben. A hosszabb szárak a majdani betakarítási mennyiségre is jó hatással vannak, de azért is fontos a hosszabb szár, mert így jobban vágható a mikrozöld, és könnyebben betartható az a minőséggel kapcsolatos alapkövetelmény, hogy a kókuszrostból semennyi ne kerüljön a késztermékbe.

Ezután kerülnek a LED-es, fehér fényű lámpák alá a tálcák, ahol a kis növények nagyon hamar – sokszor órák alatt beszíneződnek. A világítótestek 6500 K-s (hideg fehér) LED fénycsövek. A természetes fényen termesztés nem megoldás, a napfény nem lenne kontrollálható, hol ilyen, hol olyan szögben süt évszaktól, napszaktól függően, meg sokszor (főleg télen) nem is elegendő a napfény intenzitása. A mesterséges megvilágítás állandó, így tervezhetőbbé válik vele a termesztés.

A termesztés során semmilyen növényvédőszer nem alkalmazható, ezért kell a tálcákat fertőtleníteni, a páratartalmat optimálisan tartani, és ventilátorokkal állandóan mozgatni a levegőt, mert azt nem szereti a penész. Az öntözésre használt jelentős mennyiségű víz is hivatalosan bevizsgált, ivóvíz minőségű fúrt kútból származik. A kókuszrostban semmilyen tápanyag nincs, tehát a mikrozöld a magban lévő keményítőből, tápanyagokból fejlődik ki a vágási méretig.

Van olyan faj, ami hat nap alatt vágható a vetéshez képest, és van, aminek két hét a termesztési ideje. A cékla válik a leglassabban vágáséretté, leggyorsabb a retek, napraforgó és a zöldborsó. Minden fajnak megvan a maga technológiája, ami kicsit eltér a többitől. A rukkola sokkal több öntözést igényel a többi mikrozöldhöz képest, és esetében nincs black out fázis, mert könnyen berohad. A rukkola a legrövidebb ideig eltartható a kínálatból, ez víztartalmával lehet összefüggésben. 

Télen-nyáron 19,5-20,5 fok kell legyen a termesztő helyiségben, de ennek ellenére érzik a növények, hogy éppen milyen évszak van. Télen minden kicsit lassabban nő, tavasszal felgyorsul a fejlődés, ekkor 1-2 nappal hamarabb lesznek vágásérettek a tálcákban a növények, mint a hidegebb hónapokban.

Egyszerre több mint száz tálca van termesztésben, de különböző fázisokban. E rotáció miatt mindennap van vetés, a kicsírázottak átrakása a black outba, onnan a már megfelelő méretűek kirakása fényre, a készek vágása, a termesztő tálcák fertőtlenítése és újra vetés. Annak érdekében, hogy mindig legyen késztermék, folyamatosan kell vetni, és átrakni a tálcákat egyik fázisból a másikba.

A technológia kritikus pontja az öntözés. Ha túl kevés vizet kap a növény, akkor nem fejlődik, ha túl sokat akkor bepenészedhet az állomány. Arra is figyelni kell, hogy vágás előtt a tálcák kikerüljenek a termesztő helyiségből egy alacsonyabb páratartalmú helyre, és ott történjen a vágás, a „szüret”, így szárazabban dobozolva és hűtőben tárolva 7-10 napig megtartják kiváló minőségüket, frissességüket a mikrozöldek.

Ahogy növekszik a növény egyre kevesebb vizet igényel, tehát emiatt sem igazán automatizálható a folyamat, és minden reggel ott kell lenni, szemrevételezni melyiknek mire van szüksége az állománynak. A mikrozöld termesztésben nincs hátradőlés, nincs szabadnap, nincs hétvége, nincs ünnepnap, nincs nyaralás. Aki ebbe belevág, hamarosan rájön, hogy a saját börtönét építgeti tudtán kívül.

A piacokon sokan nem ismerik a különbséget a csírák és mikrozöldek között, de nyitottak az emberek. Mostanában a csírák kicsit veszítenek a népszerűségükből a mikrozöldek javára, aminek oka, hogy a csírákon rajta van a mag, amit sokan nem kedvelnek, valamint a csíráknak egymáshoz hasonlóbb az íze, a különböző fajokból készülteknek is, míg a mikrozöldek íze sokkal differenciáltabb a fejlettségük miatt, ízek erőteljesebbek.

A borsó mikrozöldet sokan kedvelik édeskés íze miatt. Ezt kis tálcákban kókuszrostban is veszik a fogyasztók és otthon frissen vágják le. Ennek előnye, hogy tényleg a felhasználás előtt percekkel lehet vágni, ám hátránya, hogy ha túl sokáig tartják otthon, és túlfejlődik, akkor beltartalmi szempontból nem biztos, hogy optimális időben lesz szedve.

A mikrozöld termesztés előnye, hogy gyorsan pörög, de relatíve rövid az eltarthatósági ideje, és a hűtésre is figyelni kell. A gyorsaságnak hátránya is van; mindennap vannak rutinszerűen elvégzendő feladatok. Egy hagyományos zöldségkultúránál vannak munkacsúcsok, aztán egy ideig nem kell annyit törődni a növénnyel a következő munka fázisig. A mikrozöldek esetén a vetéstől a betakarításig mindennap munkacsúcs van, és magára hagyott mikrozöld azonnal büntet!

Ez egy prémium termék, a mikrozöldek ára relatíve magas, nem összehasonlítható mondjuk a kígyóuborkával vagy a paprikával. Kilós árban nézve sokkal drágább, de sokkal kevesebb is kell belőle a konyhába.
Mind más ízű

A napraforgó ropogós, füstös, enyhén mogyorós jellegű édeskés ízű. Fogyasztása jót tesz a csontoknak, ízületeknek, de a keringési rendszernek is.

A mustár csípős, mustáros ízű. Levelei élénkzöldek, a szárak sárgásak. Immunerősítő hatású, de a látást és a szív működését is támogatja.

A zöldborsó zsenge, édes, kis földes ízvilággal, a gyerekek kedvence. A koriander nagyon karakteres ízű, egyébként megosztó növény van, aki imádja van aki gyűlöli, a dél-amerikai, kelet-ázsiai ételek tipikus fűszere. A retek csípős, kicsit borsos ízű, levelei zöldek, szára pink (nyílretek) vagy lila színű (rambo retek). A cékla is nagyon látványos élénkpiros szárával és sötétzöld leveleivel. Sok benne a béta karotin, a kálium, kalcium és a C-vitamin. 

A karalábé enyhén édes-sós, karalábé íze van, lilás látványos szárszíne jól díszíti az ételeket. A rukkola is általános immunerősítő hatása miatt kedvelt, íze mogyorós-borsos jellegű.

A brokkoli segíti az emésztést, amire enyhén kesernyés íze is utal. A mizuna enyhén csípős, a japán wasabi-s ízvilágot idézi. Ezek mellett termesztenek még amarántot, káposztát, vízi tormát, metélő hagymát (snidling) és jelenleg kísérleteznek repcével, vörös herével, s folyamatosan új magokkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kokedama: növény és művészet

A bonsaival, ikebanával annyiban rokon, hogy ez is egy olyan művészet, ahol élő növény az egyik alapanyag. Érdemes megismerni, kipróbálni, mert igen látványos élő szobai díszek készülhetnek így el.


Zöld falak és tetők

Az épületek hővédelme nagyon jelentős energia-megtakarítási szempontból. Télen fűtünk, ám a rosszul szigetelt homlokzatokon, tetőkön keresztül a hő egy része távozik. Nyáron sokan...