Elő az ágaprítókkal!

2022-10-17 14:16:53 | Módosítva: 2022-10-17 15:25:15

„Itt van az ősz, itt van újra”, a cikk olvasása közben sokunknak eszébe jut majd Petőfi Sándor méltán híres verse, azonban témánk nem erről fog szólni, hanem az egyik legfárasztóbb, de mégis az egyik leghasznosabb ősszel elvégzendő feladatról, az ágaprításról.


Sokan gondolják most úgy, hogy ez a feladat bárki számára könnyen elvégezhető, azonban legtöbbünk sajnos rosszul végzi ezt a munkát. Talán a legfontosabb megjegyeznünk, amikor ágaprításról beszélünk, hogy a frissen vágott, nedves zöld hulladékot ne kezdjük el azonnal aprítani. Nedves ágakkal, rajta a nedves levelekkel magunk és az ágaprító munkáját nehezítjük meg. Gondoljunk csak bele, a nedves levelek feltapadhatnak az ágaprító kürtőjének falára és ezzel bosszús karbantartási feladatnak nézünk elébe. A nagy víztartalmú ágak pedig könnyen beleszorulhatnak a gépbe, ezzel több ezer, de akár tízezer forintos javítási költséget okozva magunknak. Lehetőség szerint az aprításra szánt ágakat helyezzük félre egy időre, ahol van ideje száradni. Ezzel az egyszerű, ám annál fontosabb szabály betartásával rendkívül sok időt és energiát spórolhatunk meg magunknak.

Hétköznapi felhasználásra, az interneten böngészve elveszhetünk a rengeteg műszaki paraméterben. Fontos átgondolnunk, hogy előreláthatólag mennyi ágat kívánunk aprítani évente, illetve a munkavégzésünk területén rendelkezésünkre áll-e áramforrás vagy sem. A két kérdésre kapott válaszunkkal máris körvonalazódik számunkra, hogy egy kisebb teljesítményű elektromos készülékre, vagy pedig egy nagyobb teljesítményű, benzinmotoros készülékre van-e szükségünk a kertben.

Évente egy-két gyümölcsfáról lehullott kisebb ág aprítására egy elektromos ágaprító tökéletes választásnak bizonyulhat, mint például a HECHT 626 SILENT 2600 W-os teljesítménnyel, vagy ennek a 200 W teljesítménnyel erősebb, és gyűjtőkosárral felszerelt nagytestvére a HECHT 6280 XL. Előbbi ágaprító 40mm-es átmérőig, utóbbi pedig 45 mm-es átmérőig boldogul az ágak aprításával, ami egy átlagos kertben összegyűlt ágak teljes skáláját lefedik.

 

Nagyobb kerttel rendelkezőknek, vagy akiknek nem áll rendelkezésre áramforrás a területen, kitűnő választás lehet egy megbízható és erős négyütemű benzinmotorral szerelt ágaprító. Konstrukciójukat tekintve ezek a gépek sokkal erősebb felépítménnyel rendelkeznek, nagyobb igénybevételre lettek tervezve. HECHT 6208 elnevezésű termék 208 cm3-es négyütemű benzinmotorral van szerelve, 5,2 kW névleges teljesítménnyel, amihez párosul egy 70 mm-es maximális ágátmérő. Ahogyan elektromos társaiknál, benzinmotoros típusoknál is megtalálható a nagytestvér, HECHT 6642 névre keresztelve. Itt már rendkívül nagy műszaki adatokkal szembesülünk, mint a 420 cm3-es négyütemű benzinmotor, a 11,2 kW névleges teljesítmény és a 100 mm-es maximális ágátmérő.

 Az összeaprított ágakat újra is hasznosíthatjuk a kertben talajtakaróként, majd hátradőlve élvezhetjük munkánk gyümölcsét, ismét gyönyörködhetünk kertünkben!

 Klotz DávidTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Hecht, ágaprító

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ágaprító

Az ágaprítók nem csak az őszi-téli időszakban tudnak nagy segítségünkre lenni. A nyári metszésekkor, aviharkárt szenvedett ágak levágása utáni aprításakor is hasznosak. Az aprított gallyak...