Marad a lelkifurdalás

2022-10-24 16:11:53 | Módosítva: 2022-10-24 16:15:50

A nagy bevásárlóközpont étkezdéje sokakat vonz. Sok büfé szolgálja ki az éhes gyomrokat. Nagyok az adagok, kultúrált a környezet, és az árak is viszonylag kedvezőek – különösen, ha akár a legolcsóbb éttermi árakkal hasonlítjuk össze.


Kicsit késői ebédhez betérve alaposan feltankolok. Egy tál étel is bőségesen elég lenne, de nem tudok ellenállni, hogy a nagy adag rántott hús mellé még édes tésztát is kérjek, majd keresek egy üres asztalt, ahol lehetőleg még a szomszéd asztal is üres.

Ekkor belép egy másik vendég is. Ruhatárát magán hordja, a zárt térben sem veszi le sapkáját, borotválatlan, mosdatlan. Sajnos magán hordja a bélyeget: HAJLÉKTALAN. Két asztallal arrébb leül, nem csinál semmit, nem megy oda egyik pulthoz sem. Vár.

Lelkiismeretem erősen toporzékol; én itt zabálok, sokkal többet, mint kéne, meg amennyi egészséges, ez a szerencsétlen meg valószínűleg éhes, talán éhezik. Oda kéne menni hozzá, és megkérdezni, hogy enne-e valamit. A kérdés természetesen ostoba; mi a fenének jönne ide, ha nem lenne éhes. Esetleg kicsit felmelegedni? De olyan ciki odamenni! Gátlásaim vannak, meg egy kicsit félek is. Hátha elküld a francba. Inkább nem megyek, marad a lelkiismeret-furdalás!

Aztán egy középkorú hölgy megoldja a helyzetet. Különösebb előkészület nélkül gusztusos adag pörköltet tesz le az asztalára. Nem szól, nem kérdez, csak jó étvágyat kíván, és már megy is. Egyszerre vagyok hálás, hogy valaki megoldotta helyettem a helyzetet, és marad a lelkifurdalásom is, mert nem én voltam a megoldó.

Emberünk gyors ütemben, mohón eszik. Most már biztos, hogy nagyon éhes volt! Eljut a pörkölt feléig, de ekkor abbahagyja az evést, megáll. Egy hosszú percet vár, nézi a fél adag pörköltet, majd feláll, és elindul a tálcával. Az kizárt, hogy hirtelen jól lakott volna, hiszen eddig olyan intenzíven evett. Kicsit utána fordulok, és nézem hová megy. A nagy étkezőtér másik végében felfedezem a célpontot. Ő is HAJLÉKTALAN, őrá is rá van írva; sapka, teljes mosatlan ruhatára rajta, borotválatlan, ápolatlan. Nem valószínű, hogy ismerik egymást, nem is próbáltak egymás közelében ülni.

Emberünk leteszi a tálcát a fél adag pörkölttel, mormog valami, majd megfordul és kibilleg az étteremből.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hajszárítók és más hajkozmetikai elektromos készülékek

A hajszárító az egyik legelterjedtebb háztartási kisgép, szinte minden családban megtalálható. Emellett a hajcsavarók, hajvasalók is egyre több fürdőszoba kellékeivé váltak. Míg utóbbiak egy...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...