Gravitációs akkumulátor

2022-10-27 15:29:21 | Módosítva: 2023-04-11 19:52:10

A megújulók egyik jelentős hátránya, hogy a napszakoktól és az időjárástól függ, hogy termelnek-e, illetve, hogy milyen hatékonysággal. Ebből kifolyólag nehezebb is építeni rájuk, részben azért is, mert nem feltétlenül akkor termelnek sokat, amikor magas a fogyasztás: néha akkor járnak csúcsra, amikor a fogyasztás alacsony. Ezeket a kilengéseket az energiatárolási megoldások orvosolhatják. Ezek legígéretesebbje pedig a gravitációs akkumulátor.


A gravitációs akkumulátorok ötlete egyszerűen hangzik: amikor sok zöld energia áll rendelkezésre, az energiát arra használják, hogy például egy nehéz súlyt a levegőbe emeljenek, vagy nagy mennyiségű vizet egy magasabban fekvő víztározóba szivattyúzzanak. Amikor aztán az energiára szükség van, csörlők fokozatosan leeresztik a súlyt, és a kábelek mozgatásából áramot termelnek, vagy a lezúduló víz generátorokat hajt meg. Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy napközben, amikor süt a nap, a napelem-park által összegyűjtött energiát el lehetne tárolni, majd este, amikor az emberek otthon vannak, és tévénézésre, főzésre és fűtésre használják az energiát, akkor azt vissza lehetne nyerni az gravitációs akkumulátorokból.

Egy víz alapú gravitációs akkumulátor Svájcban kezdte meg működését még júliusban. A Nant de Drance névre keresztelt szivattyús tárolós vízerőmű akár 400 ezer elektromos autó feltöltéséhez elegendő energiát képes tárolni, ehhez pedig lényegében csak vizet használ.

Eltérő a brit Gravitricity vállalat megoldása, akik az Edinburgh melletti Leith kikötőjében tesztelték nemrég gravitációs akkumulátoruk prototípusát. Ez egy 15 méter magas acéltorony, amely napenergiával működő motorok segítségével két 25 tonnás súlyt emel fel acélkábeleken. Amikor a súlyokat leeresztik, a motorok generátorokká válnak, és áramot fejlesztenek.

Az utóbbihoz hasonló megoldásoknak még néhány évre szükségük lehet, hogy az elektromos hálózatok ellátásához elegendő mennyiségű energiát legyenek képesek szolgáltatni, de a technológia gyorsan fejlődik, ráadásul nem függ olyan ritka és egyre drágább ásványi anyagoktól, mint a lítium.

forrás: greendex.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Power bank

Bár a mobilok akkumulátor kapacitása folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan azért a készülékek fogyasztása is ezt teszi. A nagy tudású okostelefonok sokszor az egy napos üzemmel küzdenek,...


NiCd és a Li-ion akkuk

Gyakran merül fel a kérdés az akkus meghajtású szerszámgépeknél, hogy milyen típusú akku afelhasználói célnak legmegfelelőbb energiaforrás. Ezt többnyire agép használatának gyakorisága és...