10+1 gyakori kapunyitó probléma

2022-11-01 17:17:04 | Módosítva: 2022-11-01 17:26:01

Ha a motoros kapu vagy a garázskapu hirtelen, minden előzmény nélkül nem nyílik, vagy nem csukódik be, általában nagyon egyszerű a megoldás, rendszerint nem hibásodott meg, így szakember segítségére sincsen szükség. Nézzük, mi lehet a „hiba” oka.


1. Ha a távirányítóval nem tudjuk elindítani a kaput, először ellenőrizzük, hogy nem merült-e le az elem a távirányítóban. Első próbaként keressük elő a tartalék távirányítót. Kicsi a valószínűsége annak, hogy minden távirányítóban egyszerre merült le az elem.

2. Ha sem a távirányítóval, sem a fali kapcsolóval nem működik a garázskapu, ellenőrizzük, hogy a garázsban más áramkörök működnek-e (lámpák, konnektorok), kap-e áramot a motor. Ha a kapu egyáltalán nem mozdul, szinte biztos, hogy valamiért nem kap áramot. Ellenőrizzük a biztosítékokat, hogy valamelyik nem oldott-e le. Kapcsoljuk vissza a biztosítékot, ha esetleg kiégett cseréljük ki. Ha a megszakító biztosíték felkapcsolásnál ismételten kiold, vagy az új biztosíték is tönkremegy, akkor rövidzárlat van valahol a rendszerben. Ilyenkor azonban az is lehet, hogy az elektromos rendszer részeként a kapunyitó motor hibásodott meg, esetleg zárlatos, ekkor szakszervizhez kell fordulni.3. Az infrakapuval védett motorok esetében fordul elő, hogy probléma nélkül tudjuk nyitni a kaput, azonban becsukni nem tudjuk. Ellenőrizzük, hogy az infrakapu vonalában nincs-e valamilyen ottfelejtett tárgy, pl. a kertben a kukatároló oldalára felszerelt infra elé sokszor belóg a kuka. Az infrakapu olyan biztonsági kiegészítő, amely megakadályozza, hogy embereket, állatokat és tárgyakat ütés érjen a kapu csukódásakor. Garázskapukon biztonsági érzékelők (elektronikus szemek) látják el ugyanezt a feladatot a kapuk leereszkedéséhez. Ha valami akadályozza az érzékelők működését, a kapu nem záródik be, vagy teljesen visszanyílik. Ez az akadály lehet valamilyen szennyeződés (pl. falevelek, törmelék stb.), de előfordulhat, hogy a működésből adódó rezgések miatt meglazulnak a rögzítések, és az érzékelők nincsenek szinkronban.

4. A vezeték nélküli infrakapuk egyik tagja elemről működik, és ha kimerül az elem, nem fog becsukódni a kapu. Cseréjük ki az elemet, lehetőleg jó minőségű, hosszú élettartamú elemekre.

5. Ha a távirányítóval túl messze vagyunk a vevőegységtől, „elveszhet” a jel. Menjünk közelebb, próbáljuk újra.


6. Győződjünk meg róla, hogy az antenna nem sérült-e meg.

7. Előfordul, hogy a távirányító elektronikája „elfelejti” a programozást. Minden távirányító programozása kicsit más, keressük elő a használati utasítás, vagy nézzünk utána a neten, és e szerint programozzuk újra.

8. Ha nem csukódik be, vagy nem nyílik ki teljesen a kapu, be kell állítani újra a végálláskapcsolót. Ez határozza meg, hogy milyen tartományban mozgassa a motor a kaput.

9. Szennyeződés vagy sérült görgők miatt is megszorulhat a sínben a kapu, ami miatt megállhat, vagy visszanyílik.


10. Ha a padló érintése után azonnal visszanyílik a kapu, a motor végállásait kell ellenőrizni, ha szükséges újraállítani.

+1. A motorban lévő nyitásérzékenység állító csavar beállítására télen lehet szükség, amikor a görgők a hideg miatt merevebbek, és a kapu nem nyílik. Azonban amit a motoron állítani vagy programozni kell, azt szakember végezze, az esetleges hibák, véletlen balesetek elkerülése miatt.


Ha ezeket a lehetséges problémákat orvosoltuk, és a használati utasításban leírtak szerint jártunk el a beállítási lehetőségekkel, de még mindig nem működik a kapu, mindenképpen hívjunk szakembert.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távvezérelt szárnyas kapuk

Kapunyitó motor választáselőtt számos kérdés merül fel, amit csak megbízható ésrutinos szakember képes megválaszolni. Nincs két egyforma kapu, és motorizált mozgatásukhoz néhány alapfeltételnek meg...


Garázskapu állami támogatással

Az otthonfelújítási program a támogatott projektek között két megfogalmazásban is nevesíti a garázst. Egyrészt „a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem...