10+1 gyakori kapunyitó probléma

2022-11-01 17:17:04 | Módosítva: 2022-11-01 17:26:01

Ha a motoros kapu vagy a garázskapu hirtelen, minden előzmény nélkül nem nyílik, vagy nem csukódik be, általában nagyon egyszerű a megoldás, rendszerint nem hibásodott meg, így szakember segítségére sincsen szükség. Nézzük, mi lehet a „hiba” oka.


1. Ha a távirányítóval nem tudjuk elindítani a kaput, először ellenőrizzük, hogy nem merült-e le az elem a távirányítóban. Első próbaként keressük elő a tartalék távirányítót. Kicsi a valószínűsége annak, hogy minden távirányítóban egyszerre merült le az elem.

2. Ha sem a távirányítóval, sem a fali kapcsolóval nem működik a garázskapu, ellenőrizzük, hogy a garázsban más áramkörök működnek-e (lámpák, konnektorok), kap-e áramot a motor. Ha a kapu egyáltalán nem mozdul, szinte biztos, hogy valamiért nem kap áramot. Ellenőrizzük a biztosítékokat, hogy valamelyik nem oldott-e le. Kapcsoljuk vissza a biztosítékot, ha esetleg kiégett cseréljük ki. Ha a megszakító biztosíték felkapcsolásnál ismételten kiold, vagy az új biztosíték is tönkremegy, akkor rövidzárlat van valahol a rendszerben. Ilyenkor azonban az is lehet, hogy az elektromos rendszer részeként a kapunyitó motor hibásodott meg, esetleg zárlatos, ekkor szakszervizhez kell fordulni.3. Az infrakapuval védett motorok esetében fordul elő, hogy probléma nélkül tudjuk nyitni a kaput, azonban becsukni nem tudjuk. Ellenőrizzük, hogy az infrakapu vonalában nincs-e valamilyen ottfelejtett tárgy, pl. a kertben a kukatároló oldalára felszerelt infra elé sokszor belóg a kuka. Az infrakapu olyan biztonsági kiegészítő, amely megakadályozza, hogy embereket, állatokat és tárgyakat ütés érjen a kapu csukódásakor. Garázskapukon biztonsági érzékelők (elektronikus szemek) látják el ugyanezt a feladatot a kapuk leereszkedéséhez. Ha valami akadályozza az érzékelők működését, a kapu nem záródik be, vagy teljesen visszanyílik. Ez az akadály lehet valamilyen szennyeződés (pl. falevelek, törmelék stb.), de előfordulhat, hogy a működésből adódó rezgések miatt meglazulnak a rögzítések, és az érzékelők nincsenek szinkronban.

4. A vezeték nélküli infrakapuk egyik tagja elemről működik, és ha kimerül az elem, nem fog becsukódni a kapu. Cseréjük ki az elemet, lehetőleg jó minőségű, hosszú élettartamú elemekre.

5. Ha a távirányítóval túl messze vagyunk a vevőegységtől, „elveszhet” a jel. Menjünk közelebb, próbáljuk újra.


6. Győződjünk meg róla, hogy az antenna nem sérült-e meg.

7. Előfordul, hogy a távirányító elektronikája „elfelejti” a programozást. Minden távirányító programozása kicsit más, keressük elő a használati utasítás, vagy nézzünk utána a neten, és e szerint programozzuk újra.

8. Ha nem csukódik be, vagy nem nyílik ki teljesen a kapu, be kell állítani újra a végálláskapcsolót. Ez határozza meg, hogy milyen tartományban mozgassa a motor a kaput.

9. Szennyeződés vagy sérült görgők miatt is megszorulhat a sínben a kapu, ami miatt megállhat, vagy visszanyílik.


10. Ha a padló érintése után azonnal visszanyílik a kapu, a motor végállásait kell ellenőrizni, ha szükséges újraállítani.

+1. A motorban lévő nyitásérzékenység állító csavar beállítására télen lehet szükség, amikor a görgők a hideg miatt merevebbek, és a kapu nem nyílik. Azonban amit a motoron állítani vagy programozni kell, azt szakember végezze, az esetleges hibák, véletlen balesetek elkerülése miatt.


Ha ezeket a lehetséges problémákat orvosoltuk, és a használati utasításban leírtak szerint jártunk el a beállítási lehetőségekkel, de még mindig nem működik a kapu, mindenképpen hívjunk szakembert.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...


Kapunyitás felhővel

A kertkapuk, garázskapuk már eddig is gombnyomásra működtek otthonainkban, kényelmet biztosítva a mindennapokban. Okostelefonos irányítással még több kényelmet és biztonságot kapunk.