Toronyház fából

2022-11-01 18:27:29 | Módosítva: 2022-11-01 18:44:17

Az emberek nagy része azt gondolja, hogy házak általában téglából épülnek, bár ez eddig is csak részben volt igaz, hiszen a tégla mellett eddig is ott volt rengeteg más építőanyag, például az acél és a beton, melyre a legjobb referencia a panelházak. De mondhatunk egy sokkal nagyobbat is Dubaiban a Burj Kalifa épülete, mely 800 méternél is magasabb méretével a világ legmagasabb épülete. Általánosságban elmondható, hogy vasbetonból van, kivéve a legfelső több tucat emeletet, mely már csak önmagában acélszerkezetből áll. A faházak pedig a fejlett nyugati házépítés 30%-os arányát viszik, sok helyen a tégla ezt az értéket meg sem közelíti.


Kreuzberg nevű városrészben

Németország legmagasabb faszerkezetes épületét fogják felépíteni. Az épületet európai léptékkel toronyháznak is nevezhetjük, mert 98 méteres magasságú, 29 emeletes lesz! A norvég Mad Arkitekter iroda tervezte a fa toronyház teherhordó szerkezete jelentős részben fából készül majd. Természetesen az alapozás betonból lesz itt is, a liftházzal és lépcsőházzal együtt.

A fa toronyház CLT faszerkezetből készül majd, és sokkal környezetbarátabb megoldás, mint több ezer köbméter betonból elkészíteni az épületet, arról nem beszélve, hogy a könnyűszerkezetes CLT falpanelekbe modern hőszigetelő anyag kerül, mely bőven túlteljesíti a jelenleg érvényben lévő német előírásokat. A CLT egy rövidítés (cross laminated timber), magyarul kereszt irányban ragasztott faanyag. A CLT panelek nagy táblákban préselt és ragasztott anyagok, amelyeket CNC (számítógép vezérelt marógép) gépekkel tized milliméter pontosan vágnak, marnak ki. Falat, födémet, burkolatokat is lehet belőle készíteni. 5x könnyebb a betonnál, de statikai paraméterei kiemelkedőek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fa toronyház

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fa az örök klasszikus

A fa valószínűleg az emberiség egyik első építőanyaga lehetett. Az idő telt-múlt, napjainkban számos korábban fából készült dolgot készítenek inkább műanyagból. A bútorok, nyílászárók esetén –...


Mókás házak

A műfa tetejére épített-, a "hókupaccal" körbevett házak burkolatának alapja az a speciális műanyag, amelyből műsziklák, akváriumi hátterek építhetők. A forma kialakítása után a végeredmény...