Okosfólia

2022-11-01 18:50:44 | Módosítva: 2022-11-01 18:53:45

Külső és belső árnyékolók tárházát használjuk, amikor a napsütéstől, vagy a túlzott belátástól kívánjuk megvédeni otthonunkat. Az ablaküvegek átláthatóvá vagy átláthatatlanná tétele különböző fóliákkal – UV szűrő, sötétítő, tükör stb. – sem új felfedezés, a modern lakberendezés elterjedten használja. Az azonban mindenképpen újdonság, hogy az ablaküveg átláthatóságát gombnyomással tudjuk szabályozni.

Gombnyomással szabályozható átláthatóságAz okosfólia (intelligens fólia vagy digitális árnyékoló) üvegfelületekre kasírozható fólia, amely speciális kristályszerkezetének köszönhetően, elektromos áram hatására megváltoztatja a felület átláthatóságát. A fólia meglévő felületekre utólag is felhelyezhető. Az intelligens fólia vagy digitális árnyékoló hét rétegből álló, szupervékony, rugalmas fólia. A rétegek között speciális folyadékkristály található, amely elektromos áram hatására megváltoztatja a fólia átláthatóságát tejfehér állapotból víztisztává, ezáltal engedi vagy gátolja az átlátást. A fólia valójában egy különleges folyadékkristály lap, amelyet két oldalról egy-egy speciális fólia borít. Feszültségmentes állapotban a polimerben található folyadékkristály molekulák rendezetlenek, így számtalan fénytörés keletkezik. Ekkor látjuk a fóliát tejfehérnek, opálosnak. Feszültség alatt az elektromos tér hatására a folyadékkristály molekulák egy irányba rendeződnek, így a fény kevesebb törés nélkül tud átjutni a fólián. Ekkor látjuk átlátszónak.

Az intelligens fólia szabványos hálózati feszültségről működik, így egyszerű az installálása. Gyorsan reagál, így egy pillanat alatt magánszférát varázsol az üvegfelülettel elválasztott terekből. Közvetlen napsugárzásnak is kitehető, hosszú élettartamú, rendkívül rugalmas. Wifi vezérelt saját alkalmazással működtethető (Android, iOS), kiváló minősége miatt hátulról tökéletesen vetíthető, akár érintőképernyőként is használható. Használatával akár 40 százalék energia takarítható meg a hűtési és fűtési költségekből.
Használati lehetőségei igen széles körűek, melyek között talán a legfontosabb az intim szféra létrehozásának lehetősége, mintegy elektromos függönyként alkalmazva. De szóba jöhet projektor- vagy vetítő „vászonként”, bel- és kültéri épületdekorációként, kirakati alkalmazásként, és még sok más célra egyéni fantázia szerint.  

forrás: Építési megoldások


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosbiztonság

Az okostelefon és az okosotthon kifejezések általánossá válása után ma már minden „okos”. Nemmaradhat ki ezek közül a biztonság sem. Okosbiztonság alatt azonban nem csak a vagyonvédelmet,...


Okosfűtés: megtérülő kényelem

De miért legyen a fűtés okos? Nem elég csak, hogy gazdaságos és hatékony legyen? Nos, ezek a szempontok nem ellentétesek egymással, sőt az okosfűtés csak kisebb részben szolgálja a kényelmet, és...