Tolóajtó megoldások

2022-11-01 19:16:04 | Módosítva: 2022-11-01 19:26:19

A tolóajtó vasalatokat függőlegesen beépített ajtószárnyak és hasonló tolható elemek mozgatására használjuk, melyek fából, üvegből, műanyagból, illetve ezek kombinációjából készültek. A tolóajtók fő erénye, hogy mozgatásuk nem igényel előttük szabad területet. Az ajtólapok ugyanis egymás elé tolva nyithatók, zárhatók. Ebből következően viszont oldalirányban kell az ajtószárnyaknak helyet biztosítani, és a mozgatásuk természetesen speciális vasalatok nélkül nem valósítható meg.


Szekrényhez, ajtóhoz, térelválasztóhoz

A tolóajtós rendszerek egyre kedveltebbek a bútorpiacon, aminek több oka is van. Napjainkban a lakások jó részét gardrób szobákkal vagy szekrényekkel tervezik. Ezek lezárásához a tolóajtók a legalkalmasabbak kis helyigényük miatt. Belső nyílászáróként is hasznos lehet a tolóajtó, különösen szűk folyosók, közlekedők és kicsiny helyiségek találkozásánál, ahol egy nyíló ajtószárny nyitásához sehol nincs elegendő hely. A tolóajtóknak továbbá megjelenés szempontjából is tág teret biztosítanak a sokféle anyagból és színben elérhető betétanyagok.

A tolóajtók felső- vagy alsó futásúak lehetnek. Az elnevezés alapvetően arra utal, hogy magának az ajtónak a teherviselése hol történik; felül – a szerkezetet a mennyezetre rögzítve, és alul csak megvezetve -, vagy éppen fordítva, alul a teherviselés és felül a megvezetés.

Felső futású elhúzható ajtókat akkor alkalmazhatunk, ha a ház szerkezete ezt megengedi, mivel a mennyezetnek el kell bírnia az ajtó súlyát. Az ajtó könnyű csúszása az egyik vonzereje a felső futású rendszer választásakor, a nagy teherbírású felső sínek csendes és ellenállásmentes mozgást tesznek lehetővé. Ebben az esetben az alsó sín stabilizátorként szolgál, amely segít az ajtó pozíciójának megtartásában. A görgők a sínbe rejtetten futnak, ezért a gravitáció gondoskodik arról, hogy a rendszer tiszta és szennyeződésmentes maradjon.
Alsó futású térelválasztó tolóajtók esetében az ajtó súlya az alsó görgőkre nehezedik, így több erőre van szükség egy nehéz ajtó mozgatásához. Ezt a rendszert sokkal könnyebb telepíteni, mint a felső futásút. Fontos, hogy egyenes és vízszintes legyen a padló a tökéletes működéshez. Az alsó futású tolóajtó kulcs alkatrészei közvetlenül a padlónál vannak, értelemszerűen elszennyeződésre hajlamosabbak, mint a felső futásúaké. Ezeket az elemeket rendszeresen tisztítani, porszívózni érdemes.

A tolóajtók speciális típusa az ún. harmonika tolóajtó rendszer. Ezek dupla ajtók működtetésére alkalmasak, fő előnyük, hogy helytakarékos megoldást kínálnak, és a tolóajtókkal szemben nyitáskor csaknem a teljes szekrénybelső láthatóvá válik.

Az egy sínnel rendelkező tolóajtó rendszerek között megtalálhatók a 10 mm-es, illetve 18 mm-es rendszerek, amelyek lehetőséget nyújtanak üveg, tükör, bútorlap és ezek kombinációival készült tolóajtók összeállításához. A piacon elérhető szakcégek kínálatában mindenki megtalálja a számára ideális elképzelést, legyen az külön-külön tolóajtó sín, görgő vagy komplett tolóajtó vasalat.

Ha az ajtóknak térelválasztó szerepe is van, az ún. 10-es rendszereket célszerű választani, mert ezek mindkét oldalról esztétikusak. Nevüket a bennük betétként alkalmazott 10 mm-es forgácslapról kapták. Vázuk egy alumínium keret, melybe nemcsak 10, hanem 4 mm-es betéteket is elhelyezhetünk egy műanyag betét segítségével, például üveg tükör, fa és műanyag struktúrlemezek formájában. A profil kialakítása olyan, hogy a keretdarabok pontos hosszának leszabása után speciális csavarokkal egyszerűen csak össze kell azokat csavarozni. Az alumínium keret foglalja magába a görgőket, amelyek így egyik oldalról sem láthatók. Egy ajtó súlya 50 kg lehet, tehát igen nagy méretű ajtókkal is számolhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gardrób vasalatok

A korszerű lakásberendezés ma már kihagyhatatlan motívuma a gardrób helyiségek kialakítása. A helyiség berendezése speciális bútorokat, még inkább speciális szerelvényeket igényel. Ezek az összes...


Ajtók utólagos hangszigetelése

Erre akkor van szükség, ha csukott ajtó mellett a folyosóról, vagy a másik szobából túlságosan kellemetlen és zavaró zajok, hangok hallatszanak át a szomszédos helyiségbe. Ez többnyire az olcsó,...