Hogyan változnak a lakáshitel-kamatok?

2022-11-01 19:46:41 | Módosítva: 2022-11-01 19:47:47

Akinek biztosan lakáshitelre lesz szüksége a közeljövőben - például egy kényszerű költözés miatt -, akkor most nem érdemes vacillálnia, mert az idő jelenleg nem neki dolgozik. Egy 20 milliós jelzáloghitel 150 ezer forint körüli havi törlesztőrészlete két hónap alatt simán ugrott tízezer forintot.


A Bank360 lakáshitel kalkulátorával megnéztük, milyen ajánlatok közül válogathatunk az elmúlt időszak folyamatos kamatemelései után 400 ezer forintos havi nettó fizetéssel. Relatív kellemes meglepetés, hogy még most is találunk 8 százalék alatti THM-et. Az Erste piaci kamatozású lakáshitele 10 éves kamatperiódussal 7,89 százalékos THM-mel felvehető, 162 221 forintos havi törlesztőrészlettel, és 39 001 800 lesz a teljes visszafizetendő összeg. 

A Gránit Lakáshitel csak egy kicsit magasabb, 165 395 forintos havi törlesztővel vehető fel, 8,15 százalékos THM-mel és a teljes visszafizetendő összeg 39 713 650 forint lesz. A Raiffeisen Lakáshitel sem sokkal drágább az előbbi ajánlatoknál: 167 786 forintos törlesztővel, 8,34 százalékos THM-mel. Itt már az eredetileg felvett hitel kétszeresét fizetjük vissza 20 év alatt, 40 268 640 forintot.


Ha két hónappal hamarabb

Ha június 20-án vettük volna fel a hitelt, akkor még szinte minden ajánlat 8 százaléknál alacsonyabb THM-mel volt elérhető, és az akkori legolcsóbb ajánlat, a Takarék Tízes Otthon Lakáshitel havi törlesztője csak 153 858 forint volt, a THM-je 7,23 százalék. Az augusztusban felvett Erste Bank hitel esetében a teljes visszafizetendő összeg pedig csaknem 2 millióval (1,84 millióval) lesz több, mintha két hónappal hamarabb költöztünk volna. Ha tehát látjuk, hogy hamarosan lakáshitelre lesz szükségünk, jobb, ha sietünk, mert az idő nem nekünk dolgozik 

A már most is 13,7 százalékos infláció az előrejelzések szerint 20 százalék körülire fog nőni hamarosan. Erre válaszul pedig a jegybank aligha szakíthatja meg az alapkamat emelését. A július végétől 10,75 százalékos irányadó kamat már így is túlnyomórészt 8-9 százalékos THM-eket hozott a lakáshitelekben, és aligha kétséges, hogy az újabb kamatemelésekre a bankok is hasonló lépésekkel válaszolnak.

Mivel a lakáshitelek jellemzően hosszú futamidejű kölcsönök, amelyeknek – most felvéve – a legrövidebb kamatperiódusa is 5 év, ezért az nem meglepő, hogy a banki kamatok még jóval a jegybanki kamat alatt vannak. Arra azonban számíthatunk, hogy az MNB további emelésére a bankoknak is ez lesz a válasza, még akkor is, ha az aktuális alapkamat, és a hosszú futamidejű jelzáloghitelek kamata között nőni fog a különbség.

forrás: bank360


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakáshitelek és kamatok 2024

Alaposan átrendeződtek a lakásvásárlásra és lakásfelújításra igénybe vehető banki kamatok, ennek következményeként pedig a lakáspiac is változik. Az államilag támogatott hitelek egyértelműen a...


Módosultak a lakáshitelek szabályai

2018 októbertől szigorodtak az adósságfék szabályok, hatályba lépett ugyanis a Magyar Nemzeti Bank rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a korábbinál alacsonyabb...