Csökken a kereslet az ingatlanpiacon

2022-11-01 19:48:44 | Módosítva: 2022-11-01 19:50:52

Az ingatlanpiacon nem ez a legfényesebb időszak, a nyári uborkaszezon, a háborús helyzet, a forint gyengülése és az alapkamat emelkedése mind egy irányba mutatott, így jelentősen csökkent a forgalom az utóbbi hónapokban. A GDN Ingatlanhálózat szerint ugyanakkor a visszaesés csak rövid távú lesz, így aki ingatlanvásárlásban gondolkozik, érdemes mielőbb lépnie, most ugyanis az eladók nem válogathatnak az érdeklődők között, és jó alkukat lehet kötni.


Átmeneti jelenség?

Megszokott jelenség, hogy a nyár a legkevésbé aktív szezon az ingatlanpiacon, az idén viszont még a vártnál is erősebb a csökkenés, és az ok nem az, hogy az emberek többsége nyaralni ment. A háborús inflációt minimális árnövekedéssel tudta le a hazai ingatlanpiac, amely köszöni szépen, biztonságban érzi magát. De most sokan euróba menekítik a pénzüket, az alapkamat is hatalmasat nőtt, valamint a közelmúltban sokan vásároltak lakásokat, mindez oda vezetett, hogy a forgalom látványosan visszaesett.

A keresletnek a 25 százaléka biztos eltűnt. Ez több negatív folyamat együttes hatásának tudható be. Mivel nincs annyi érdeklődő, mostanra az árnövekedés is egyértelműen megállt, amivel valamilyen szinten az inflációt is ellensúlyozni lehet. Május óta egyébként is tendencia volt, hogy az árak lehorgonyoztak, ma viszont kijelenthető az is, hogy a drágulás abszolút mértékben megállt.


Augusztus végére, szeptember elejére szinte mindenhol alkuképesek lettek az árak, azaz a korábbiaknál olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni. Mivel a tulajdonosok nem válogathatnak a vevők között olyan mértékben, mint eddig, a vásárlók alku pozíciója erősödik.

Ősszel a diákok megjelenése újból árfelhajtó tényező lehet, ezért csak rövid távú visszaesésre lehet számítani. Ha nem lesz olyan extrém gazdasági tényező, ami magával rántaná az ingatlanpiacot, akkor drasztikus árcsökkenés nem várható. Sok emberben ott van, hogy előbb-utóbb olcsóbbak lesznek a lakások, de erre nem szabad játszani, ugyanis hosszú távon semmi nem indokolja, hogy lefelé menjenek az árak. Aki vásárolni szeretne, ezt az időszakot kell kihasználnia, mert ennél kedvezőbb vételeket aligha lehet a közeljövőben találni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ingatlanár, lakáspiac

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Légkondi vagy fűtés?

A használt lakások több mint tizedét légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma azonban tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki.


Bőven megtérül a felújítás

Az év végéig igényelhető támogatás bevezetésének 1 éves évfordulója apropóján az ingatlan.com – több mint 200 ezer lakáshirdetés adatai alapján – elemzést készített arról, mekkora különbség van...