Otthonos energiahatékonyság

2022-11-10 08:46:38 | Módosítva: 2022-11-10 08:52:23

2022. júliustól léptek hatályba az új lakóépületek használatbavételére vonatkozó energetikai előírások, melyek szerint a 300 m2-nél nem nagyobb lakóingatlanok esetében az épületek energiaszükségletét legalább 25%-os arányban megújuló energiaforrásból kell biztosítani.


A biomassza fűtés okos lehetőség új építésű családi házakban a megújuló energia részarányának biztosítására. A minőségi biomassza tüzelőanyag és a megfelelő tüzelőberendezés kiválasztása mellett a szigorú légtömörségi és hőhíd-mentességi követelményeknek is meg kell felelni az új ingatlanok építésénél. A szilárd biomassza tüzelésű fűtési rendszer elengedhetetlen része a jó kémény! A jó kémény alkalmas arra is, hogy ellássa a tüzelőberendezést az égéshez szükséges levegővel, így biztosítva a helyiség levegőjétől független működést. A kémény szerkezetének légzárását a lakótér felé is biztosítani kell. Ennek a követelménynek csak a hátsó szellőzést nem igénylő kémények tudnak megfelelni. Például a lakó­térrel kapcsolatban álló kémény tisztítóajtaja is légtömörré tehető megfelelő tartozékkal.


A födém- vagy tetőáttörésénél speciális belső és a külső fólia készlet használatával légtömörré lehet tenni az áttö­rési csomó­pontot. Ha a tető vagy a födém hőszigetelve van, akkor szükséges a szigetelés síkjában is gondoskodni a kémény hőhíd-mentességéről.

A Schiedel Absolut kerámia kéményrendszer gyári külső és belső fólia szettel is rendelkezik a tetőáttörés légtömörségének biztosításához. A Termo köpenytéglát pedig a hőszigetelés síkjában kell elhelyezni. Így biztosíthatjuk a kémény hőhíd-mentességét ezen a kritikus ponton.

Szakember tanácsait követve a fűtési rendszer minden komponense maximálisan megfelelhet az új energetikai előírásoknak!


www.schiedel.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...


Fűtéskorszerűsítés és kéményfelújítás

Sok szó esik manapság kiváló hatásfokú kazánokról, utólagos kandalló beépítésről, illetve CO2 semleges fűtésről. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni az épület füstgáz-elvezető rendszerének, azaz a...