Otthonos energiahatékonyság

2022-11-10 08:46:38 | Módosítva: 2022-11-10 08:52:23

2022. júliustól léptek hatályba az új lakóépületek használatbavételére vonatkozó energetikai előírások, melyek szerint a 300 m2-nél nem nagyobb lakóingatlanok esetében az épületek energiaszükségletét legalább 25%-os arányban megújuló energiaforrásból kell biztosítani.


A biomassza fűtés okos lehetőség új építésű családi házakban a megújuló energia részarányának biztosítására. A minőségi biomassza tüzelőanyag és a megfelelő tüzelőberendezés kiválasztása mellett a szigorú légtömörségi és hőhíd-mentességi követelményeknek is meg kell felelni az új ingatlanok építésénél. A szilárd biomassza tüzelésű fűtési rendszer elengedhetetlen része a jó kémény! A jó kémény alkalmas arra is, hogy ellássa a tüzelőberendezést az égéshez szükséges levegővel, így biztosítva a helyiség levegőjétől független működést. A kémény szerkezetének légzárását a lakótér felé is biztosítani kell. Ennek a követelménynek csak a hátsó szellőzést nem igénylő kémények tudnak megfelelni. Például a lakó­térrel kapcsolatban álló kémény tisztítóajtaja is légtömörré tehető megfelelő tartozékkal.


A födém- vagy tetőáttörésénél speciális belső és a külső fólia készlet használatával légtömörré lehet tenni az áttö­rési csomó­pontot. Ha a tető vagy a födém hőszigetelve van, akkor szükséges a szigetelés síkjában is gondoskodni a kémény hőhíd-mentességéről.

A Schiedel Absolut kerámia kéményrendszer gyári külső és belső fólia szettel is rendelkezik a tetőáttörés légtömörségének biztosításához. A Termo köpenytéglát pedig a hőszigetelés síkjában kell elhelyezni. Így biztosíthatjuk a kémény hőhíd-mentességét ezen a kritikus ponton.

Szakember tanácsait követve a fűtési rendszer minden komponense maximálisan megfelelhet az új energetikai előírásoknak!


www.schiedel.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kémények és előírások

A kémények építésével, felülvizsgálatával kapcsolatban több jogszabály is változott az elmúlt években. Írásunkban összefoglaljuk, hogy milyen engedélyek szükségesek egy kémény megépítéséhez és...


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...