Energiatakarékos készházak a rezsiköltségek fényében

2022-11-10 09:00:59 | Módosítva: 2022-11-10 09:02:59

Évek óta egyre hangosabbak azoknak a hangja a médiában, akik a Föld, mint az emberiség egyetlen élőhelyének védelmét, a klímavédelmet, a fenntarthatóságot hangsúlyozzák. Éppen a kontinensünkön politikai, geopolitikai érdekekből kirobbant háború, és az ennek köszönhetően elszabadult rezsiárak miatt ezek a kérdések most sok építkező érdeklődésének központjába kerültek.


A Grand-Ács Kft. által 2009 óta gyártott favázas nagypaneles készháztechnológiával mind a klímavédelmet, mind a rezsiproblémát könnyen át lehet hidalni. Az energiahatékony Grand-Ács készházak emellett rendkívül gyorsan és kimagasló minőségben épülnek fel.

A készházak nagypaneljei esztergomi készház-gyárukban egy CNC vezérelt automata gyártósoron készülnek minőségi alapanyagokból, akár 10 m-es hosszban, állandó üzemi minőségkontroll mellett. A panelek éghetetlen kőzetgyapottal vannak szigetelve, és statikai, tűzálló gipszrost-lapokkal vannak burkolva, amelyekbe akár a gyárban is beépítésre kerülhetnek a 3 rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók, redőnyök és a 20 cm vastag grafitos EPS homlokzati szigetelés, alapvakolattal.

Egy ilyen betonalapra épített, 120 m2-es egyszintes családi ház kiszállítástól számítva az 5. hét végére kívülről teljesen elkészül. Szigetelésnél ügyelnek a teljes épületburok tökéletes kiszigetelésére, ezért a födém szigeteléséhez előszeretettel használják a fújt cellulózrost szigetelést 35 cm vastagságban, amellyel az összes apró rést is tökéletesen ki tudják szigetelni. Egy ilyen Grand-Ács készház – bármilyen fűtési rendszert is kap – már sokkal kevesebbet energiával működtethető, mint sok régi épület.


De innen már csak egy lépés, hogy a megálmodott házunk hosszan szolgáljon minket, akár rezsiszámlák nélkül. A megoldás egy hőszivattyús fűtési rendszer helyiségenként vezérelt padló­fűtéssel, egy megfelelő méretű napelem-rendszerrel. A vastag hőszigetelés nyáron a melegtől védi a bent lakókat, amihez hozzájárulhat a megfelelő árnyékolástechnika és esetleg egy mennyezethűtés. Így akár könnyedén közel nullaenergiás ház is építtethető egyszerűen, gyorsan, fejfájás nélkül, kimagasló minőségben.


És ha mindez nem elég, akkor a napelemrendszert túl is lehet méretezni, hogy 1-1 elektromos autó töltését is fedezni tudja.


www.grandacs.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gáz nélkül

Mathias Corvinus Collegiumban Palkovics László ősszel beszélt Magyarország tervezett energia stratégiájáról. Ennek egyik kulcskérdése, hogy mivel fogunk fűteni a jövőben, ha geopolitikai és...


Energiahatékonyság: ErP 2015

Új követelmények: Magyarországon vannak az EU szinte legalacsonyabb lakossági gáz és villanyárai, azonban a háztartások villamos energia- és földgázköltségei a teljes kiadások arányában továbbra...