Mit jelent a kiszervezett logisztika? Miért szükséges?

2022-11-10 15:20:48 | Módosítva: 2022-11-15 09:42:40

A logisztika feladata a különféle anyagáramlások optimalizálása, a webáruházak tekintetében az árubeszerzés lebonyolítása, a raktározási és szállítás feladatok teljesítése, a csomagolás, a készletnyilvántartás és a hulladékkezelés jelentik a legfontosabb részterületeket. Ugyanezen feladatok egy részét minden vállalkozás saját magának is elláthatja, de szakértő külső partner bevonása hatékonyabbá teheti a tevékenységet.


A kép forrása: https://unsplash.com/@kelli_mcclintock

Mi a kiszervezett logisztika jelentése?

 

 A kép forrása: https://unsplash.com/@chuttersnap

 A vállalkozások szállítási és raktározási igényeinek külső partnerrel való teljesítését nevezzük kiszervezett logisztikának. Az e-kereskedelem terén szinte nincsen olyan vállalkozás, ami valamilyen mértékben ne szervezné ki logisztikai tevékenységét, de a hagyományos üzleti értékesítés során is jellemző megléte.

 Az egyik legtipikusabb kiszervezett tevékenység a házhoz szállítás, amit csak bizonyos méret felett érheti meg saját flottával teljesíteni. Olyan webáruház, ami ne valamelyik futárcéggel oldaná meg a kiszállítást vásárlóihoz, nagyon ritka. Valamivel vegyesebb a kép a bérraktározás terén, ahol az áruk tárolásához kapcsolódó tevékenységek kerülnek kiszervezésre egy logisztikai szolgáltatóhoz. A kiszervezett logisztika specializált változata a fulfillment, ami a webáruházi megrendelések teljes körű logisztikai teljesítését foglalja magában, az árukészlet tárolásán felül a beérkező rendelések kezelése, az árugyűjtés (komissiózás), a csomagolás, de akár a kiszállítás, valamint a visszáru kezelése is a szolgáltatás része lehet.

 Mik a logisztika kiszervezésének okai?

 Többen már a vállalkozás indításakor terveznek a logisztika kiszervezésével, ugyanakkor sok esetben az ehhez kapcsolódó problémák jelentkezésekor kerül csak érdemben végiggondolásra a kiszervezés lehetősége. Ennek egyik oka, különösen az e-kereskedelem világában, hogy a kezdő vállalkozók fókusza nem az üzemeltetés buktatóira, nehézségeire koncentrál.

A logisztika kiszervezésének oka tulajdonképpen az, hogy a hozzá kapcsolódó tevékenységek végzése a kereskedő növekedésének gátjává válnak. Ez a növekedési gát több formában is jelentkezhet: a tárolás helyigénye, a logisztikai folyamatok időigénye, az előző két tényező rugalmatlansága vagy a mindezekből fakadó, túlzottan magas költségigénye levetítve egy rendelésre. A problémákkal való szembesülés vezet el a felismeréshez, hogy egy professzionális partner ezen tevékenységeket gyorsabban, pontosabban, olcsóbban így a vállalkozásunk számára is gazdaságosabban tudja elvégezni.

 

A kép forrása: https://unsplash.com/@sulyok_imaging

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bahama grass: a mindent kibíró fű

A nyár rendhagyó volt és remélhetőleg nem válik rendszeressé az ilyen mértékű csapadékhiány. Bár ez főleg az élelmezési céllal nevelt növények esetében növeli a termesztési költségeket, és teszi...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...