Energiatakarékos fűtésszabályozás

2022-11-18 17:28:45 | Módosítva: 2022-11-27 08:42:21

Az energia árak növekedése mindenkit arra késztet, hogy növelje épülete energiahatékonyságát. Az otthon elfogyasztott energia közel 80 százalékát fűtésre és a meleg víz előállítására használjuk fel, így az egyik legnagyobb megtakarítást a fűtési költség csökkentésével érhetjük el.


Energiahatékonysági beruházások kapcsán a hőszigetelés vagy a gázkazán cseréje jut elsőként sokunknak eszébe, mely megoldások ugyan mind 20-30% körüli energiamegtakarítással kecsegtetnek, de igen jelentős, több millió forintos beruházást igényelnek, és így a megtérülés hosszú évekig, akár évtizedekig is tarthat.

Korszerűsítse fűtési rendszerét

Meglévő fűtési rendszer korszerűsítéséhez léteznek egyszerűmegoldások, melyek nem járnak különösebb építési munkával és nem igényelnek több millió forintos beruházást. A fűtési rendszer fogyasztását tekintve minden 1 °C-os átlaghőmérséklet-csökkentés az ingatlanban közel 6%-os energia-megtakarítást eredményezhet, így könnyen belátható, hogy az általunk javasolt három átalakítás bármelyikével is könnyedén elérhető pár °C-os csökkentés is jelentős spórolást hozhat a konyhára. Sőt, az is elképzelhető, hogy pont ezek a megtakarítások segítenek majd a rezsicsökkentett árkategóriában tartani a fogyasztást.

Cserélje le a radiátor szelepeket

Amennyiben radiátoros fűtés és kondenzációs gázkazán van otthonában, úgy Önnek érdemes a radiátorszelepeket kicserélni intelligens térfogatáram-szabályozós típusra, mint a Honeywell Home V2100 szelep-család, hiszen a kondenzá­ciós gázkazán csak így tud az előírt hatásfokkal működni.

Cserélje a termosztátot modernre

Az időprogrammal rendelkező, és napi több különböző hőmérséklet kialakítására képes öntanuló digitális szobatermosztátok jelentősen növelik a komfortot, miközben akár 13%-os energiamegtakarítást is biztosítanak a régi, a gázkazánt csak ki-be kapcsoló tekerős termosztátokkal szemben. A mai kor elvárásainak is megfelelő, friss, letisztult formatervvel és kezelőfelülettel rendelkező Honeywell Home T3 és T4 szobatermosztátok öntanuló szabályozással a hőmérsékletet nagy pontossággal tartják, hogy mindig pontosan a kívánt hőmérséklet legyen otthonában. Ha szeretné otthona fűtési rendszerét okostelefon alkalmazással is elérni, akkor a Honeywell Home T6 wifi okostermosztát az Ön számára megfelelő választás. A termosztátok vezetékes és vezeték nélküli változatban is elérhetők, alkalmazkodva ingatlana igényeihez.


Alakítson ki otthonában helyiségenkénti hőmérséklet szabályozást

A leginkább energiatakarékos és komfortos megoldás, ha időprogrammal ellátott zónaszabályozást alakít ki otthonában. Otthona helyiségeiben alakítson ki külön-külön hőmérsékletszinteket annak megfelelően, hogy melyik helyiséget mikor és mire használja – megfelelő hőmérséklet a megfelelő helyen és megfelelő időben. Cserélje hagyományos szobatermosztátját és a termosztatikus radiátorfejeket a Honeywell Home evohome többzónás rendszerre, és takarítson meg még több energiát (akár 17-40%-os megtakarítás), közben növelje komfortját a tökéletes szintre!

Három átalakítás

1. Cserélje a radiátor-szelepeket intelligens szelepekre.
2. Cserélje le termosztátját modernre.
3. Alakítson ki otthonában helyiségenkénti hőmérsékletszabályozást.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens Resideo fűtésszabályozás

Az otthon felhasznált energia közel 80%-át a fűtés és a meleg-víz előállítására használjuk fel, így a legnagyobb megtakarítást fűtési költségei csökkentésével érhetiel. Ha fontos Önnek a...


Felokosított otthonok: így fűtünk-hűtünk 2022-ben

A magyar lakosság igénye az okos megoldások iránt a hűtés és a fűtés téren is egyre inkább nő, ez pedig nem csak az építkezőkre, hanem afelújítókra is igaz. De nem csak kényelmesebb otthonokra...