Még marad a szaldós elszámolás

2022-11-23 12:23:50 | Módosítva: 2022-12-20 18:49:35

Október az előrehozott napelemes igénybejelentésekről szólt, a pénteki Magyar Közlönyből pedig megtudtuk, meddig maradhat szaldós elszámolásban, aki még idejében telepített napelemes rendszert - számolt be a friss hírről a villanyautósok.hu.


Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet, tipikusan háztetőre szerelt napelemes rendszert. Amennyiben valaki egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától ketyeg az óra.

Legtovább, 2033. december 31-ig azok élvezhetik tehát a szaldós elszámolás előnyét, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

Legkorábban azok veszítik el a szaldóra való jogosultságot, akik még 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, és azóta bővítésre sem került sor. Nekik már a 2024-es éves elszámolást követően változik az elszámolási rendszer.


Saját kérésre természetesen bárki kiléphet majd a szaldós elszámolásból, bár nem valószínű, hogy erre tömegesen sor kerülne. Az akkumulátorral kiegészített rendszerek népszerűsége viszont egész biztosan gyors növekedésnek indul majd a következő években.

Korábban bruttó elszámolásként emlegették a szaldós rendszerből kikerülőkre vonatkozó rendszert, melynek pontos részleteit és az alkalmazandó díjakat egyelőre nem ismerjük. A 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet friss módosítása ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez a megfogalmazás elvileg azt jelent, hogy a rendszerhasználati díjat nem csak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

A rendelet egy további módosítása három zónaidőt határoz meg, így


  • 6:00–17:00 óráig nappali időszak,
  • 17:00–22:00 óráig csúcsidőszak,
  • 22:00–6:00 óráig pedig völgyidőszak lesz.

Várhatóan ennek megfelelően változhat majd napon belül is az elektromos energiához kapcsolódó rendszerhasználati díj.

A módosítás bevezeti az okosmérős teljesítménydíj fogalmát is, melyet a 2024-ben esedékes elszámolást követően az okosmérővel rendelkező nem profil elszámolású felhasználónak kell fizetniük, havidíjként. Az új díjtétel alapja az okosmérő által az adott hónapban (elszámolási időszakban) a csúcs zónaidőben mért legnagyobb negyedórás átlagteljesítmény (kW) képezi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

SOLAR napelemek és kollektorok rögzítése

Bármilyen rögzítésről is beszélünk a napelemes rendszereknél, a termékek legfontosabb ismertető jele az időjárás-állóság kell legyen. A stabil és megbízható szerkezetek hosszú éveken keresztül...


Napelemes változások

A napelemes szakma már nagyon várta, hogy megszülessen a nagy bejelentés a napelemek szeptemberi engedélyezéséről. Mármint arról, hogy az ország legtöbb körzetében újra lehetőség lesz a...