Elektromos bicikli fél perc alatt

2022-11-30 11:54:05 | Módosítva: 2023-04-11 19:58:36

Az elmúlt években sorra jelentek meg az olyan készletek, amelyekkel a hagyományos biciklik is átalakíthatóak e-biciklivé. A Pikaboost nevű eszköz ezen a területen ígér kisebb forradalmat, hiszen a készlet nem csak rendkívül gyorsan felszerelhető, de lényegesen könnyebb és olcsóbb is, mint a hasonló megoldások.


A Livall által kitalált eszköz működési elvében a pedeleckekre hasonlít, vagyis ahelyett, hogy teljesen átvenné tőlünk a tekerés fáradalmait, elektromos rásegítést biztosít a kerékpárnak, amivel erőlködés nélkül tarthatjuk fenn a kívánt sebességet. A Pikaboost kialakítása teljesen univerzális, vagyis bármilyen kerékpárra felszerelhető a nyereg alá, és a gyártó szerint mintegy 30 kilométeres hatótávot biztosít.


A rásegítés három különböző módon vehető igénybe. A Pikaboost a szenzorai és egy saját fejlesztésű algoritmus segítségével valós időben érzékeli a bicikli sebességét, és mindig annyi rásegítést biztosít, amennyi elegendő ahhoz, hogy a felvett sebességet tartsuk – mint a tempomat. Eco módban az eszköz csak akkor segít be, ha emelkedőn haladunk felfelé, míg Exercise módban egyáltalán nem dolgozik, viszont a mozgási energia segítségével feltölti az akkumulátorát, így hosszabb utakon is használhatjuk anélkül, hogy meg kéne állnunk tölteni. Ez a fajta regeneratív töltés egyébként a másik két módban is elérhető, amikor lejtőn haladunk vagy fékezünk, így a gyakorlatban a 30 kilométeres hatótáv jócskán meghosszabbítható.

A gyártó szabványos lítium-ion akkumulátorokkal látta el az eszközt, amik könnyedén kicserélhetőek, ha útközben lemerülnének. Az akkumulátor emellett pótakkumulátorként is használható, így akár a telefonunkat vagy a lámpánkat is feltölthetjük róla.


A szerkezet mindössze három kilogrammot nyom, vagyis nagyjából annyit ad hozzá a kerékpár tömegéhez, mint egy komolyabb lakat, a gyártó állítása szerint pedig mindössze fél perc alatt felszerelhető bármilyen vázra. A hátsó kereket hajtó rész gumiból készült, így nem koptatja fölöslegesen a külsőt, emellett az eszközt különböző védelmi mechanizmusokkal is ellátták, így azonnal leállítja magát, ha azt érzékeli, hogy elestünk vagy a kerék megcsúszott. A Pikaboost egyetlen hátránya, hogy bár elméletileg esőben is lehet használni, de a hátsó sárvédőt nélkülöznünk kell, ha fel akarjuk szerelni a bringára, ami esős időben nem kifejezetten praktikus.

forrás: raketa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpárt a falra

Féltett kincsünk lett a kerékpár. Azért is, mert egyre nagyobb értéket képviselnek, az elektromos kerékpárok meg különösen. Nem ritkák a milliós biciklik, így érthető, hogy fokozott biztonságban...


Kerékpár szállítása vonaton

Vonataink jelentős részén már ma is biztosítják a kerékpárszállítás lehetőségét. Javasoljuk, hogy a kerékpáros túrázók részesítsék előnyben a menetrendben "kerékpár" szimbólummal jelölt vonatokat....