Robotkutya Csernobilban

2022-12-05 12:04:50 | Módosítva: 2023-04-11 19:53:29

A Boston Dynamics Spot nevű robotja hihetetlenül népszerű lett az interneten köszönhetően azoknak a videóknak, amiket a fejlesztők rendszeresen megosztottak róla.


A Spot jelenleg már egy megvásárolható termék, a rossz hír az viszont, hogy az egyszeri felhasználók számára továbbra sem elérhető, a gyártó olyan vállalatok jelentkezését várja, akik meg tudják indokolni, hogy miért van szükség egy ilyen robotkutyára, és maximálisan ki tudják használni az adottságait a saját területükön. Sőt, valószínűleg pluszpontot jelent az, ha segítenek a fejlesztésben.

Hogy pontosan mi lesz egy Spot ára, azt nem tudni, a BD csak annyit árult el, hogy körülbelül annyiba fog kerülni, mint egy autó. Hogy milyen kategóriájú kocsiban kell gondolkozni, azt a megrendelő egyéni igényei szabják majd meg, vagyis többek között azt, hogy hány és milyen specifikációjú robotot rendel.

 

A robotkutyát bevetették a csernobili atomerőmű sugárzásának méréséhez is. Egy kutatócsoporttal tartott az egyik sugárzásmérővel felszerelt robotkutya is, hogy leteszteljék, milyen hatékonyan tudja „kiszagolni” a sugárzást. A látogatás fő célja az volt, hogy felmérjék, mennyire használhatók az önálló vagy félig önálló robotok a sugárzás mértékének felmérésére erősen radioaktív környezetben, valamint hogy felbecsüljék, hogy a maradványsugárzás mennyire veszélyes az erőmű romjai között.

Harmincöt évvel a katasztrófa után még mindig veszélyes a sugárzás mértéke Csernobil környezetében.

 forrás; index

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Robottraktor

Eléggé futurisztikus a japán Kubota cég önjáró traktora. A mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat nem csupán az egyre divatosabb önvezető-hullámot akarta meglovagolni a járművel, de egy igencsak...


Okos háztartás

Az LG nemrég bemutatta a HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszerét. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt...