Teljes szellőzési és fűtési rendszer levegőfertőtlenítéssel

2022-12-18 19:06:20 | Módosítva: 2022-12-18 19:43:34

Az elmúlt évben nem csak a cseh piacon, az épületek belseje számára különböző, vírusok és baktériumok elpusztítására szolgáló rendszereket kínáltak. A legelterjedtebbek közé tartoznak a HEPA-szűrővel, ionizációs vagy UV-C fertőtlenítéssel ellátott légtisztítók különböző típusai.

Friss, vírusoktól és baktériumoktól mentes levegőt lélegezzen be

Ezek a rendszerek azonban légcsere nélkül, kényszerített friss külső levegővel és az egész helyiségben hatékony légáramlás biztosítása nélkül működnek. Az optimális páratartalom és az egészséges CO2 koncentráció fenntartása ezután kizárólag az emberi tényezőtől és az ablakok rendszeres nyitásának szükségességétől függ.

A rendszer alapját a DUPLEX RS5 szellőztetőegységek képezik, amelyek a központi légcsatornákon keresztül a keringtetés és hűtés egyedülálló megoldásával teljes szellőzést és egyidejűleg belső légkeringést tesznek lehetővé. A készülékeket többféle teljesítményű változatban gyártják 1500/700 és 5500/2000 m3/h keringési/szellőzési kapacitás között, és minden típusú polgári és lakóépület szellőztetésére, valamint kereskedelmi és ipari épületek szellőztetésére tervezték, ahol a hangsúly nem csak a szellőztetésen, hanem a légfűtésen és a hűtésen is van.

Minden méretet két alapkivitelű készülékházban gyártanak, amelyeket aztán hőleadó egységekkel (ventilátorokkal és beépített hő vagy hideglevegős) látnak el. Ha a befújt levegő hűtése vagy újramelegítése szükséges, a készülék mindenféle beépített hőcserélővel – elektromos vagy vízmelegítővel, víz- vagy közvetlen hűtővel, valamint légcsatornázható fűtő- és hűtőberendezésekkel – kombinálható. Ezek a hőcserélők a készülék mögötti légcsatornába vannak beépítve. A levegő előmelegítésével összefüggésben lehetőség van az EPO sorozatba tartozó elektromos előfűtők vagy vizes fűtőelemek használatára.


1. ábra: Kompakt szellőztetőegység DUPLEX RS52. ábra: Működési módok


A legnagyobb népsűrűségű objektumok közé egyértelműen a bevásárlóközpontok és az egyes üzleti egységek tartoznak. A kereskedelmi egységbe juttatott levegő fertőtlenítéséhez egy ATREA UV-C fertőtlenítő doboz kerül beépítésre a légcsatorna rendszerbe. Ez a készülék akár 99,9%-os hatékonysággal biztosítja a baktériumok és vírusok elpusztítását. A lakóterébe juttatott levegő így higiéniai szempontból biztonságos, és csökkenti a fertőzésveszélyt a levegőben terjedő járványok idején.


3. ábra: UV-C doboz


A légkezelő rendszer leírása

A keringtetett levegőt az egész térből elszívják, ahol a szennyező anyagok koncentrációja minimális. A keringtetett levegővel kevert friss levegő hőkezelt, baktérium- és vírusmentes, és elsősorban az üzem bejárati részébe, az üvegezett terület felé kerül.

Az elszívott levegőt, amelyet nem használnak a keringtetésre, az üzlet hátsó részéből szívják el, amelyet többnyire raktárként, WC-ként és személyzeti helyiségként használnak. Egy rendszer biztosítja a szellőzést, fertőtlenítést, fűtést és hűtést.


4. ábra: Minta megoldás egy UV-C fertőtlenítéssel ellátott légkezelő rendszerre


5. ábra: A DUPLEX RS5 egység csatlakoztatása és az UV-C doboz elhelyezkedése


Az UV-C fertőtlenítés működési elve

A szigetelt dobozban elhelyezett speciális csövek 253,7 nm-es hullámhosszú UV-sugárzást bocsátanak ki, amely hatástalanítja az áramló levegőben jelen lévő kórokozókat (E.coli, SARS, Legionella, koronavírusok és mások), miközben nem hoz létre ózont, ami a legtöbb konkurens készülékben nagyon negatív jelenség. A csövek körül meghatározott sebességgel áramló levegő sterilizálódik.

A kémiai és biológiai fertőtlenítőszerekkel ellentétben az élő mikrobák elpusztításának ezzel a fizikai módszerével a mikroorganizmusok nem lesznek rezisztensek, ezért hosszú távon hatékony megoldást biztosít. A teljes reakciófolyamat csak egy zárt csőidomban zajlik, hulladékanyagok keletkezése nélkül, ezért az épületben tartózkodók számára teljesen biztonságos.

Az Atrea UV-C fertőtlenítő doboz vezérlése az RD5 digitális vezérlővel:

– A HVAC-rendszer működésének blokkolása.
– A működési állapotok láthatóak a weben (távoli irányítás).
– Üzemóraszámláló és lámpacsere-jelzés.
– Biztonsági kioldó érintkező az UV-C doboz ajtajában.

A készülék jellemzői:

– Az UV-C fertőtlenítés 99,9%-os hatékonysággal pusztítja el a baktériumokat, vírusokat, élesztőgombákat és penészspórákat.
– A készülék speciális hullámhosszának köszönhetően nem termel nemkívánatos ózont.
– Beépítés táp- és keringtető légcsatornákba.
– A fertőtlenítő doboz nem növeli a rendszer nyomásesését.
– Kikapcsolható olyan időpontokban, amikor nincs akut veszélye a levegőben történő átvitelnek, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást.
– Egyszerű telepítés a HVAC csatornarendszerbe.
– A lámpa élettartama legalább 10 000 üzemóra.
– A rendszer vezérlése, felügyelete és vészhelyzeti irányítása RD5 vezérléssel.
– A kémiai és biológiai fertőtlenítőszerekkel ellentétben nem teszi lehetővé a kórokozók ellenálló képességének kialakulását, és nem hagy mérgező vagy rákkeltő melléktermékeket.

Alkalmazási területek

Az ATREA UV-C rendszert elsősorban kereskedelmi helyiségekbe (pl. bevásárlóközpontok, irodaházak, szállodák, rendelők és kórházak) tervezték, ahol van légkeringés. Családi házakban a keringő levegő csak egy kisebb átviteli útvonalat jelent a közös háztartásban élő emberek között. De természetesen az ATREA UV-C doboz itt is használható.

Az ATREA UV-C doboz minden olyan ATREA DUPLEX légkezelő egység kiegészítéseként telepíthető, amely légkeringtető funkcióval van felszerelve.

A szellőztetett térben jelentősen csökken az összes szennyező anyag, köztük a vírusok és baktériumok koncentrációja.

Műszaki paraméterek
6. ábra: Az ellenőrző nyílás és a fertőtlenítő doboz műszaki paraméterei


https://www.atrea.hu


Ahol emberek tartózkodnak, ott szellőzésnek is kell lennie.

Tomas Kott (ATREA)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terjedhet-e szellőző rendszeren keresztül egy vírus?

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, a szabályozott szellőzés kialakítása mindenképpen...


Resysten

Öt éves kutatás és kísérletezés előzte meg a Resysten Hungary Kft. egy speciális, titán-dioxid alapú Resysten WhiteTitan fotokatalitikus védőbevonatának kidolgozását, mely egyedülálló módon...