Környezetbarát madáretetés télen

2022-12-18 20:07:23 | Módosítva: 2022-12-18 20:13:35

A téli időszakban könnyen a kertbe vagy a teraszra csalogathatjuk a madarakat. Fontos azonban a megfelelően kiválasztott eleség és az etetés időtartama is. A madarak tavasztól őszig a növényvédelemben is fontos szerepet játszanak, megfigyelésük pedig feltöltő kikapcsolódás.


Tények és tévhitek

A téli etetéssel az észak-európai tájakról nálunk vendégeskedő vándoroknak, de az itthon telelő madaraknak is kedvezhetünk. A madarak etetésével kapcsolatban számos tévhit kering az interneten és szájhagyomány útján is. Ezek általában az etetés időzítésével és a madaraknak kínált eleséggel kapcsolatosak. A Magyar Madártani Egyesület összefoglalója segít tisztán látni.

Tévhit, hogy a madarak emberi segítség nélkül nem képesek átvészelni a telet. Ennek ellenére valóban segítségükre lehetünk abban, hogy nagyobb zsírraktárt építsenek fel. Ha pedig a madarakat télen az etetéssel a kertünkbe csalogatjuk, sok érdekes fajt figyelhetünk meg. Az etetőn vendégeskedő szárnyas barátaink segítenek közelebb kerülni a természethez. Ha odúkkal, fészekanyagokkal is támogatjuk őket, jó eséllyel költeni is fognak a kertünkben. A vegyszermentesen kertészkedőknek különösen jó szomszédaik a madarak, hiszen tavasztól őszig segítenek kordában tartani a kártevő rovarokat, hiszen a kertünkben lakó madarak tavasztól őszig rovarokkal is táplálkoznak, így érdemes őket télen a kertbe csalogatni.


Az etetés időzítésére vonatkozó általános elv, hogy a téli tartós fagyok idején, novembertől áprilisig van rá szükség. A Madártani Egyesület összefoglalója alapján tévhit, hogy ha egy télen elkezdünk etetni, akkor már nem szabad abbahagyni. Ha elutazunk, és a madarak nem találnak nálunk élelmet, továbbállnak. Ez főleg a sűrűbben lakott környezetre érvényes. Bármikor elkezdhetünk tehát etetni, de ha a madarakat szeretnénk tartósan a kertbe vonzani, már októbertől szórhatunk ki nekik eleséget. A fagyok elmúltával, különösen a költés idején az etetést abba kell hagyni, ekkor a madaraknak már más típusú eleségre van szükségük. A mageleség árthat a frissen kikelt fiókáknak.

Az ideális táplálék

Nem mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat. A téli hidegben fontos, hogy az eledel kalóriadús és természetes legyen, valamint ne okozzon betegséget. Nem szabad a madáretetőbe kenyeret, ételmaradékot, főtt rizst, tésztát, gyorsan romló ételt rakni! A három legfontosabb eleségcsoport a zsírok, az olajos magok és a gyümölcsök. Az állati zsírok közül adhatunk natúr sertés- vagy marhafaggyút, kacsa- és libazsírt, vízben sótlanított natúr szalonnát és vajat is. Külföldön elterjedtek a különböző sótlan, adalékanyag-mentes magvajak, például a mogyoróvaj is. A zsírfélék a hidegebb időben könnyen tartják formájukat. A faggyúdarabok akár egyben, akár magokkal összedolgozva és formázva is kihelyezhetők. Ennek népszerű formája a mára igen elterjedt cinkegolyó.


A madarak számára Magyarországon a legolcsóbb és legjobb megoldás a magok közül a natúr napraforgómag, amely keverhető kölessel, muharral és sótlan olajos magokkal, például mogyoróval vagy dióval is. A gyümölcsök közül almát, kemény húsú körtét lógathatunk ki, félbevágva vagy legalább egy részén meghámozva, hogy a madarak hozzáférjenek. Kirándulás közben vagy kertes házban lakó ismerősöknél gyűjthetünk vadszőlő-, borostyán-, tűztövis- vagy fagyalágakat is, ezeket fellógatva várhatjuk vendégeinket akár az erkélyen vagy a teraszon is. Az etetés mellett ne feledkezzünk meg a madarak itatásáról se! A bogyós termésű évelők remek eleségül szolgálnak a téli időszakban.

A madáretető kialakítása és elhelyezése

Kertészeti és barkácsáruházakban készen kaphatók változatos etetők az egyszerűbbektől a „palotákig”. Találhatunk leszúrható lábon álló dúcetetőt, ablakban rögzíthető vagy fellógatható változatot is, de madáretetésre alkalmassá tehető egy egyszerű növényalátét vagy tálca is. Érdemes több szinten kialakítani az etetőkomplexumot, hiszen vannak olyan madarak, amelyek inkább a földön szeretnek élelem után kutatni. Számukra fedett talajetetőt készíthetünk. A fedett etető előnye, hogy az eleséget nem áztatja el az eső, így nem romlanak meg a magok. A tetővel védett etetők segítenek megelőzni, hogy az eleség elázzon, megpenészedjen.

Az etetőt és környékét azonban nemcsak a madarak, hanem az eleségre hajtó egerek, patkányok, mókusok is felfedezhetik. A rágcsálók távoltartásában segíthet, ha tisztán tartjuk az etető környékét, és nehezen hozzáférhetővé tesszük az eleséget. A sűrű ráccsal ellátott etetőkből például a madarak a csőrükkel ki tudják csipegetni az eleséget, a rágcsálók azonban nehezebben férnek hozzá. A mókusok és a rágcsálók ellen speciális rácsos etetőkkel is védekezhetünk.

Környezetbarát megoldások

Az ökológiai szemlélet és a hulladékcsökkentés a madáretetés során is érvényesülhet. Ha kertészkedünk, akkor érdemes a madáretetést a madárbarát kert keretrendszerébe illeszteni. Költőodúkkal, egész éves itatással, valamint búvó- és fészkelőhelyet, élelmet biztosító sövény telepítésével segíthetjük a madarak megtelepülését és életét kertünkben. Sövényként működő évelők közül például a tűztövis, a vadszőlő vagy a bodza bogyói is remek élelemforrások a madaraknak. Napraforgót és kölest kis helyen is könnyen termeszthetünk. Az elszáradt fejeket, magos fürtöket ősszel takarítsuk be, és adagoljuk a madaraknak egész télen! A magokat nem szükséges kimorzsolni. Ha tavasszal hagyjuk a korai lágyszárú növényeket virágozni, majd magot érlelni, ezzel a madarak mellett a beporzóknak is kedvezhetünk.

Házilag készített fedeles madáretető

Használt műanyag flakonból is készíthetünk madáretetőt, így az etetéssel a hulladék is csökkenthető, mert a készen vásárolt etetők helyett újrahasznosított anyagokat használunk fel. A cinkegolyó például helyettesíthető faggyúval, zsírral, magvajjal összegyúrt magokkal. Ezeket különböző formákban megdermeszthetjük (pl. muffinformában), toboz lemezei közé kenhetjük, de akár egy félbevágott és kikapart belsejű narancshéj is alkalmas lehet függesztett etetőnek. Ha mégis vásároltunk cinkegolyót, a műanyag hálója tavasszal fészekanyag kihelyezésére is alkalmas. Madáretető készülhet maradék fából, konzervdobozból, műanyag flakonból, sőt akár meg is termeszthetjük lopótök formájában.
Bátran vágjunk hát bele a madáretetésbe akár városi környezetben is, így támogathatjuk a helyi ökoszisztémák működését. A reggeli kávé mellett nézni az etetőn tevékenykedő madarakat pedig igazán feltöltő élmény.

forrás: Greendex

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos égők

Az alábbiakban nem feltétlenül szakértői szinten, de a gyakorlatban összegyűjtött - így nehezen vitatható - tapasztalatainkat osztjuk meg olvasóinkkal az energiatakarékos égőkkel kapcsolatban.