Kőszőnyeg és kőfurnér

2022-12-20 10:44:42 | Módosítva: 2022-12-20 10:49:06

Sem nem szőnyeg, sem nem furnér…

Kőszőnyeg

Habár a repedések a burkolatokon nem mindig jelentenek azonnal súlyos problémát, mégis zavarók lehetnek, mivel ilyen esetben a felület öregedése is felgyorsul. Legyen szó lépcsőről, járdáról, lábazatról, vagy teraszburkolatról, először a hőtágulás hatására kisebb, majd egyre nagyobb repedések keletkeznek, amelyekben az esővíz felgyűlhet. Amikor a víz jéggé fagy a repedések közt, az hasadékokká bővíti ezeket a réseket, majd az anyag egy idő után kettéválik. A kisebb felületi repedések akár felül is burkolhatók, a nagyobb felületeken fellazult burkolatra azonban nem helyezhetünk újabb burkolat réteget. A sérült, felpattogó burkolatok ellen, egyre többen látják a megoldást a kőszőnyegekben.

Ha olyanok a terület adottságai, hogy nem tudunk fával, térkővel vagy egyéb vastagabb rétegfelépítésű burkolóanyaggal dolgozni, mert így a szint a már meglévő küszöb fölé emelkedne, és ez a rendszeres beázás veszélyét hordozza magában, alternatív és esztétikus megoldás lehet a kőszőnyeg. Neve ellenére nem sok köze van a szőtt, vagy tűzött szőnyegekhez. Megnevezését az egybefüggő, megszakításmentes felületének köszönheti. Hazánkban még nem túl elterjedt megoldás, bár egyszerű és gyors fektethetőségének köszönhetően, valószínűleg a közeljövőben egyre népszerűbb lesz.


A kőszőnyeg felülete nem sima, mint a járólapoké, hanem a kisebb kavicsok miatt érdesnek, rücskösnek hat. Főként osztályozott márvány- vagy kvarckavicsból készül, amelyet előre felhordott kétkomponensű ragasztóágyba terítenek, leginkább epoxigyanta vagy PU-gyanta-tartalmú ragasztók használatával. A kőszőnyeg ragasztómasszája képes az egyenetlenségeket kiegyenlíteni, de nagyobb szinteltérések, göröngyök esetén aljzatkiegyenlítőre lesz szükségünk. Mivel ez egy teljesen felületén fuga- és varratmentes burkolat, a fogadófelületnek teljesen síknak és száraznak kell lennie. Laza talajra nem lehet vele burkolni, a hosszú ideje burkolat nélkül álló felületeket pedig mindenképp kezelni és stabilizálni kell.

A kőszőnyeget akár burkolólapszerű, független lemezként is készíthetjük – így tehát az aljzattal szoros fizikai kapcsolattal nem rendelkező rétegre felhordva (pl. fólia, rabicháló) –, akár előre gyárthatják. Ennek előnye olyan ideiglenes építményeknél jelentkezik, mint a rövid életű kiállítási pavilonok, ahol a burkolatot gyorsan el is bontják. De ez a módszer megkönnyíti a lépcsők homloklapjának burkolását is. Lépcsőkön alkalmazva, az élvédő profil beépítése szinte elengedhetetlen.

Bel- és kültéren egyaránt alkalmazható. A kőszőnyeg burkolat durván 6 mm-es rétegvastagságban készül, a kavicsszemcsék közti rétegeket kvarchomokos terítéssel kell lezárni.

forrás: újház

 

Kőfurnér

A kőfurnér valódi palakő, mészkő vagy homokkő felhasználásával készült, üvegszállal és műgyanta hordozóval megerősített ultra vékony kőburkolat. Geo ultravékony kőburkolatnak, kőtapétának, dekorációs falburkoló panelnak, vagy geo ultravékony kőnek is nevezik.

Kedvező tulajdonságaiból adódóan – felületkezelést követően – számos különböző bel- és kültéri felületre felragasztható. Rögzíthető fa, csempe, gipszkarton, beton, üveg, fém, műanyag és vakolt felületen egyaránt. A kivitelezés csendes és pormentes. A kőfurnér lapok rögzítéséhez nem szükséges speciális eszköz vagy drága szerszám. Akár egy vékony csiszolókoronggal is vághatóak a kőburkolat lapok. Az üvegszállal erősített műgyantának köszönhetően a kőfurnér hajlítható, így akár ívelt felületeken is rögzíthető.


Könnyű súlyának és rugalmasságának köszönhetően több célra is megfelel – falburkolástól az épületek olyan függőleges és vízszintes felületeinek burkolásáig, melyeket korábban alkalmatlannak tartottak a kőborításhoz a súly, illetve lepattogzási problémák miatt. Felragasztható téglára, meglévő csempére, gipszkartonra. Megfelelő előkészítés után hálózott, szigetelt kültéri homlokzatra konzolozás/előtét falazás nélkül, és számos egyéb felületre.

A kőfurnér felülete természetes kőréteg és számos más formában létrehozható. Többek között például csillámpala felülettel is rendelkezhet. A csillámpala burkolat többféle színben, igényes megjelenést nyújt bármilyen otthonban. A mészkőlapok és a mészkőburkolat kültérre is remek alternatívát kínál. Kis tömegének köszönhetően olyan vízszintes és függőleges felületeken is rögzíthető, amelyeken más kőburkolat nem használható. Elegáns terekben a nagy lapok meghökkentően szép falfelületet adnak. Homlokzaton pl. családi házaknál, sorházaknál, (és olyan más épületeknél is, ahol az „E” tűzvédelmi osztály megfelelő) modern, természetes, egyedi megjelenés ad. Különlegesek az átvilágítható kőszeletek, melyeket hátoldaluk felől megvilágítva pult előlapként, térelválasztóként vagy képként is beépíthetőek.

forrás: Slate Design


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti utak: hagyományostól a rendhagyóig

A kerti utak kialakításánál törekedjünk arra, hogy funkciójának ellátása mellett esztétikai élményt is nyújtson.


Térkövezés állami támogatással

Az otthonfelújítási program keretében térkövezésre is pályázhatnak a gyermekes családok. Ez lehet ház körüli járdaépítés, kocsibeálló, az udvarunk teljes térkövezése, terasz, kerti ösvény vagy...