Felnyíló konyhaszekrény ajtók

2023-01-11 09:52:31 | Módosítva: 2023-01-11 10:40:30

Nagyon divatosak a konyhai felsőszekrényeken a felnyíló ajtók. Ezek az ajtók a mennyezet felé nyílnak, ezért óvatosak legyünk a konyhaszekrény tervezésénél, mert ugyan akár nyomásra is nyílhatnak, de nem érjük majd el becsukáshoz. Így hiába érjük el a szekrény polcait a padlón állva, amikor be akarjuk csukni az ajtót, fel kell állnunk valamire. Jó tervezéssel, kisméretű ajtókkal kiküszöbölhető ez a probléma, de gondoljunk rá, amikor megrajzoljuk a konyhatervet.


Amikor kicsi az alapterületünk és csak felfelé tudunk terjeszkedni, hogy legyen a lakásban elegendő tároló helyünk, akkor nagyon jó megoldás. Az akár mennyezetig érő felsőszekrény nem szép egyetlen hatalmas ajtólappal, meg kell osztani a magasságot. Ekkor is tervezhetünk felnyíló ajtót legfelülre, de csak olyan dolgokat tegyünk fel a magasba, amire ritkán van szükségünk.

Gondolnunk kell arra is

Ha magasabbra nyílik az ajtólap, mint maga a szekrény. Így ha a mennyezetig ér a szekrényváz, olyan felnyíló ajtó vasalatot válasszunk, amin be lehet állítani a nyílási szöget max. 90 fokra, különben neki fog csapódni a mennyezetnek és hamar sérül az ajtólap és a mennyezet is. Olyan vasalatot is választhatunk, ami nem felfelé nyitja, hanem kiemeli az ajtólapot, és csak kissé emeli meg azt. Van olyan megoldás is, amikor a vasalatok 2 ajtólapot egyszerre működtetnek (harmonika vasalat). Ezekkel a megoldásokkal lehet elérni, hogy ne úgy emelkedjen meg az ajtólap, amit becsukáshoz már nem érünk el a padlóról. Felnyíló ajtók esetén sem kell lemondanunk az üvegajtókról, a gyártók arra is kínálnak műanyag burkolatokkal megoldást, hogy az átlátszó üveg mögött esztétikus is legyen a bonyolult vasalat.

Nagyon sokféle felnyíló ajtó vasalatot lehet kapni, az automatikusan működőket méretezni kell az ajtólap méretéhez és súlyához. Ha túl kicsi ajtólap, kicsi terhelés esetén balesetveszélyes lehet az erő, amit az automatika létrehoz. Ha pedig alulméretezett a vasalat, nem fogja tudni működtetni a súlyos ajtólapot. Bonyolult táblázatok tartalmazzák ezeket a méretezési adatokat, kérjük szakember segítségét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9854/Felnyilo_konyhaszekreny_ajtok