Mikor kell újból kicserélni a tetőablakot?

Tetőablakok élettartama

2023-01-19 11:21:26 | Módosítva: 2023-01-19 13:47:38

Ha kiváló minőségű tetőablakot szereltettél be, jó szakemberrel, akkor évekre megoldottad a tetőtérben az ablakkérdést. A tetőablakcsere időpontja viszont így is eljön, a kérdés csak az, hogy mikor? 


Ahogy minden tárgyunknak, úgy a tetőablakoknak is van egy élettartama. Ha ez lejár, sajnos nincs mese, cserélni kell. Ennek szükségességéről árulkodhat, ha a tetőablak már a korábbinál nehezebben nyitható és zárható, vagy esetleg pára vagy penész miatt érett meg a cserére. Utóbbi esetben azt javasoljuk, minél előbb ejtsd meg a tetőablakcserét, mert a penész borzasztó egészségtelen, és a reklámokkal, ismerősök és nagymamák tanácsaival ellentétben semmi más nem száműzi véglegesen, csak a csere.

 De persze, az is lehet, hogy esztétikai vagy kényelmi szempontból dönt úgy a családi kupaktanácsotok, hogy szebbre, jobbra, nagyobbra szeretnétek cseréltetni a tetőablakokat a tetőtérben. Az is megeshet, hogy a folyamatosan bővülő kiegészítő kínálatból szeretnél olyat felszereltetni, ami a jelenlegi tetőablakoddal nem kompatibilis, neked viszont fontos lenne. Ilyen lehet például egy modernebb árnyékoló. Vagy talán szeretnél olyan hightech megoldást a tetőtérbe, mint például az okostelefonról is vezérelhető tetőablak appok, amelyekkel ablakot nyithatsz-zárhatsz, árnyékolhatsz stb.

Mikor kell tetőablakot cserélni?

De maradjunk annál a forgatókönyvnél, amikor a tetőablakcserét az ablakok állapotától tesszük függővé, nem pedig esztétikai kérdésről, vagy személyes preferenciákról van szó. Mitől függ, hogy tényleg cserére van-e szükség vagy sem? Kizárólag attól, hogy mennyire tartották karban az adott tetőablakot. Ez kulcskérdés, ha a várható élettartamról beszélünk.

 Hogyan hosszabbíthatod meg a tetőablakok várható élettartamát?

Valószínűleg te is tudod, hogy ha nem extra párás helyiségben, például fürdőszobában, hanem mondjuk egy emeleti hálóban vagy nappaliban van a tetőablak, abban 4-5 évente kell lakkozni. Érdemes ezt betartani, mert így évekkel is későbbre tolódhat az ablakcsere. Például egy olyan tetőablaknál, amelyre minimum 25 év garanciát vállal a gyártó, az élettartam fel tud menni 30-35 évre is, ha odafigyelnek rá és gondosan karbantartják.


A vizes helyiségekben annyiban más a helyzet, hogy például ha a fürdőben fa ablak van, azt akár kétévente is érdemes újralakkozni. Ezzel kapcsolatban tudunk egy negatív példát is említeni: volt olyan, aki ezt nem tette meg, és a beépítés után egyáltalán nem foglalkozott a tetőablakkal, ott 7-8 év alatt tönkrement teljesen.

 Elszálló energiaárak: cseréljek vagy ne cseréljek?

A mostani energiaár-helyzetben nyilván mindenki számolgat, és próbál mindent megtenni, hogy hosszabb távon is a kifizethető tartományban tartsa a villany- és gázszámláját. Ehhez hozzájárulhat, ha a már kevésbé jól szigetelő tetőablakot is kicserélteted: ilyenkor érdemes a műszaki állapotán túl azt is figyelembe venni, mennyit nyerhetsz, ha az ablakok a jelenlegi tűrhető helyett szuperül szigetelnek. Persze, egy tetőablakcsere költséges dolog, de az energiaárakat elnézve ez az összeg valószínűleg hamarabb megtérül, mint gondolnád. Ráadásul szebb, modernebb hatású lehet a tetőtér, és egészségesebb lehet a levegő is odafent.


 Ha némi számolgatás után úgy döntöttél, belevágsz a tetőablakcserébe, vagy csak szeretnél további információkat vagy szaktanácsadást kérni, keress bizalommal elérhetőségeinken:

https://tetoablak.hu/kapcsolat

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Civakodó elszívók

Konyhai szagelszívó, központi elszívó, levegőztető rendszer, mobil klíma… Egy korszerű lakásban egyre több berendezés működik, melyek levegőt szívnak el a beltérből. De vajon milyen hatással...


Okos megoldások a VELUX segítségével

Egy ideje már lakásfelújításon gondolkodik, de nem tudja, hogyan vágjon bele? Hozza ki alegtöbbet otthonából. Közeledik a tavasz, márpedig házunk külső-belső átalakításához rendszerint...