A folyékony szeg története: Den Braven Expert

2023-02-13 08:52:11 | Módosítva: 2023-02-13 09:45:13

A ragasztástechnika világa bizonyos értelemben a fecskefészek anyagával kezdődött, ahogy ez a derék madár a sár, a fű és a saját nyála segítségével olyan időtálló és tartós elegyet alkot. Ez inspirálta a Den Braven-t hogy a ragasztástechnika egyik úttörő gyártójává váljon. A fecske máig a cég logója.


Otto Bayer 1937-ben szabadalmaztatta a Poliuretán forradalmi ragasztóanyagot. A PU olyan poliizocianát műanyag, karbamát (uretán) kötéseinek egysége, melyek a kötés során a nedvesség hatására fejlődnek rugalmas vagy kemény szigetelő, illetve ragasztó anyaggá. A térháló­sodó szerkezet kiváló szigetelő (víz, hő, hang) tulajdonságokkal bír, alaktartása és terhelhetősége révén kiváló szerkezeti egysége lett a modern épületkonstrukcióknak. A kezdeti szigetelőből kiváló ragasztó-tömítő is vált, nélkülözhetetlen társa manapság a bádogosoknak, asztalosoknak.


A Bond Flex PU40 elegáns példája, mit lehet kihozni egy régi vágású ragasztókittből. Ragasztó és tömítő egyben, kiváló kopásállósággal (pl. garázsok, ipari padlók illesztéséhez), bádogos elemek tömítéséhez, UV védelemmel, átfesthető. (Tükröt, polisztirolt megmarja.)

A Power Kleber PU D4 oldószermentes, teljesen vízálló PU ragasztó, vágható, UV álló, csiszolható, festhető. Rendkívül erős és D4 vízzárást képez. Legjobban a fa szerkezetek (pl. hajók, fapadlók) ragasztásánál érvényesül.

Japán mérnökök a 70-es években olyan új megoldásokat kerestek, melyekkel felvehetik a harcot a földrengések ellen az építőipari ragasztók. Kulcskérdés volt a rezgéscsillapítás, módfeletti stabilitás és erő, valamint az öregedésállóság.  Az MS polimer olyan tudósok csodafegyvere lett, akik dacoltak a fizikával, és teljes sikert arattak e modern alapanyaggal a poliuretán és szilikon bázisú ragasztók felett. Sikerült egy neutrális(oldószermentes), UV-, időjárás-, vízálló, rugalmas de eszméletlenül terhelhető (22-50 kg/cm2) ragasztót fejleszteni, ami 1978-tól bizonyította létjogosultságát a legmostohább körülmények között is. Japánból a „ folyékony szeg” legendája eljutott a Den Braven gyártósoraira is. Az MS polimer bázisra nemcsak tömítőket illetve ragasztókat, de vízszigetelést is fejlesztettek – ez a Mamut Glue család – olyan új és modern irányt jelölve, ami forradalmasíthatja az építőipart. Pénzt és időt spórolhatunk egy rendkívüli technika segítségével.

Mamut High Tack: MS polimer azonnali ragasztó, 220 000 kg/m2 tapadószilárdsággal.

Mamut Crystal: transzparens ragasztó.

Mamut Multi: ragasztó és tömítő egyben.

Mamut Total: ipari minőségű ragasztó 500 000 kg/m2 terhelhetőséggel.


Mire használhatjuk ezeket a ragasztókat?

– fa padlókhoz,
– laminált parkettákhoz, szegélyekhez,
– képkeretekhez,
– tükrökhöz,
– üveglapokhoz,
– hidegburkolathoz, csempékhez, greslapokhoz stb.,
– polisztirol lapokhoz,
– konyhapultokhoz,
– fedlapokhoz (kerítés, sírkő stb.),
– fém szerkezetek rögzítésére.


Komeiner Péter (műszaki tanácsadó)


Szakmai és kivitelezési tanácsokért forduljon a Den Braven Magyarország csapatához!

Den Braven Magyarország Kft.
1225 Budapest, Campona u. 1. DC8 épület
info@denbraven.hu
www.denbraven.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A világ legnagyobb repülőgépe

A Stratolaunch Roc, a világ legnagyobb repülőgépe, amelynek szárnyai hosszabbak, mint egy futballpálya.Ezt a különleges repülőgépet rakéták és kisebb járművek szállítására szolgáló „anyahajónak”...


Dugulás elhárítás

Eleinte szinte észre sem vehető, hogy a mosogató medencéből, kádból, vagy a mosdóból lassabban folyik le a víz. Azután ez a folyamat fokozatosan „elfajul” ésvégül már bosszantó, hogy a szennyezett...