Tetőterek beépítése

2023-02-17 10:44:55 | Módosítva: 2023-04-19 09:15:05

Az eddig kihasználatlan tetőterek beépítéséhez, a Rigips® rendszer ideális választás, mert szárazon, gyorsan, könnyen, kedvező áron kivitelezhető. A tetőtér hő- és páratechnikai szempontból érzékeny épületrész, ezért beépítését gondosan kell megtervezni és különös precizitással kivitelezni. 1 réteg Rigips® RF 15 tűzgátló gipszkartonnal és állítható kengyelekkel.


A beépítés lépései:

1. Mérjük le a szarufák, és a vízszintes fogópárok belső éle közötti távolságot, majd vágjunk le az Isover Super Profi hőszigetelőből e távolságoknál 10 mm-rel szélesebb darabokat. A szigetelőanyagok végeit, olyan szögben vágjuk le, hogy tökéletesen illeszkedjenek a többi szerkezeti elemhez, majd hézagmentesen helyezzük el őket a szarufák és fogópárok közé. A fogópárok közötti keskeny réseket se felejtsük ki.

2. Rögzítsük a direktfüggesztőket a vízszintes fogópárokhoz, majd az állítható kengyeleket a szarufákhoz, egymástól 400 mm távolságban.

3. Jelöljük ki a homlokfalra rögzítendő UD-profilok helyét. Ragasszunk csatlakozó szivacscsíkot az UD-profilokra, majd erősítsük őket a homlokfalakhoz beütődűbelek segítségével.

4. Helyezzük a második réteg hőszigetelést a vízszintes fogópárok síkja alá. A szigetelést átnyomjuk a direktfüggesztők szárán, és szükség esetén dróttal rögzítjük, hogy ne mozduljon el.

5. A CD-profilok végeit toljuk az UD-profilokba, majd csavarozzuk őket a direkfüggesztőkhöz, oldalanként 2 db SHARP 11-es csavarral. Ismételjük meg ezt a két lépést a ferde szarufák síkja alatt is.

6. Az Isover pára- és légzáró fólia rögzítése előtt vágjunk le kisebb darabokat a rendszerhez tartozó kétoldalas ragasztószalagból, majd ragasszuk a CD-profilokhoz. Rögzítsük a fóliát az így előkészített CD-profiokhoz. A fólia tekercsek átlapolásainál alkalmazzuk az Isover Vario® KB1 egyoldalas ragasztószalagot. A fóliák falfelületekre hajló széleit ragasszuk a falakhoz Isover Vario® DoubleFit tömítővel. Vágjuk le a fóliák túlnyúló széleit, és ragasszunk öntapadó műanyag ragasztószalagot a falfelületre.

7. Az RF 15 gipszkarton lapok homlokfalhoz csatlakozó hosszanti élét vágjuk le, majd fózoljuk. A rögzítésénél figyeljünk arra, hogy a hosszanti élek a szerelőprofilokra merőlegesek legyenek. A gipszkarton lapokat a CD-profilokhoz 25 mm hosszúságú, önmetsző csavarok segítségével rögzítjük. A csavarok maximális távolsága 170 mm legyen. A borítás során a lapok keresztirányú hézagait legalább egy szerelőprofilnyi távolsággal toljuk el. A ferde sík borításánál kövessük a vízszintes síknál bemutatott lépéseket, itt is figyelve az átlapolásra. Ezért a homlokfalhoz csatlakozó, első gipszkarton lapot hosszában vágjuk félbe.

8. A tűzgátló RF 15 gipszkartonnal szerelt tetőtereknél a tetőtéri síkok hézagolásához alkalmazzunk Rigips® Vario hézagoló anyagot és papír hézagerősítő szalagot, ami kiválóan megfelel a tetőtéri nagyobb igénybevétel esetén is. A vízszintes és ferde sík találkozásánál a hézagolást Vario hézagoló anyaggal és Levelline élvédővel végezzük, ideális megoldás bármilyen szögű csatlakozáshoz.

Alkalmazott termékek

– RF 15 Tűzgátló gipszkarton.
– Direktfüggesztő (60, 125, 200).
– Állítható kengyel (3-6, 6-9, 9-12).
– R-UD profil.
– R-CD profil.
– R-UW profil (50, 75, 100).
– Beütődübel.
– SHARP 11 csavar.
– 212-es típusú önmetsző gyorscsavar TN.
– Kétoldalas ragasztószalag.
– Csatlakozó szivacscsík.
– Isover Super Profi hőszigetelő anyag.
– Isover Vario® KB1 ragasztószalag.
– Isover Vario® KM Duplex fólia.
– Vario® DoubleFit tömítő.
– Öntapadó műanyag ragasztószalag.
– Vario® hézagoló anyag.
– Papír erősítő szalag.
– Levelline élvédő.

Rendszerjellemzők

– 0,15 W/m2K-nál kisebb hőátbocsátási tényező
Isover Super® Profi15 + 10 cm szigeteléssel.

– EI 30 perc tűzállósági határérték RF15 gipszkartonnal.

– Védelem a párásodás ellen Isover Vario® KM Duplex belső oldali párazáró fóliával.

– Hőhidak kiküszöbölése a szarufák síkja elé beépített szigetelőanyaggal, az állítható kengyelek felhasználásával.


A szakszerűen megépített Rigips® rendszerekre 25 év rendszerszavatosságot vállalunk!

Megoldásainkról részletesen a www.rigips.hu honlapunkon olvashat.

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal: (+36 1) 296-0534
rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos megoldások a VELUX segítségével

Egy ideje már lakásfelújításon gondolkodik, de nem tudja, hogyan vágjon bele? Hozza ki alegtöbbet otthonából. Közeledik a tavasz, márpedig házunk külső-belső átalakításához rendszerint...


Gipszkarton falak hangszigetelése

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése...