Átfogó iskolai szellőztetési megoldások pénzügyi támogatással

2023-03-06 07:24:11 | Módosítva: 2023-03-06 07:30:58

A legtöbb városunkban és településünkön jelenleg az iskolaépületek energiatakarékossága van célkeresztben. A meglévő támogatási jogcím Nemzeti Környezetvédelmi Program 12/2021. számú felhívása őket célozza: Energiatakarékosság a középületekben.

Az alapok célja, hogy a középületek tulajdonosai energiahatékony felújításokat hajtsanak végre az épületburkolat szigetelésének és ablakcseréjének, a szabályozott hővisszanyerő szellőztetés, külső mozgatható árnyékoló elemek és/vagy hatékony energiacsökkentő technológiák kombinációjával. Ugyanakkor a támogatás felhasználható a hatékony villamosenergia- és hőtermelésre, elsősorban megújuló energiaforrások felhasználásával.

A támogatási pályázathoz egy projekttanulmány készül a források elosztása érdekében. A hővisszanyeréses szabályozott szellőztetés esetében a tanulmány tartalmazza a szellőztető rendszer és a berendezés tervezését, a zajvizsgálatot, a tantermek CO2-értékelését és a költségbecslést. Ez tehát egy egyszerűsített dokumentáció, amelyben meghatározzák a szellőzőrendszert, elvégzik a szellőzési mérleget, és a levegőmennyiség alapján megtervezik a szellőzőberendezéseket.

Az ATREA az iskolai konyhák, tantermek, de az olyan létesítmények, mint például a gyülekezeti termek, tornatermek stb. hővisszanyeréssel történő szabályozott szellőztetésére szolgáló rendszermegoldásokra specializálódott.

Iskolai konyhák szellőztetése

A megoldás a meglévő, sok esetben nem működő, különálló ventilátorkamrákból és elszívókból álló HVAC-rendszerek felváltása kompakt Duplex hővisszanyerő szellőztetőegységekkel és az egyre népszerűbb TPV szellőző- és légkondicionáló mennyezetekkel.

A TPV szellőző mennyezet textilkivezetéssel ellátott, kifejezetten a konyhai területekhez igazított befúvó légcsatornákat tartalmaz. Az elszívott levegőt ezután elszívócsatornákon keresztül szívják el. A polikarbonátból készült légmentes mennyezet a világítási rendszer és a mennyezetszerkezet hő- és nedvesség elleni védelmét szolgálja. A világítási rendszer például LED-es lámpákból áll, amelyek a teljes konyhai terület megvilágítását biztosítják, a kívánt intenzitású és egyenletes megvilágítással.

A megoldásokra weboldalunkon számtalan példát találhat.


Tantermi szellőztetés: CO2-koncentráció ellenőrzése

A decentralizált megoldás azt jelenti, hogy minden helyiséghez egy nagyon csendes belső szellőztetőegységet, például a DUPLEX Inter típust használjuk. Osztálytermekben, játszószobákban vagy iskolai játszócsoportokban használják. Irodákba, tárgyalókba és tárgyalótermekbe is alkalmas. Az egységeket magas hővisszanyerési hatásfok, nagyon alacsony zajszint, alacsony elektromos bemenet, valamint minimális telepítési és projekt-előkészítési igény jellemzi.

Megfelel a zajosztályra vonatkozó követelményeknek (NV No. 272/2011 Coll. / NPO – Módszertani útmutató az iskolai szellőzés tervezéséhez).


DUPLEX INTER lehetőség egyedi színmotívumra


Szellőztetőegység beépített hangtompítókkal, az épület tetején lévő csatornarendszer szükségessége nélkül


Tornatermek szellőztetése

Az optimális megoldás az épület lapos tetején elhelyezett, hővisszanyerővel ellátott központi szellőztetőegység használata. A légáramlás-szabályozást közvetlenül a levegőminőség-érzékelő (IRCO2-érzékelő) vezérli. A friss levegő és az elszívott levegő elosztását a csatornán elhelyezett rácsok biztosítják.

Gaál Tibor

Atrea Magyarország Kft.
www.atrea.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konvektorcsere-program

Cikkünk megírásakor még élt a május 20.-ától meghirdetett konvektorcsere-program. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben, ami rendkívül kis szám ahhoz képest,...


Helios EcoVent Verso

Az emelkedő energiatakarékossági követelmények miatt új építéseknél és felújításoknál is egyre tömörebb épületszerkezeteket építenek. Akövetkezmény: a helyiségekben nincs természetes légcsere, a...