Pénztárcabarát pincefödém szigetelés

2023-03-06 19:22:02 | Módosítva: 2023-03-17 08:50:41

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel. Érdemes alapul venni egy átlagos „kádárkocka” jellegű épületet, és gyors előkalkulációkat végezni az építőipari szigetelések kivitelezése terén.


Az épületeken leglátványosabb a külső falak utólagos szigetelése lehet – ám ez sajnálatosan a legkevésbé gyorsan megtérülő beruházás is egyben… Egy normál méretű, minden különlegességtől mentes családi ház esetében körülbelül 160 négyzetméternyi homlokzat szigetelése van terítéken, 15 cm vastagságban. Ez 2023-ban a legalacsonyabb áron elérhető polisztirol szigetelőtáblák felhasználásával, és a legjutányosabb munkadíjak kialkudásával sem úszható meg nettó 5 millió Ft-os költség alatt. És ez még csak a falszigetelés! A nyílászárók cseréje további tetemes költséget jelent, de ezt a két munkálatot mindenképpen együtt érdemes elvégeztetni. 

Mi legyen a B terv?

Javasolt a padlásfödém és a pincefödém együttes szigetelése. A kettő kombinációjával biztosítható hasonlóan alacsony hőveszteség, mint ami a teljes homlokzat szigetelésével elérhető lett volna – azonban a kettő összköltsége nemhogy nem haladja meg, de meg sem közelíti a külső falnál kalkuláltakat!

Átlagos családi háznál nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerűbb megoldásként (nem járható padlásfödémre) a legmagasabb hővezetési tényezőjű szálas ásványgyapot szigetelőanyagból 30 cm vastagság leterítése elégséges – alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is bőven elég. További előny, hogy a zárófödém szigetelése nem ördöngösség, semmiféle különleges szaktudást nem igényel, így akár a munkadíj is megtakarítható a szigetelési folyamat során. Költségét tekintve elvileg 400-500 ezer forint körüli összegből már kihozható.


Az alulról hűlő helyiségek födémje – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödém szigetelés, ez pedig speciálisabb anyagválasztás szükségességét vonja maga után. A beépítendő szálas ásványgyapot tábla így nyilván az alapnál magasabb kategória lesz, de a pince kiterjedését tekintve többnyire nem több mint 80 m2, így ennek az épületrésznek a szigetelési költsége még a profi anyagok felhasználásával sem haladja meg az egymillió forintot. Hozzá kell tenni, hogy a pincefödém szigetelési költségét az is nagyban befolyásolja, hogy milyen installálási módszer kerül alkalmazásra: dübeles vagy a jelenleg legkorszerűbb és kedvezőbb áru ragasztásos metódus. A tapasztalatok szerint több százezer forintban mérhető különbség mutatható ki a két megoldás típus között. Amennyiben a mennyezeti szigetelő táblákat négyzetméterenként 4 dübellel, speciális fúrószerszámmal, kemény fizikai munkával rögzítik, a munkadíj akár másfélszerese is lehet a könnyebben kezelhető, egyszerűen – kb. 4 kg/m2 – ragasztóval felrögzíthető professzionális ásványgyapot táblák felrakási költségének.

Górcső alatt a legmodernebb módszerek

A háztulajdonosok – érthető okokból – törekszenek arra, hogy a lehető legalacsonyabb költségberuházással tudják megvaló­sítani házuk szigetelését. A kivitelezési munkák hatékonysága, költsége is meghatározza a megtérülést, és ismert, hogy a nagyobb tudású termékeket általában egyszerűbb, így olcsóbb is beépíteni. Az URSA vállalat felismerte és körbejárta ezt a piaci igényt, és olyan szigetelési megoldást kínál a beruházók számára, amely nemcsak költséghatékony, de energiatakarékossá is teszi az épületet. Több szempontból is forradalmi újításnak számítanak az új – akár barkács szaktudással is installálható – URSA TECTONIC pincefödém/garázsfödém ásványgyapot szigetelő táblák.

Az épületenergetikai követelmények fokozódásával, és az energiaárak növekedésével egyre számottevőbben jelentkezik az épülettulajdonosok részéről a „mindent is szigeteljünk” igénye. A földszinti lakótér alatti helyiségek – méretes pince, műhely vagy garázs – igazi energianyelők tudnak lenni. Ennek az épületszerkezetnek a jól megválasztott hőszigetelésével nemcsak az „alap” hőszigetelési követelményeket lehet kielégí­teni, hanem a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is tudjuk kedvezően befolyásolni.

A kivitelezői kapacitások hónapokra előre foglaltak, ezért az URSA szakemberei fejlesztéskor a beépítés egyszerűsítését tartották szem előtt: merész gondolattal annak irányába mozdultak el, hogy akár házilag is elvégezhetővé tegyék a födém szigetelésének elkészítését. Természetesen mindezt amellett a kitétel mellett, hogy megfelelő szaktudás nélkül azért ehhez sem szabad hozzáfogni! Ismeretesen régóta léteznek olyan „csináld-magad” lehetőségek, amelyek egy ügyesebb kezű ember számára nem megugorhatatlan kihívást, hanem megoldást jelentenek. Most pedig az ezermester háztulajdonosnak módja nyílik arra, hogy ne csak a laminált parkettát rakhassa le, hanem akár kisebb építési-szigetelési feladatokat is elvégezhessen: önállóan.

Az URSA új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból a magyar és európai piacokra URSA TECTONIC „CEILING” (UPh/Vv) fantázianéven, kifejezetten alulról hűlő mennyezetek szigetelésére.

A speciális TECTONIC technológiával történő gyártás során a Föld tektonikus gyűrődéseihez hasonló „mintázattal” vannak egymásra torlasztva az ásványgyapot szálak. A hidrofóbizált (víztaszító) felületű, nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok egyedülálló szigetelési és öntartó teljesítményüket épületek alulról hűlő helyiségeinek mennyezeti szigeteléseként beépítve éppen a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik. Ezek a kiváló (0,036 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapot táblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek.


A szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú öntartó igénnyel felrögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága és alaktartása is nagyon jó, ráadásul nincs hőtágulásuk, hő hatására nem zsugorodnak, és érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra.

Az URSA TECTONIC „CEILING” termék különlegessége, hogy mivel nem kell dübelezni, azaz csak ragasztással is felrögzíthető a szigetelendő mennyezetre, ezért rendkívül egyszerűen, könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni. A csak ragasztással felrögzített felületeknél a pontonkénti dübelezés indukálta pontonkénti hőveszteség sem jelenik meg a szerkezetben. A dübelezés elhagyása okán értelemszerűen nincs szükség drága szerszámokra: sem speciális drága fúróhegyre, sem pedig különleges minőségű fúrókalapácsra. Végezetül az sem utolsó szempont, hogy a ragasztóanyag négyzetméterenkénti költsége kedvezőbb, mint a speciális fém dübel 1 négyzetméterre vetítendő ára, így nemcsak a munkadíjon, hanem az anyagköltségen is elérhető megtakarítás, a többi megszokott módszerhez képest.Sok érv szól emellett a „házilagos kisipari” kivitelezés mellett, amelynek további előnye, hogy a munkálatra szánt idő teljesen rugalmasan osztható be: ahogy a szabadidő engedi, olyan tempóban lehet haladni a pincefödém szigetelésével. Az URSA TECTONIC „CEILING” hosszú távon biztosít valóban megtérülő, egészségbarát és környezetbarát komfortot a háztulajdonosok számára.

Az URSA új, csak ragasztással rögzítendő mennyezetszigetelése kiváló példa arra, hogy mind költséghatékonysági, mind minőségi (teljesítmény) szempontból érdemes néha szakember szemszögből is egy egyszerűbb kivitelezési megoldás mellé állni.


www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komfortossá újított, huzatmentes tetőterek

A mi házunk, a mi várunk. Ideális esetben nemcsak arra vagyunk büszkék, ha megakad rajta az arra sétálók szeme, hanem hogy belépve a mindennapok energiahatékony csodapalotája fogad bennünket.


Duplo rendszer

Meglévő épületek ablakainak felújítása során sokan csak ablakcserében gondolkodnak, pedig léteznek olyan megoldások is, amelyek az üvegezés rétegszámának növelésével hatékonyabb és gazdaságosabb...