Fürdőkád-felújítás

A régi, kopott fürdőkád felújításán sokan elgondolkoznak, mert bizony sokkal egyszerűbbnek és olcsóbbnak látszik az újrafestés, mint a csere. Már az öreg kád kiszerelése is meglehetősen nagy rombolással jár, a keletkezett piszok bizony az egész lakást érinti. Az új kádak szépek, remélhetőleg hibátlanok, de még a legegyszerűbb lemezkádak is elég drágák, nem beszélve a műanyag és öntöttvas csodáktól. Az új kádnál kinyílnak a lehetőségek; gondolkozhatunk nagyobb méretben, sarokkádban stb. Persze csak ha van helyünk, mert sokszor az az egy méret fér csak el, amilyen a régi. Az új kád valóban új lesz, de vajon az újrafestett valóban újszerű lesz e? Válaszul nézzünk néhány ajánlatot és véleményt.

Egy vállalkozó ajánlata

A kád lecsiszolása, majd több lépcsős letisztítása, zsírtalanítása, kiszárítása, portalanítása után egy speciálisan erre a célra kifejlesztett magas fényű, kétkomponensű bevonó anyaggal vonjuk be a fürdőkádat a legszebb színekben. A kádbevonás általában hengerrel, de egyéni megbeszélés szerint szórással is végezhető.
A kád két nap múlva használható és karcmentes, folyékony tisztítószerrel takarítható.
Ezzel az 1960-as évektől a nyugati országokban alkalmazott - időközben továbbfejlesztett - egyszerű és gyors eljárással a nagy költséggel és piszokkal járó kádcsere elkerülhető. Az eljárás természetesen zuhanytálakra, mosdók és mosogatók felújítására is alkalmas!

Laminált felületek festése

A NEW BATH kétkomponensű zománcfesték régi öntöttvas, valamint a jelenleg gyártott akril és acél kádak festéséhez és felújításához ajánlott. A receptura gyémánt keménységű és szuper fényes felületet ígér. A zománccal mindenféle kerámia, tehát mosdókagylók, WC csészék, csempék, fa felületek (bútorok), laminált felületek (csónakok, Yachtok), acél- (mosógépek, hűtőgépek, gáztűzhelyek, gázkazánok burkolata) és alumíniumfelületek festhetők, de használható műanyag felületek bevonására is. A festék használható vízvonal alatti és vízvonal feletti felületek festésére is.

Az alapfelület előkészítése

A nem festendő felületeket meg kell védeni, majd a felületet át kell csiszolni, ki kell szárítani és zsírtalanítani kell. Nincs szükség a rétegek közötti csiszolásra, ha a következő réteget 24 órán belül felhordják. Felújító bevonatként a zománc használható olyan jól tapadó bevonaton is, amely más két komponensű (poliuretán és epoxi) festékkel készült. Felhordható közvetlenül az alaposan zsírtalanított nyers felületre pisztollyal, ecsettel vagy hengerrel egyaránt.
A legjobb 20 °C körüli hőmérsékleten festeni. Az ilyen hőmérséklet optimális a zománc jó száradásához. A száradási idő függ a levegő nedvességtartalmától és a festék sűrűségétől is. A festést szellőztetett helységben kell végezni.

Deco Color Epoxy kádzománc spray
Gyorsan száradó bevonat, időtálló, bel- és kültérben egyaránt alkalmazható. Festhetünk vele fémet, fát, műanyagokat, még vakolatot is. Leginkább háztartási berendezések, fürdőkádak, mosdókagylók, hűtők, mosógépek festésére alkalmas. Használhatjuk bútorokra, szerszámokra, csónakokra is.
Készítsük elő a bevonandó felületet: csiszoljuk, zsírtalanítsuk és szárítsuk. A legjobb, ha a bevonatot 20°C körüli hőmérsékleten visszük fel, jól szellőztetett helyiségben. Mielőtt elkezdenénk festeni, rázzuk a dobozt nagyjából egy percig, hogy a benne lévő golyó felkeverhesse az anyagot. Végezzünk próbafújást. Inkább több vékony, mint egy vastag rétegben hordjuk fel a bevonatot, a szórófejet tartsuk 25-30 cm-re a festendő felülettől. Minden egyes réteg felvitele után várjunk pár percet. Ha végeztünk, tisztítsuk ki a szórófejet. Fordítsuk a flakont fejjel lefelé, és 3 másodpercig tartsuk lenyomva a szórófejet.

Hozzászólás:
Pár napja kissé kopott, de ép zománcú fürdőkádamat újrafestettem kádfelújító zománccal. Betartottam a használati utasítást: Ilyen alaposan kádat még nem tisztítottam, kivártam a két nap száradást, az egy nap áztatást, de mégis felpúposodott, és lejött egy elég nagy darabon az újonnan felkent réteg! Mi volt a baj? És főleg: most mi a frászt csináljak vele ?
Én 2000 nyarán festettem le a kádat. Eddig egy helyen jött le a festék, kb. egy ötforintos darabon. Pedig előtte elég ramaty volt, még a vas is látszott

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fürdőkád

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igényes kádfelújítás

Sok érv szól a mellett, hogy a kád felületének felújítását szakemberre bízzuk. Először is ők ismerik ennek a munkának minden fortélyát és gyorsan végeznek is vele. Általában még a nagyon lepusztul...


Kádbeépítés

A régi építésű lakásokban számtalan átalakításra, felújításra lenne szükség. Ám ezek elvégzése jelentős anyagi ráfordítással jár, amit a tulajdonosok nagy része nehezen tud vállalni. Ilyen...