Kutya és vaddisznó

2023-03-28 13:50:00 | Módosítva: 2023-03-28 13:54:47

Az utóbbi években világszerte – így Magyarországon is – egyre nagyobb problémát jelent a vaddisznók túlszaporodása és egyre gyakoribb megjelenése a lakóövezetek környékén. Sőt, sok esetben a lakóövezetekben is. Ezek a találkozások a vaddisznók és a viselkedésüket nem igazán ismerő emberek, valamint kutyáik között bizony lehetnek veszélyesek is mind a kutyákra, mind a gazdáikra nézve.


Miként viselkedjen egy kutyáját sétáltató gazda, ha egy erdei séta közben, de akár a lakóövezetében, vagy ahhoz közel szembe találja magát egy vaddisznóval? Tartsa pórázon a kutyát? Vagy inkább engedje el? Próbálja elijeszteni a vaddisznót? Vagy távozzon a helyszínről, amilyen gyorsan csak tud? Egyáltalán, miért és milyen körülmények között lehetnek veszélyesek a vaddisznók? Ezeknek a kérdéseknek igyekezett utánajárni az „azenkutyam.hu" szakportál Varga László hivatásos vadász segítségével.

Egy vaddisznóval történő találkozás két esetekben lehet különösen veszélyes - akár egy kutya, akár a kutyát sétáltató gazda számára. Egyrészt, ha egy malacos koca a malacait vezeti, kíséri általában a tavaszi időszak végén és a nyári időszak elején. A másik eset pedig, ami a rosszabbik, ha egy sebzett disznóval találkozunk, aki egy rossz lövés következtében megsebesült. Egyéb esetekben az egészséges vaddisznók általában hamarabb érzékelik az ember közeledését és megpróbálnak kitérni a találkozás elől. Nem támadnak, ha nem provokálják őket. Ha tudjuk, hogy egy helyen vaddisznó-veszély áll fenn, oda lehetőség szerint ne hajnalban és szürkület előtt látogassunk el, a vaddisznó ugyanis ezekben az órákban a legaktívabb.

A legfontosabb cél egy ilyen találkozásnál, hogy minden erővel próbáljuk elkerülni a kutya-vaddisznó kontaktot. Az általános vélekedéssel és a városi legendákkal ellentétben ugyanis a kutya egy kifejlett vaddisznóban nem tud kárt tenni, sem egyedül, sem két kutya, sőt még három sem. Sokkal erősebbek és szívósabbak annál, hogy egy kutya felül tudjon kerekedni rajtuk. A vaddisznó bőre rendkívül vastag, és igen sűrű alj- és fedőszőrzet borítja a testét. Ráadásul az állkapcsa is 25-30 cm hosszú, egy óriási fejben, egy óriási test előtt. Ha a kutyánk egy vaddisznó szájába kerül, akkor életveszélyben van, ugyanúgy, ahogy mi is. A vaddisznó kanok esetében pedig ott vannak az agyarak, amelyek lehetnek akár 20-25 centiméter hosszúságúak is. Képzeljünk el mondjuk egy 150 kg fölötti súlyú vaddisznó kant, amelyiknek a szájában van 2 db majdnem 10 cm hosszúságú borzasztóan éles bicska, úgy, hogy csak a tömegével majdnem minden élőlény feldöntésére képes, bármit fel tud borítani. Gondolhatjuk, hogy egy ilyen vadállat mire képes, ha kihozzák a sodrából, de egy malacait védő koca is egy harapással elroppantja egy kutya lábszárcsontját.

A legfontosabb tehát a megelőzés. Ha tudjuk, hogy olyan területre érünk, ahol már volt korábban vaddisznóészlelés, ne legyünk csendben, beszélgessünk a sétáló társakkal, vagy adjunk gyakran hangot a kutyánknak. Az esetek zömében a vaddisznó hamarabb észlel minket, mint mi őt, és ki fog térni a találkozás elől. Ha ez nem sikerült, és meglátjuk a vaddisznót, akkor viszont ne hangoskodjunk, nehogy megijedjen, és minél előbb induljunk el az ellenkező irányba. A kutyánkat se engedjük a vaddisznó felé, sőt, az ugatását is próbáljuk megakadályozni.

Ha mindezt megtettünk, de ennek ellenére elkerülhetetlen egy konfliktus a vaddisznóval, esetleg elkezd megtámadni minket, akkor viszont engedjük el a kutyánkat a pórázról annak érdekében, hogy mind ő, mind pedig mi szabadon tudjunk menekülni, elkerülni a támadást. Ha ilyen helyzetben egy póráz bármibe beleakad, akkor bizony semmi esély a kitérésre, a vaddisznó maga alá fogja gyűrni a kutyát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Kutya, vaddisznó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lépcső alatti holttér kihasználása

A lakásban sok helyen keletkezhetnek kihasználatlan holtterek. Ha van elég helyünk egy nagyobb lakásban ez még jó is, mert ha nincs minden tele, kellemesen szellős, rendezett lesz az...


Az állattartás „új” szabályozása

Kísérletek bizonyítják, hogy azok az emberek, akik haszon- vagy hobbiállatot tartanak, jobb kedélyűek, és az állat miatt az életükben kialakuló rendszeresség is pozitív hatással van a...